Радниця посла України: У Болгарії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор 1932–1933 років

Радниця посла України: У Болгарії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор 1932–1933 років

25 Листопада 2023
1700
25 Листопада 2023
13:38

Радниця посла України: У Болгарії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор 1932–1933 років

1700
Газета «Българска независимост» 10 листопада 1933 року опублікувала Резолюцію про штучний голод в Україні, яку 29 жовтня того ж року ухвалило Культурно-просвітнє товариство «Українська громада» в Пловдиві.
Радниця посла України: У Болгарії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор 1932–1933 років
Радниця посла України: У Болгарії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор 1932–1933 років

Радниця посла України в Болгарії з політичних питань Анна Тертична опублікувала фото примірника газети «Българска независимост», яка найпершою написала про Голодомор 1932–1933 рр. Видання зберігається у відділі архіву болгарської преси Національної бібліотеки ім. Кирила і Мефодія у Софії, повідомляє Укрінформ.

«Вважається, що першим про голод в Україні (у складі СРСР) повідомив світові британський журналіст Малкольм Маґерідж у грудні 1933 року, який у трьох статтях в газеті Manchester Guardian описав свої гнітючі враження від поїздок Україною та Кубанню. Однак українська еміграція в Болгарії, у координації з Урядом Української Народної Республіки в еміграції робили це раніше», — написала Тертична.

10 листопада 1933 року «Българска независимост» опублікувала Резолюцію про штучний голод в Україні, яку ухвалило Культурно-просвітнє товариство «Українська громада» в Пловдиві після того, як представник Уряду УНР в еміграції М. Паращук виступив із доповіддю 29 жовтня того ж року.

У публікації автори Резолюції висловили протест проти штучно створеного Москвою голоду й колективізації, закликали світ об’єднатися у допомозі українському народові в його боротьбі за звільнення від «московського ярма» та акцентували на створених московською владою неприродних причинах голоду.

У документі також висловили вдячність прем’єр-міністру Норвегії і Голові Ліги націй за виступи у справі захисту українського народу, який вмирає від голоду, кардиналу Ініцієру у Відні за створення міжконфесійного комітету допомоги і порятунку населення в Україні, а також болгарському урядові за наданий притулок десяткам тисяч українських емігрантів після Першої світової війни.

Окрім цього, матеріал містить інформацію про роботу міністра закордонних справ УНР О. Шульгина і Головної еміграційної ради в Парижі у справі захисту голодуючих в Україні.

Нагадаємо, 25 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів 1921–1923, 1932–1933 і 1946–1947 років. Наймасштабнішим був здійснений сталінським режимом голод 1932–1933 років, від якого, за різними підрахунками, загинули від 7 до 10 мільйонів людей.

Україна та ще майже 30 країн світу визнають цей штучний голод геноцидом. Зокрема, після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році про це заявили парламенти Бразилії, Ірландії, Молдови, Німеччини та Чехії, а вже у 2023-му — парламенти Болгарії, БельгіїФранціїІсландіїВеликої БританіїСловеніїСловаччиниХорватії, Люксембургу, НідерландівВельсу, а також сенат Італії.

Крім того, 15 грудня 2022-го  Європейський парламент підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

12 жовтня 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка, зокрема, визнає Голодомор актом геноциду, спрямованим на знищення української нації. 

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Нещодавно Верховна Рада ухвалила заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні, вкотре закликавши парламенти держав світу й міжнародні організації визнати Голодомор геноцидом українського народу. 

Фото з архіву надане Анною Тертичною

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1700
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду