Бурмагін: Найбільший недолік закону «Про медіа» в тому, що він не регулює телеграм

Бурмагін: Найбільший недолік закону «Про медіа» в тому, що він не регулює телеграм

13 Листопада 2023
1205
13 Листопада 2023
15:06

Бурмагін: Найбільший недолік закону «Про медіа» в тому, що він не регулює телеграм

1205
Регулятор та Мінцифри працюють над підготовкою законопроєкту щодо регулювання платформ.
Бурмагін: Найбільший недолік закону «Про медіа» в тому, що він не регулює телеграм
Бурмагін: Найбільший недолік закону «Про медіа» в тому, що він не регулює телеграм

Найбільший недолік закону «Про медіа» в тому, що він не регулює телеграм, вважає член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Бурмагін. Про це він сказав 10 листопада під час Donbas Media Forum 2023.

«Це регулювання було видалене за запитом громадянського суспільства і багатьох медійних організацій.  Це головний недолік, але він тимчасовий. Бо ЄС серйозно взявся за співрегуляцію і згодом застосовуватиме більш жорсткі методики до всіх платформ», — сказав він.

Наталія Лигачова

Шефредакторка «Детектора медіа»  Наталія Лигачова висловила незгоду зі словами про те, що медійна спільнота виступала проти регулювання телеграму, особливо з огляду на наявність популярних анонімних каналів. За її словами, питання виникали щодо фейсбуку та інших соцмереж. «Ми хочемо, щоб регулятор мав більше повноважень. Але зараз проблема в тому, що ми не маємо критеріїв щодо онлайн-медіа», — сказала вона. Це призводить до того, що зареєструватись хочуть медіа, які не працюють за стандартами. «Зараз не реєструються гранди онлайну. Це означає, що немає мотивації», — додала Наталія Лигачова. І нагадала, що не зареєструвались ні «Українська правда», ні «Лівий берег», ні «Дзеркало тижня», ні Ліга.net. Тоді як саме зареєстровані ресурси мають виробити критерії для онлайн-медіа.

Учасники панелі: Олександр Бурмагін, Ігор Розкладай, Микита Потураєв, Наталія Лигачова, Тетяна Смирнова, Тетяна Лебедєва

Як уже писав «Детектор медіа», якщо для більшості онлайн-ресурсів Нацрада згодом зможе застосовувати методи реагування: штрафи, скасування реєстрації та навіть блокування за рішенням суду, — то питання виникають із відповідальністю незареєстрованих телеграм-каналів. А ті набирають дедалі більшої популярності в Україні. Серед них багато ворожих ресурсів, а також таких, які заробляють гроші за допомогою джинси тощо (наприклад, «Труха»).

У випадку з телеграмом, як і з іншими платформами, єдина можливість закрити канал — це якщо сам Телеграм його заблокує. Нацрада, за словами Олександра Бурмагіна, вже два-три рази зверталася до Телеграму, однак відповіді не було. Зараз регулятор планує укласти меморандум і договори з платформами про співпрацю.

За його словами, Мінцифри розробляє законопроєкт з регулювання платформ.

Законопроєкт має регулювати діяльність платформ і стати аналогом Digital Services Act. Цей документ створений, щоб урегулювати ситуацію з контентом, який порушує законодавство ЄС, установити більш прозорі правила для публікації реклами, очистити інформаційний простір Євросоюзу від дезінформації та при цьому максимально захистити свободу слова кожної окремої людини.

На фото  — Олександр Бурмагін

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1205
Читайте також
10.11.2023 15:43
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
1 397
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду