detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
30.11.2023 14:24
СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України
СБУ пояснила обшуки в Почаєві: ображали юдеїв та заперечували існування України
За даними слідства, на сайті монастиря оприлюднили публікацію, в якій ображали юдеїв, розпалювали релігійну ворожнечу щодо всіх церков, окрім УПЦ МП, а також поставили під сумнів існування України як суверенної держави.

Служба безпеки України підтвердила, що проводить слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври, яка перебуває в оренді Української православної церкви Московського патріархату.

Як пояснили в спецслужбі, обшуки відбуваються у межах кримінального провадження щодо можливої причетності керівництва монастиря до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

За даними слідства, на сайті монастиря оприлюднили публікацію, в якій ображали юдеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу щодо представників усіх церков, окрім УПЦ МП.

Крім того, повідомляє СБУ, у цьому дописі клірики УПЦ МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави, окремої від Росії.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

Розпочато кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України  — порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Стаття передбачає покарання — штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зараз триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

У СБУ наголосили, що дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Нагадаємо, зранку 30 листопада джерела кількох ЗМІ повідомили, що співробітники СБУ навідалися з обшуками до Почаївської лаври на Тернопільщині. За інформацією джерела, причиною візиту стало поширення представниками лаври російської ідеології.

9 грудня 2022 року Служба безпеки України оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП за публікацію дописів з російськими пропагандистськими наративами в анонімному профілі у фейсбуці. 9 січня Кременецький районний суд Тернопільської області оштрафував ректора семінарії на 8500 грн за розпалювання ворожнечі. Сам ректор визнав свою провину в суді. 

Сьогодні, 30 листопада, стало відомо, що правоохоронці повернули державі приміщення філії Почаївської духовної семінарії, розташовані на території Миколаївського кафедрального собору в Кременці на Тернопільщині.

Наразі приміщення лаври у Почаєві перебуває в оренді Української православної церкви Московського патріархату, договір про оренду уклали у 2003 році на 49 років. У квітні у Верховній Раді 30 депутатів з чотирьох фракцій зареєстрували постанову про звернення до Кабінету Міністрів з пропозицією розірвати договір оренди з УПЦ МП на комплекс споруд Почаївської Успенської лаври.

У березні 2023-го Православна церква України створила релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії ПЦУ». Раніше про своє бажання мати доступ до монастиря заявляла також Українська греко-католицька церква.

Монастир у Почаєві відомий із 16-го століття, він належав до православної Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату. У 1713 році монастир прийняв унію з Римом, після чого протягом століття належав до Руської унійної (греко-католицької) церкви. Саме в цей період був збудований головний Свято-Успенський храм монастиря, тоді ж відкрили велику друкарню, що перетворило Почаїв на один з головних культурних центрів Правобережжя. Після польського повстання 1830 року Російська імперія ліквідувала унійну (греко-католицьку) церкву на Правобережжі, а Почаївський монастир передала Російській православній церкві.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

За даними СБУ, від початку повномасштабної війни відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Зокрема, підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову) та колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю).

У схожими статтями — розпалювання релігійної ворожнечі та виправдання збройної агресії — засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП митрополита Іосафа до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки та очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині до 5 років ув’язнення. Настоятеля одного з храмів УПЦ МП на Сумщині засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY