В Берліні презентували книгу «Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти»

В Берліні презентували книгу «Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти»

26 Лютого 2024
481
26 Лютого 2024
23:15

В Берліні презентували книгу «Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти»

481
Це видання - свого роду «посібник», де зібрано дані, факти, аргументи німецьких та українських експертів, які можуть стати в пригоді в дискусіях і діалогах для спростовування наративів російської пропаганди та дезінформації.
В Берліні презентували книгу «Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти»
В Берліні презентували книгу «Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти»

Книгу «Ukraine im Fokus: Propaganda erkennen, Fakten verstehen» («Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти») презентували в понеділок у Берліні. Про це повідомляє «Укрінформ».

Видання досліджує наративи пропаганди та дезінформації, які про Україну поширює Росія. Кореспондент «Укрінформу» зазначає, що це не черговий «підручник з історії», а свого року «посібник», де зібрано дані, факти, аргументи німецьких і українських експертів, які можуть стати в пригоді в дискусіях і діалогах для спростовування російських наративів.

«Ми сподіваємося, що зможемо «достукатися» також до тих, які не впевнені, хто не до кінця визначилися; які лише зараз дізналися про Україну, почули, що там іде війна, але до кінця не розуміють причини цього масштабного кривавого конфлікту», — пояснює мету книги одна з її видавчинь, політологиня Наталія Пригорницька з «Альянсу українських організацій».

Вона визнає: пояснити щось таким людям — виклик. З ними треба говорити напряму. Подібні книги, де факти викладаються простою мовою, можуть зіграти «просвітницьку» роль. Отже, автори сподіваються, що за нинішнім виданням з’являться наступні. Українці, які наразі у великій кількості перебувають у Німеччині, також доносять правду до простих німців.

На презентації книги одна з її співавторок Ребекка Гармс з позиції  ексдепутатки Європарламенту дорікнула тим (зокрема й німцям), хто закидає Україні, що вона, мовляв, хоче пройти «скорочений» шлях до членства в ЄС, отримати якусь «знижку». Гармс нагадала про те, як  Україна насправді довго прагне офіційно стати частиною європейської спільноти, як давно вона до цього вже готова та яку високу ціну вона зараз за це платить. «Шлях буде довшим, ніж українцям хотілося б», — визнала Гармс. Але вирішальним, за її словами, є те, що члени Євросоюзу наразі мають бути «набагато активними» в підтримці країн, які прагнуть членства в ЄС.

Співавторами збірки «Ukraine im Fokus: Propaganda erkennen, Fakten verstehen» («Україна в фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти») стали 12 експертів, що спростовують наративи, які використовуються російською пропагандою найчастіше. Видали книгу Наталія Пригорницька та Катерина Павлова.

Нагадаємо, нещодавно Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки презентував видання «Як російський інформаційний корабель пішов на… Наративи пропаганди під час повномасштабної війни», де зібрано ключові матеріали російських «вкидів» за період збройної агресії РФ. На думку представника інтернет-проєкту StopFake Руслана Дейниченка, це видання буде дуже корисним саме дослідникам, які писатимуть історію сьогодення.  Видання ЦСКІБ розповсюджується безкоштовно.

Також У Києві було презентовано історичну монографію «Велика брехня. Методи, наративи та динаміка заперечення Голодомору» історика Андрія Козицького

Книга детально висвітлює історію заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні, яке почалося вже одночасно з його здійсненням. У ній простежено основні етапи, які пройшло заперечення Голодомору впродовж 1932–2022 років, головні методи та моделі заперечення і проаналізовано наративи противників визнання Голодомору актом геноциду.

Крім того, автор демонструє паралелі між методами й наративами заперечення Голодомору та практикою заперечення інших геноцидів ХХ століття, зокрема геноциду вірмен, геноцидів у Камбоджі, Руанді, боснійській Сребрениці.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду