Світлана Остапа: Недотримання журналістських стандартів спричиняє падіння довіри до медіа

Світлана Остапа: Недотримання журналістських стандартів спричиняє падіння довіри до медіа

28 Лютого 2024
899
28 Лютого 2024
17:42

Світлана Остапа: Недотримання журналістських стандартів спричиняє падіння довіри до медіа

899
Водночас порушувати деякі професійні стандарти українських журналістів змушують воєнні реалії.
Світлана Остапа: Недотримання журналістських стандартів спричиняє падіння довіри до медіа
Світлана Остапа: Недотримання журналістських стандартів спричиняє падіння довіри до медіа

Якщо на початку української незалежності медіа були серед лідерів за рівнем довіри громадян, то нині вони все більше втрачають довіру. На цю обставину звернула увагу голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, заступниця шефредактора «Детектора медіа» Світлана Остапа, виступаючи на круглому столі «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни», який організував Комітет ВР з питань свободи слова. 

Такій ситуації, за її словами, сприяє багато різних факторів. «До початку широкомасштабного вторгнення серед таких факторів була діяльність телеканалів Медведчука з їхніми антиукраїнськими настроями та наративами і з журналістами, які такими по суті не були, а були пропагандистами, які не дотримувались кодексу етики українського журналіста. Зараз журналістику “розмиває” телеграм, і вона втрачає довіру через це», — пояснила Світлана Остапа.

Медійників, зауважила вона, повсякчас сварять за те, що вони не дотримуються кодексу етики, їх закликають до строгого слідування журналістським стандартам. Водночас до телеграму, який сьогодні опинився на першому місці за споживанням новин, подібних вимог не висувають: «Телеграм у нас взагалі поза полем регулювання. Я маю на увазі анонімні телеграм-канали. В Європі немає такої проблеми. В європейських країнах телеграм не такий популярний, як в Україні. У нас же сама влада фактично легалізує анонімні телеграм-канали, залучає їх до співпраці. Це дуже шкодить — і не лише українським медіа, а й взагалі державі Україна».

Говорячи про кодекс етики українського журналіста, Світлана Остапа наголосила: «Я не вважаю, що за його порушення має бути передбачено покарання на законодавчому рівні. Найжорстокіше покарання, яке наразі є за порушення кодексу, — це громадський осуд. У нас, жаль, не поширена практика нерукостискання за порушення етичного кодексу журналіста, але, я думаю, що це мало б бути одним з видів такого покарання для людини, яка порушила стандарти професії».

Що ж стосується журналістських стандартів, то багато з них українські медіа змушені порушувати через реалії сьогодення та воєнний стан в країні.

«Чи всіх стандартів під час війни дотримуються журналісти? Ні, не всіх. У нас немає стандарту оперативності, коли йдеться про наслідки обстрілів. Оскільки є домовленість із військовими про те, що ми даємо таку інформацію через певну кількість годин. Є військова цензура, є самоцензура — це все теж відноситься до недотримання класичних журналістських стандартів. І в нас немає балансу представлення думок і позицій, коли йдеться про ворога. Тому що давати слово агресору — те ж саме, що давати слово в ООН Небензі. Це штучний баланс, його не можна дотримуватись по відношенню до агресора», — наголосила Світлана Остапа. 

За її словами, недотримання професійних стандартів - один з факторів падіння рівня довіри й до єдиного телемарафону, про що неодноразово зауважував експерт Ігор Куляс в своїх моніторингах на «Детекторі медіа».

Раніше повідомлялось про те, що опитані українці здебільшого висловлюють довіру, ніж недовіру, українським медіа (47% і 43% відповідно). За рівнем довіри ЗМІ опинилися на 14-му місці серед 28 державних та суспільних інституцій країни — після голови міста (села, селища) та перед Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Про це свідчать результати опитування, проведеного в січні 2024 року соціологічною службою Центру Разумкова.

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
899
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тиманчі
57 дн. тому
Скільки людей читають інструкції до своїх гаджетів, - 10 % ? Точнісінько так їх цікавлять журнашлюшні стандарти. Інструкції бувають довгими, нудним, не цікавими. Точнісінько таким є і тексти, написані в журнашлюшний стандартах. Завдяки цим стандартам журнашлюхи намагаються виокремити себе, дистанціюватися від матеріалу, зняти з себе відповідальність за нього. Тому такі матеріали і виходять стандартно кастрованими.
Ігор
58 дн. тому
Просто брехня і формування культа особи з нашого корумпованого Фюрера, так званими стандартними media і створила до них недовіру. Дійшло до того що телебачення дивляться тільки пенсіонери за 60.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду