Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

22 Листопада 2023
621
22 Листопада 2023
15:37

Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

621
Відповідну заяву до 90-ї річниці трагедії парламент ухвалив сьогодні, 22 листопада.
Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу
Верховна Рада знову закликала світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

Верховна Рада ухвалила заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні, вкотре закликавши парламенти держав світу і міжнародні організації визнати Голодомор геноцидом українського народу. Про це повідомили народний депутат Ярослав Железняк і сайт Верховної Ради.

«Вшановуючи пам’ять співвітчизників, які стали жертвами Голодомору в Україні, вчиненого злочинним комуністичним тоталітарним режимом у 1932– 1933 роках,

наголошуючи, що свідоме і цілеспрямоване вбивство голодом мільйонів українців було ще одним інструментом геноциду українського народу російським імперіалізмом, який і досі не змінив своєї мети — знищення України і українського народу,

[Верховна Рада] вкотре закликає міжнародні організації та парламенти держав світу до відновлення історичної справедливості та визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні злочином геноциду українського народу», — йдеться в заяві, яку цитує Железняк.

У заяві зазначається, що визнання Голодомору 1932–1933 років міжнародними організаціями та парламентами держав світу «стане сигналом тим політичним режимам, які хочуть вдатися до нових актів геноциду, а також вагомим внеском у справу забезпечення мирного і безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь».

Рада також висловлює глибоку вдячність 28 іноземним державам, які вже визнали Голодомор в Україні актом геноциду.

Крім того, український парламент у своїй заяві визнає російську збройну агресію проти України «продовженням російської геноцидної імперської політики, метою якої є покарання українців за прагнення розбудовувати сучасну успішну демократичну державу, за цивілізаційний вибір — бути частиною Об’єднаної Європи».

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році визнали Голодомор геноцидом українського народу парламенти Бразилії, Ірландії, Молдови, Німеччини та Чехії, а вже у 2023-му — парламенти Болгарії, БельгіїФранціїІсландіїВеликої Британії, Словенії, Словаччини, Хорватії, Люксембургу, НідерландівВельсу, а також сенат Італії.

Крім того, 15 грудня 2022-го  Європейський парламент підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

12 жовтня 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка, зокрема, визнає Голодомор актом геноциду, спрямованим на знищення української нації. 

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Читайте також: 

Фото: Верховна Рада

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
621
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду