Найбільш зручний для дезінформації: директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко розповіла, що не так із телеграмом

Найбільш зручний для дезінформації: директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко розповіла, що не так із телеграмом

1 Листопада 2023
1302
1 Листопада 2023
13:00

Найбільш зручний для дезінформації: директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко розповіла, що не так із телеграмом

1302
«Телеграм дозволяє все — це абсолютно особлива платформа».
Найбільш зручний для дезінформації: директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко розповіла, що не так із телеграмом
Найбільш зручний для дезінформації: директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко розповіла, що не так із телеграмом

Телеграм є дуже швидким і зручним, але при цьому він найзручніший з усіх соцмереж для поширення дезінформації. Про це 1 листопада під час презентації дослідження USAID та Internews про споживання медіа в Україні розповіла директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко.

Свій виступ вона почала зі згадки документального фільму, який нещодавно переглянула. У ньому йшлося про харків’ян, які перші три місяці повномасштабної війни в Україні ховалися в метро і практично звідти не виходили через рясні обстріли міста російською армією. Основним джерелом інформації для цих людей був телеграм.

«В героя була вагітна дружина, і він каже: “Я хотів її везти в пологовий будинок в цей момент, коли обстріли, але “Труха” написала, що цей будинок розбомбили”. І це була правда. — розповіла Галина Петренко. — Отже, тепер таке питання: якщо телеграм-канали виявляються такими помічними у складних ситуаціях для людей, формують певну їхню поведінку, то що з телеграмом не так?».

Відповідь на це питання, продовжила Галина Петренко, є у звіті Єврокомісії, яка, готуючись до виборів до Європарламенту, що повинні відбутися в червні 2024 року, вивчила впив соціальних мереж на суспільство, щоб згодом їх якось регулювати і тим самим убезпечитися від втручань у процес виборів, наприклад, з боку Росії. Власне, цю відповідь можна проілюструвати лише цією картинкою.

 

«Телеграм на фоні всіх інших соцмереж, навіть на фоні тіктоку китайського, виглядає дуже специфічно з точки зору його правил, процедур, політик. Тут перелічені всі можливі заходи, які дозволяють розповсюджувати дезінформацію в соцмережах, наприклад, приховані особистості, масовий репостинг, відкриття й оприлюднення персональних даних і так далі. І ми бачимо, що телеграм дозволяє все — це абсолютно особлива платформа. Те саме стосується контенту. Це з того ж таки звіту. Телеграм теж виглядає особливо на фоні всіх інших соціальних мереж, це при тому, що до них також є запитання. Хочеш поширювати дипфейки — будь ласка, ніхто тебе не обмежує; хочеш пропагувати війну — будь ласка, роби все, що завгодно», — зазначила Галина Петренко.

 

Саме в цьому, за її словами, небезпека телеграму. 

Також Галина Петренко зазначила, що телеграм-канали вже давно перестали бути якимсь незалежним голосом правди, а стали великими бізнесами. Вона послалась на розслідування NGL.media про канал «Труха Україна», де було сказано, що один рекламний пост на цьому каналі коштує 93 тисячі грн і всі ці гроші йдуть або на ФОПів, або на криптогаманці, тобто відстежити їх практично неможливо. І так, зазначила вона, організовують цілі кампанії проти публічних осіб.

Також у телеграмі багато дезінформації, яка шкодить вразливим групам населення. Часто її поширює саме Росія, як, наприклад, пропагандистські кліше про «вбитих нацистами дітей Донбасу». 

Читайте також: 

«Проукраїнські користувачі телеграму набагато частіше читають проросійські телеграм-канали, ніж проросійські користувачі читають проукраїнські канали», — сказала Галина Петренко, тим самим підкресливши, що саме тому телеграм став головним майданчиком для Росії в її інформаційних атаках проти України.

Нагадаємо, згідно з даними дослідження USAID та Internews про споживання українцями медіа, головним джерелом новин стали соцмережі й на першому місці за популярністю опинився телеграм — новини з нього черпають 76% українців. Також це дослідження показало, що українці здебільшого знають про існування дезінформації, проте лише 8% її точно визначає. 

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1302
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду