ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики

ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики

29 Березня 2023
3369
29 Березня 2023
12:13

ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики

3369
Наразі приміщення лаври у Почаєві орендує УПЦ МП, а раніше про своє бажання мати доступ до монастиря заявляла греко-католицька церква.
ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики
ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики

Православна церква України створила релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії ПЦУ». Наразі приміщення лаври у Почаєві перебуває в оренді Української православної церкви Московського патріархату, а раніше про своє бажання мати доступ до монастиря заявляла Українська греко-католицька церква.

Відповідне рішення Священного Синоду ПЦУ прийняте 28 березня і опубліковане на сайті церкви.

Як зазначається, релігійну організацію утворили у складі Тернопільської єпархії ПЦУ. Її священноархімандритом затвердили митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора.

27 березня в етері телемарафону міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що щодо однієї з церков на території Почаївської лаври була припинена угода про оренду з УПЦ МП.

За словами міністра, керівник Почаївського монастиря УПЦ МП подав до суду щодо повернення церкви, а священник, який керує лаврою, не допустив представників заповідника. Міністр казав, що через цей інцидент має відкритися кримінальне провадження щодо перешкоджання користуванню майном держави, однак у прокуратурі Тернопільської області повідомили hromadske, що наразі не знають про таке провадження.

Відзначимо, ще у січні 2023-го предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) в інтерв’ю «УП» заявив, що УГКЦ хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській Лаврі.

«Ми не хочемо сьогодні пред’являти якісь майнові претензії комусь. Але ми говоримо, що це історично великий духовний центр нашої церкви», — сказав глава церкви.

Святослав додав, що УГКЦ не піддає сумніву право власності держави на приміщення монастиря, але хоче мати доступ до цієї святині.

За словами Святослава, дослідники київського християнства у Речі Посполитій говорять, що у 18-му столітті існувала неписана домовленість між православними у Києво-Печерській і греко-католиками у Почаївській лаврах щодо друку літургійних книг. «Те, що друкували в Почаєві ми, того вже не друкували православні в Києво-Печерській Лаврі. Чому? Бо тими книгами ми обмінювалися», — каже Святослав.

Почаївська Успенська лавра — це православний чоловічий монастир у Почаєві Тернопільської області зі статусом лаври. Монастир перебуває в оренді УПЦ МП, договір про оренду уклали у 2003 році на 49 років.

До комплексу Почаївської лаври входять 18 споруд, шість із них перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Перші письмові згадки про православний чоловічий монастир у Почаєві відомі з 16-го століття. Монастир належав до православної Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату.

У 1713 році монастир прийняв унію з Римом, після чого протягом століття, як і весь правобережний регіон, належав до Руської унійної (греко-католицької) церкви. Саме в цей період на кошти мецената Миколи Василя Потоцького побудували головний Святоуспенський храм монастиря у стилі українського бароко, підземний храм з мощами святих та монаші келії. Тоді ж у монастирі відкрили велику друкарню, що перетворило Почаїв на один з головних культурних центрів Правобережжя.

Після польського повстання 1830 року Російська імперія ліквідувала унійну церкву на Правобережжі, а Почаївський монастир передала Російській православній церкві. Після цього обитель отримала статус лаври і стала одним з головних форпостів російської церкви на західному кордоні імперії, а на її території побудували ще декілька храмів у російському стилі.

У міжвоєнний час, у складі Польської республіки, лавра належала до автокефальної Польської православної церкви (проголошеної правонаступницею давньої Київської митрополії), а в радянські часи її повернули у користування Російській православній церкві. З 1990-го монастир належить до Української православної церкви Московського патріархату.

9 грудня 2022 року Служба безпеки України оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП за те, що той публікував дописи з російськими пропагандистськими наративами через анонімний профіль у фейсбуці. 9 січня Кременецький районний суд Тернопільської області оштрафував ректора семінарії на 8500 грн за розпалювання ворожнечі. Сам ректор визнав свою провину в суді. У вироку не вказали, яким саме був текст цього допису. Зазначено лише, що за висновками судово-лінгвістичної експертизи контент містив ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

Раніше глава Православної церкви України Епіфаній провів вже два богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври — на Різдво 7 січня та на Богоявлення 19 січня.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду