Нижня палата парламенту Британії визнала Голодомор геноцидом українського народу

Нижня палата парламенту Британії визнала Голодомор геноцидом українського народу

26 Травня 2023
2100
26 Травня 2023
08:49

Нижня палата парламенту Британії визнала Голодомор геноцидом українського народу

2100
Палата лордів майже завжди схвалює те, що ухвалює нижня палата. Утім, її рішення не є обов'язковим для британського уряду.
Нижня палата парламенту Британії визнала Голодомор геноцидом українського народу
Нижня палата парламенту Британії визнала Голодомор геноцидом українського народу

Палата громад — нижня палата парламенту Великої Британії — у четвер одноголосно ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Про це йдеться на сайті палати.

Авторкою резолюції стала депутатка Консервативної партії Полін Летгем. Представляючи її в Палаті громад, вона підкреслила, що голод в Україні на початку 1930-х років був штучним, спричиненим примусовим відбиранням урожаїв в українських селян.

Летгем також провела паралелі з нинішніми подіями, коли Росія викрадає українське зерно на окупованих українських територіях. За її словами, ухвалення резолюції — це чітке повідомлення президенту Росії Володимиру Путіну та всьому світу, що парламент Великої Британії підтримує Україну і воєнні злочини, як історичні, так і теперішні, не стерпить.

«Радянський Союз убив мільйони українців політикою примусового голоду та примусової міграції. І це нагадує те, що відбувається зараз в Україні. Як і Сталін у 1930-х роках, мета Путіна сьогодні — знищити українську націю і концепцію української ідентичності», — заявила вона.

Інші депутати, які виступали на підтримку рішення, називали визнання Голодомору геноцидом виявом солідарності з українським народом і сигналом, що голод не можна використовувати як засіб ведення війни.

Держсекретар міністерства закордонних справ Великої Британії Лео Докерті назвав рішення парламенту «цілком зрозумілим». Водночас він заявив, що позиція британського уряду полягає в тому, що будь-яке рішення щодо геноциду має ухвалювати суд.

Зазначимо, верхня палата британського парламенту (Палата лордів) має обмежені функції і майже завжди схвалює те, що ухвалює нижня палата. При цьому рішення Палати громад не є обов'язковим для британського уряду. 

Нагадаємо, 16 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила звернення до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Звернення має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до трагедії та усвідомити історичні паралелі між Голодомором-геноцидом 1932–1933 років і нинішньою агресією Російської Федерації проти України.

У 2022 році це рішення підтримали парламенти Ірландії, Молдови, Румунії, Німеччини та Чехії, а у 2023 році — парламенти БельгіїІсландії та Словенії. 28 березня визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом  нижня палата парламенту Франції, а вже у травні — Сенат Франції.

Крім того, 15 грудня 2022 року підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу Європейський парламент. За резолюцію проголосували 507 депутатів, лише 12 висловилися проти.

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Станом на квітень 2023 року, Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу 28 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2100
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду