Громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим (ОНОВЛЕНО)

Громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим (ОНОВЛЕНО)

15 Червня 2023
4971
15 Червня 2023
21:24

Громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим (ОНОВЛЕНО)

4971
Організація вважає телеграм платформою, небезпечною для інформаційної стійкості України.
Громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим (ОНОВЛЕНО)
Громадянська мережа «Опора» припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим (ОНОВЛЕНО)

Громадянська мережа «Опора» заявила про те, що вже довгий час уникала використання Telegram у своїй публічній комунікації. Однак тепер організація вирішила остаточно закрити цей канал та зосередити увагу на розвитку інших медійних майданчиків. 

«Ми вважаємо телеграм небезпечною для інформаційної стійкості України платформою та наполегливо радимо іншим також відмовитися від його використання», — йдеться у повідомленні на сайті «Опори».

Там же перелічені причини такого кроку: 

  • Telegram, імовірно, тісно повʼязаний із російськими спецслужбами та олігархами. Засновник цього месенджера — Павло Дуров, який також створив російську соціальну мережу «ВКонтакте», — раніше тісно співпрацював з ФСБ. Також телеграм, імовірно, отримує фінансування від низки російських олігархів (детальніше читайте тут). 

  • У 2019–2020 роках російська влада планувала заборонити Telegram через поширення «екстремістського і терористичного контенту». Однак у 2020 році уряд РФ відмовився від блокування та подякував команді месенджера за співпрацю. До яких даних отримали доступ російські спецслужби — питання відкрите. 

  • У Telegram відносно легко отримати доступ до будь-якого листування. Інші месенджери (наприклад, WhatsApp чи Signal) містять вбудоване наскрізне шифрування (воно гарантує, що прочитати повідомлення можуть лише власник акаунту та відправник, а інші люди побачать їх як набір символів). У Telegram ця функція доступна, однак вона не діє автоматично для всіх чатів. Більшість чатів може завантажити будь-хто, використовуючи нескладні коди для аналізу API Telegram. 

  • Telegram зберігає дані людини (контакти, IP-адресу, тип пристрою, з якого вона заходить до месенджера), не анонімізує їх та може використовувати їх для стеження. 

  • Telegram — один з основних майданчиків поширення дезінформації в Україні. На відміну від інших соціальних мереж (фейсбуку, інстаграму, твітеру), Telegram не має жодних політик модерування контенту. Тож навіть якщо людина вирішила продавати на платформі зброю чи наркотики, пропагувати ПВК «Вагнер» чи розміщувати відео вбивств українських військових, — Telegram дозволить їй усе це зробити.

Роботу цього месенджера, звертають увагу в «Опорі», не контролює ні сама компанія, ні, скажімо, українська влада.

Тим, хто попри все це планує й надалі використовувати Telegram, «Опора» рекомендує хоча б подбати про безпеку власних даних. 

Найлегший спосіб це зробити — налаштувати конфіденційність облікового запису Детальні інструкції для цього надає Національна поліція

Крім того, в «Опорі» радять захистити телеграм паролем, увімкнути двофакторну автентифікацію для облікового запису та використовувати сервіси VPN (наприклад, ClearVPN).

Варто також памʼятати, кажуть в організації, і про такі заходи безпеки:

  • не поширювати особисту інформацію, яка дозволяє легко вас ідентифікувати;

  • не публікувати фото чи відео, які можуть загрожувати національній безпеці (так, навіть у приватних повідомленнях);

  • не використовувати Telegram на робочому місці, особливо якщо ваша робота повʼязана з державними структурами; 

  • час від часу перевіряти, чи не підключені до вашого акаунту сторонні пристрої (це можна переглянути в налаштуваннях у розділі «Активні сеанси» (на компʼютері) або «Пристрої» (у мобільній версії).

«Якщо ж ви використовуєте Telegram як майданчик для отримання новин, переконайтесь, що ви слідкуєте за каналами офіційних органів влади або справжніх зареєстрованих ЗМІ, які мають певний авторитет та відповідальність перед українським законодавством. Памʼятайте, що анонімні Telegram-канали (Труха, Инсайдер UA тощо) часто повідомляють дезінформацію та не несуть за це жодної відповідальності. Крім того, такі анонімні канали можуть насправді бути підконтрольними російським спецслужбам», — попереджають в «Опорі».

Коментуючи заяву «Опори», речник Telegram Ремі Вон заявив «Детектору медіа»: «Боюся, “Опору” ввели в оману чутки. Telegram не має жодного юридичного чи фізичного зв’язку з Росією і ніколи не надавав дані користувачів тамтешній владі».

Також, Ремі Вон називає неправдим твердження про те, що більшість чатів Telegram може завантажити кожен, хто використовує API. «Це не так. API надає доступ лише до тієї самої інформації, яку можна отримати зі звичайного облікового запису Telegram, а саме до загальнодоступних чатів, які призначені для будь-кого. З цієї причини обговорення шифрування тут не має значення», — стверджує представник Telegram. За його словами, він звернувся до «Опори», щоб «роз’яснити це непорозуміння».

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду