Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу

25 Жовтня 2023
713
25 Жовтня 2023
20:45

Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу

713
Посадовці в ухваленій резолюції також згадали про роль валлійського журналіста Ґарета Джонса у приверненні уваги світової спільноти до жорстокості Голодомору.
Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу

У середу, 25 жовтня, парламент Вельсу (Senedd Cymru) ухвалив заяву, якою Голодомор 1932–1933 років в Україні визнається геноцидом українського народу. Про це в соцмережі Х повідомило Посольство України у Великій Британії, передає Укрінформ.

«Ми вдячні Senedd за визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні геноцидом, вчиненим проти українців. Це важлива віха у відновленні історичної справедливості та підвищенні обізнаності про мільйони невинних жертв», — ідеться в повідомленні.

Ухвалена резолюція вказує, що парламент Вельсу вважає Голодомор заздалегідь спланованим злочином, вчиненим і очолюваним Сталіним та радянським урядом проти народу України, та визнає його актом геноциду. Посадовці також зазначили, що продовжують підтримувати народ України у боротьбі проти агресії Росії.

Окрім цього, відомство згадало про роль валлійського журналіста Ґарета Джонса у приверненні уваги світової спільноти до жорстокості Голодомору.

Нагадаємо, нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі», яка, зокрема, визнає Голодомор актом геноциду, спрямованим на знищення української нації. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії торік визнали Голодомор геноцидом українського народу парламенти Бразилії, Ірландії, Молдови, Німеччини та Чехії, а вже цього року — парламенти БельгіїФранціїІсландіїВеликої Британії, Словенії, Словаччини, Хорватії  та Нідерландів.

Крім того, Європейський парламент 15 грудня 2022-го підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
713
Читайте також
06.06.2023 17:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду