Леонід Кучма видав книгу «Україна — не Росія. Двадцять років потому»

Леонід Кучма видав книгу «Україна — не Росія. Двадцять років потому»

20 Листопада 2023
4290
20 Листопада 2023
19:03

Леонід Кучма видав книгу «Україна — не Росія. Двадцять років потому»

4290
«… я відчуваю безмежну гордість за Україну і безмежний гнів до Росії», — написав Кучма в післямові до своєї книги.
Леонід Кучма видав книгу «Україна — не Росія. Двадцять років потому»
Леонід Кучма видав книгу «Україна — не Росія. Двадцять років потому»

Сьогодні, 20 листопада, в Києві відбулася презентація нової книги президента України Леоніда Кучми (1994–2005 рр.) «Україна — не Росія. Двадцять років потому». Про це повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

«20 років тому я хотів на зрозумілих їм (росіянам. — ІФ-У.) прикладах пояснити, чому ми різні нації, чому Україна — не Росія. Чому вони мають залишити нас у спокої, якщо не здатні на рівноправні відносини, на дружбу. Але та ганебна радість, з якою більшість росіян сприймала путінське вторгнення, показала, що марно я тоді намагався щось їм пояснити... Вона (нова книжка. — ІФ-У.) тепер не намагається нічого пояснювати, можна сказати, чужим. Вона для українського читача, для своїх. Усі добрі слова про Росію, сказані колись, спалила, випалила сама Росія», — сказав Кучма на презентації книги в Києві.

Джерело фото: Інтерфакс-Україна

Кучма також розповів, що не збирався після повномасштабного вторгнення Росії в Україну перевидавати свою книгу «Україна — не Росія», хоча його багато хто про це запитував. Рішення написати книгу, за словами Кучми, у нього виникло після того, як у січні цього року звичайний панельний будинок у Дніпрі постраждав через ракетний обстріл росіян, і на світлині з місця зруйнованого будинку він побачив пошкоджену вогнем свою книжку «Україна — не Росія» (це фото на обкладинці нової книги. — ІФ-У.).

«Я дивився на фото і подумки бажав, щоб незнайомий читач моєї книжки в будинку, в якому вона була, вижив із цього пекла. А ще... я думав, а що було на тих сторінках, що було в тих рядках, які спалила Росія... Несподівано я подумав, що там було саме те, що я писав росіянам, коли ще вірив, що з ними можна ще якось нормально говорити, щось пояснювати їм. А тепер воно згоріло, все. Саме тоді я прийняв рішення перевидати книгу», — сказав Кучма.

Автор «Україна — не Росія. Двадцять років потому» висловлює свої погляди на події ХХ століття й останніх років, ділиться власними міркуваннями про український і російський національні характери, порушує питання спільної та спірної культурно-історичної спадщини тощо, йдеться в анотації до нової книги.

«Двадцять років тому я закінчував роботу над тією книгою з надією. Так, казав я, Україна — не Росія. Але дві держави можуть жити як добрі сусіди, не просто не ворогуючи, а й роблячи одна одну сильнішою. Двадцять років тому до обох країн у мене були теплі почуття. Сьогодні ж я відчуваю безмежну гордість за Україну і безмежний гнів до Росії», — написав Кучма в післямові до книги.

Книга Леоніда Кучми «Україна — не Росія. Двадцять років потому» вийшла українською мовою у видавничому домі «АДЕФ-Україна» (запланований наклад 1000 примірників).

Нагадаємо, книга Кучми «Україна — не Росія» вийшла у 2003 році російською мовою у московському видавництві «Время», коли він перебував на посаді президента. У 2004 році книга вийшла українською.

Раніше «Детектор медіа» писав, що, як випливає із розслідування Михайла Ткача «Батальйон Монако», Леонід Кучма — один із тих українських віпбіженців, які облюбували Лазуровий берег у Франції.

У серпні 2022-го Леонід Кучма дав «ВВС News Україна» перше інтерв’ю з початку повномасштабної агресії РФ проти України. У своїй публікації ми наводили головне з того, що сказав другий президент.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4290
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду