Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв Голодоморів (ВІДЕО)

Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв Голодоморів (ВІДЕО)

25 Листопада 2023
585
25 Листопада 2023
11:47

Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв Голодоморів (ВІДЕО)

585
У цей день о 16-й годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої по всій Україні запалять свічки пам’яті.
Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв Голодоморів (ВІДЕО)
Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв Голодоморів (ВІДЕО)

Президент Володимир Зеленський назвав свідомим терором те, що росіяни запустили рекордну кількість «шахедів» саме у ніч на День памʼяті жертв Голодоморів. Про це він написав у своєму телеграм-каналі. 

«Більше 70 "шахедів" у ніч на день памʼяті жертв Голодомору-геноциду. Свідомий терор. Саме в цей час. Керівництво Росії гордиться тим, що може вбивати.

Наші воїни збили більшість дронів. На жаль, не всі. Але працюємо далі, щоб посилити нашу ППО та збивати більше. І працюємо далі, щоб обʼєднати світ у захисті від російського терору. Держава-терорист повинна програти і відповідати за скоєне», — йдеться в дописі Зеленського. 

Президент також звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті. 

«Нас прагнули винищити, упокорити, замордувати. Не змогли. Від нас хотіли приховати правду й замовчати страшні злочини назавжди. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, сумнівалися, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли. І сьогодні з глибоким сумом, повагою ми вшановуємо пам'ять про мільйони наших людей», — сказав глава держави. 

Він нагадав, що 25 листопада о 16-й годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої по всій Україні запалять свічки пам’яті.

«Чимало хто — зі своїми родинами, своїми дітьми, онуками. Хтось із маленьких українців побачить цю свічку вперше. Запитає про неї. І ми розкажемо їм історію. Ця свічка розповість їм історію, яку вони повинні знати, пам’ятати, передавати своїм дітям і онукам. А ті — своїм дітям і онукам.

І допоки ми будемо запалювати цей вогонь, не згасне спогад про мільйони наших предків, яких цілеспрямовано, підготовлено й цинічно штовхнули в обійми голодної смерті. Через те, що вони українці. Через те, що становили ідеологічну й класову загрозу для імперського утворення, були за духом вільними людьми, а отже, вважалися небезпечними для режиму та його геополітичних намірів», — сказав Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що сьогодні у повномасштабній війні проти України Росія продовжує використовувати голод як зброю: «Кожна тонна викраденого ними зараз зерна, блокада кожного нашого міста, кожен російський удар по наших портах тепер, по українських зерносховищах та наших елеваторах, кожен "шахед", який цілить по нашій логістиці, кожна російська ракета, чия траєкторія — проти українського життя, — все це минуле, яке повернулося, бо не було засуджене вчасно. Це процес, де лінія тоталітарної радянської політики й лінія політики сучасної Росії утворюють разом знак "дорівнює".

Зло не було зупинене. Не було спокутуване. І зараз ми його зупиняємо. Це час історичної відповідальності для вбивць і для тих, хто обрав для себе бути послідовниками вбивць. Хто діє так само, як колись. І справедливість важлива не через 90 років, а тепер. Бо, хоч і є злочини, які не мають строку давності, справедливість має бути вчасною». 

Володимир Зеленський подякував усім державам, які офіційно визнали Голодомор свідомим злочином проти людей, історії та України, та нагадав, що 30 років тому це першими зробили Естонія та Австралія, а згодом  Канада, Угорщина, Ватикан, Литва, Грузія, Польща, Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія, Мексика, Португалія, Сполучені Штати Америки. 

За два роки повномасштабної війни Росії проти України майже стільки ж країн, як від початку нашої незалежності, визнали Голодомор геноцидом українського народу. Серед них  Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція,  Чехія, Молдова, Румунія, Болгарія, Бразилія,  Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Ірландія, Ісландія, Словенія, Словаччина, Хорватія, Європейський Союз і Парламентська асамблея Ради Європи.

«Я дякую всім, хто разом з Україною відновлює історичну правду й справедливість. Хто називає речі своїми іменами. І хто не дозволяє іменам винних у злочинах геноциду, у злочинах війни сховатися за брехнею про нібито непричетність. 90 років тому світ не міг бачити повною мірою, що відбувається насправді. Зараз немає тих, хто б не бачив. Є лише ті, хто обирає не помічати. Їх небагато. І буде ще менше. Правда прокладає собі шлях. На цьому шляху світ має об’єднатись і засудити злочини минулого. Світ має об’єднатись і зупинити злочини сьогодення», — зазначив у своєму зверненні Володимир Зеленський.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
585
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
156 дн. тому
Дякуємо програвшему Фюреру за культ особи!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду