І гопоті за це нічого не буде?

І гопоті за це нічого не буде?

20 Травня 2013
24425
20 Травня 2013
15:51

І гопоті за це нічого не буде?

24425
Журналісти «Фактів тижня» відзначили, що на відео добре видно, як бронетранспортер виїхав на площу в супроводі двох машин ДАІ (!). Як висвітлювали телеканали побиття колег під час мітингів 18 травня
І гопоті за це нічого не буде?
І гопоті за це нічого не буде?

Отож, сталося саме так, як гадалося: 18 травня «мирні антифашисти» напали на «буйних свободівців». Партія регіонів, вочевидь, давно заготовлене, терміново вивісила на сайті звернення до опозиції, де в праведному гніві звинуватила опозиційних лідерів у невмінні навіть нормально організувати акцію. Міліція, як і очікувалося, не заважала «спортивним костюмам» лупцювати беззахисну жінку. Так само як і цілком передбачувано не квапиться затримувати нападників, яких журналісти вже знайшли в соцмережах. Ну й як наслідок, влада, вкотре використавши проти опозиції стандартні схеми дискредитації з залученням усіх доступних засобів, тепер змушена висьорбувати гірку чашу ганьби до самого денця. І все це - «завдяки» тому, що використала в цій схемі малопередбачуваних агресивних молодиків із навичками бойових мистецтв. Останні не змогли зупинитися в своєму бойовому ражі й напали на журналістку 5-го каналу Ольгу Сніцарчук та фотокореспондента видання «Коммерсант» Владислава Соделя.

 

Позаяк у нашій країні чи не єдина спільнота, яка намагається захистити свої права, - журналістська, колеги Ольги та Влада одразу після того як перші повідомлення про побиття журналістки з'явилися в соцмережах, згуртувалися й десь о 18.30 зібралися в режимі офлайн біля МВС на вулиці Богомольця.

 

 

Правоохоронці не реагували на прохання журналістів їх захистити

 

Першими про ганебний факт повідомили, як і слід було чекати, «Новини» на 5 каналі. Вперше тут зробили це 18 травня о 15-й, включно з відео, на якому видно, як молодчики б'ють журналістку, а потім починають вправлятися в знущаннях із інших присутніх. Далі, до кінця дня, сюжет про побиття колеги журналісти 5-го висвітлювали щогодини. О 16-й Ірина Герасимова, яка весь день чергувала на Софійській площі, розповіла, що після інциденту сюди прийшла слідчо-оперативна група, яку цікавило чомусь відтворення подій, а не фото учасників інциденту, які збереглися в камері Влада Соделя. Сам потерпілий у своєму синхроні розповів колегам: незважаючи на те, що з його відеоматеріалів була можливість упізнати нападників, міліціонери цим геть не зацікавилися. Далі Влад розповів, що напад відбувся саме тоді, коли вони з дружиною знімали бійку «спортсменів» зі свободівцями, й коли підійшли ті самі свободівці, слідчі сказали, що дві справи об'єднають. Але за 10 хвилин вони випарувалися. Після цього журналісти провели власне розслідування і дуже швидко з'ясували, хто саме на них напав, завдяки соцмережам. Бійка, уточнила кореспондент 5-го, сталася на вулиці Великій Житомирській.

 

Інцидент із нападом на журналістів згадали й у короткому випуску «Фактів» ICTV  увечері. Втім, у подробиці не вдавалися, обмежившись повідомленням про те, що під час мітингу опозиції відбулася бійка між свободівцями та молодиками в «адідасах», під час  якої постраждали журналісти.

 

«Подробности» на «Інтері» подали сюжет про побиття журналістів під час акції опозиції (насправді він стався вже по закінченні акції) досить розгорнуто. Включили синхрони Ольги Сніцарчук, яка розповіла, як це відбувалося, й грізну реакцію прес-секретаря президента Дарки Чепак. Остання досить емоційно схактеризвувала подію на своїй сторінці в ФБ: «Неприпустимо! Беремо на контроль Комітету оперативного реагування Міжвідомчої робочої групи в межах "Відкритої розмови". Говорила з Владом Соделем, С. Бурлаковим з МВС. Очікуємо реакції правоохоронців». Ведуча «Подробностей» Анастасія Даугулє навела цитату в перекладі російською. І підкреслила: завдяки моментальній солідаризації журналістської спільноти інцидент, очевидно, зам'яти не вдасться.

 

Телеканал «Україна» тим часом про побиття журналістів не згадав, обмежившись кадрами бійки проти БРДМ-«кроликомобіля».

 

Тим часом у спецвипуску «Сьогодні» на ТВі 18 травня інциденту з журналістами присвятили кілька хвилин на початку. На тлі вже відомих з відео 5-го кадрів, як молодики в спортивних костюмах демонструють прийоми бойових мистецтв проти беззахисних людей, Юлія Литвиненко повідомила, що було побито Ольгу Сніцарчук, яку доправили до лікарні, де фіксують ушкодження, а міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «нанесення» легких тілесних ушкоджень.

 

Наступного дня тема знайшла продовження в чотирьох тижневиках на каналах ICTV, «Україна», «1+1» та 5-му.

 

Подача побиття журналістів та реакції на нього колег і міліціонерів у різних тижневиках суттєво не різнилися, за виключенням тижневика каналу «Україна».

 

У «Фактах тижня» розповіли про перебіг подій, що передував інцидентові, а далі подали вже відоме відео з молодиком у «адідасі» та Ольгою Сніцарчук, яка в обіймах Влада Соделя притиснута до стіни ГУВС на Володимирській. Підкреслили, що журналісти вже вирахували імена та адреси нападників, а відтак  ведуча Оксана Соколова поставила риторичне запитання: цікаво, скільки часу знадобиться міліції, щоб знайти винуватців? Тим паче, що порушено кримінальну справу, яка на контролі в міністра?

 

«События недели» почали розповідь про інцидент із досить глумливої передмови ведучого Андрія Данилевича: «Если верить блогам, соцсетям и фоторепортерам, то сторонники ведущих украинских политических сил в общей массе выглядят примерно так» - на тлі кадрів із уже ідентифікованим учора Вадіком Румуном та іншими «міцними потилицями». Навряд чи дійсно прихильники політичних сил «в общей массе» виглядають як гопники. До речі, що це не так, засвідчив і в цілому досить збалансований сюжет про два мітинги Сергія Кудімова. Про побиття Ольги Сніцарчук та Влада Соделя в сюжеті сповістили після розповіді про бійку, яка виникла біля БТРу. Про те, що БТР супроводжували машині ДАІ ,в сюжеті не сказали, після слів про те, що бронетранспортер відтягли, а всі розійшлися, коротко поінформували: порушено кримінальну справу. Проти кого й за що, лишилося невідомим.

«ТСН. Тиждень» пішов шляхом ексклюзиву. Тетяна Коваленко взяла в Ольги Сніцарчук ціле інтерв'ю, в якому кореспондент 5-го каналу сумлінно відтворила події на Великій Житомирській і докладно розповіла, як вона давала свідчення в міліції. Дали тут і вже озвучену напередодні в «Подробицях» реакцію Дарки Чепак. Опісля чого Влад Содель показав на планшеті, хто саме напав на них із дружиною, озвучивши імена та адреси нападників. Редактори поставили в сюжет і відео, де Вадим Тітушко, кік-боксер із Білої Церкви, в синьо-жовтій формі б'ється на змаганнях.

 

«Подробиці тижня» згадали про побиття журналістів побіжно, зосередившись  більше на аналізі самої акції «Вставай, Україно!», під час  якої, на думку авторів програми,  опозиція не дала своїм прихильникам меседжів, яких від неї ті чекали - ані щодо єдиного кандидата у президенти на 2015 рік ,ані щодо вимог виборів київського мера .  Втім, без особливої симпатії тут розповідали й про «антифашистську» акцію Партії регіонів.  Найбільш ж цінним виявився досить повний виклад у сюжеті  історії з БТРом. Тобто насправді навіть, здається, попри бажання  самих авторів програми, але «Інтер» дав найбільш докладну картинку того, що саме спровокувало бійку, яка привела до побиття журналістів.

 

Звісно ж, найбільш докладно висвітлили побиття колеги в тижневику «Час. Підсумки тижня». У суботній  сюжет про те, як відбувався інцидент, додали запис з-під МВС, де на стихійний мітинг увечері 18 травня зібралися журналісти. Які теж не гаяли часу, вираховуючи імена та адреси нападників. Ведуча програми Тетяна Даниленко назвала останніх «гопотою», яку залучають до всіх сумнівних акцій останнім часом. Автори ж сюжету поспілкувалися і з колишнім тренером Вадіка Румина, і з його сусідами, і з експертом із питань безпеки. Сусідка Тітушка поряд із одіозним боксером упізнала й його друга. Прискіпливі журналісти тут-таки ідентифікували його як одного з учасників рейдерського захоплення будинку на Печерську. Зустрілися кореспонденти і з Даркою Чепак, котра розповіла, що як тільки в АП дізналися про цей «прикрий випадок», одразу відбулася комунікація й завдяки цьому є негайна реакція міліції. Тим часом учасниця руху «Стоп цензурі!» Наталя Соколенко не бачить жодних позитивних зрушень у справах нападів на журналістів, яких у президента на контролі чимало.

 

Повідомили й про те, що наприкінці дня 18 травня міліція, взявши до уваги відеодокази, перекваліфікувала справу з нанесення легких тілесних ушкоджень на перешкоджання журналістській діяльності.

 

Синхрон Ігоря Михалка на тему, чому міліція не реагувала на побиття журналістів, які кричали, що вони виконують свої професійні обов'язки й просили допомоги, свідчив або про те, що прес-офіцер Главку «увімкнув дурника», або про те, що він іще не отримав указівки, що саме говорити пресі. Бо слова, що якби міліціонери погналися за нападниками, вони б тоді нікого не впіймали, на голову не налазять - «гопники» ще хвилин із 15 після побиття Ольги Сніцарчук глумилися над тими, хто потрапляв у їхнє поле зору. В тому числі й намагалися відібрати у Ірини Герасимової мікрофон...

 

Верстка недільного випуску новин Першого національного, за даними нашого колеги Максима Саваневського, який описав свої враження у Facebook, виглядала таким чином:

- новина №1: Євробачення;

- новина №2: Концерти, флешмоби, розваги - все це на центральній вулиці столиці. Святкування дня Європи;

- новина №3: Велелюдний Антифашистський мітинг. 50 тис. учасників;

- новина №4: Малочисельний мітинг опозиції. 6 тис. учасників. Учасники мітингу побились між собою і постраждали журналісти 5-го каналу та «Коммерсанта».

 

Тим часом, якби не активні блогери й журналісти, які зуміли зорганізуватися негайно, підключившись до ідентифікації нападників, жодна міліція не поворушилася б.

 

  Журналіст Дмитро Гнап з`ясував, що Ольгу Сніцарчук бив чоловік, схожий на мешканця Білої Церкви Вадима Тітушка, який є членом місцевого спортклубу «Будо».

 

З політичних діячів однією з перших відреагувала Ірина Геращенко . У своїй сторінці в ФБ вона розмістила ось таке повідомлення : «Після заяви ПР, яка звинувачує опозицію в побитті журналістів і як під кальку виданих ТБ- сюжетів про 50 тисяч антифашистів, які мирно мітингували і про гопоту- опозицію, де побилися і надавали журналістам, я твердо переконана, що цей інцедент- не випадковість. Це продуманий сценарій. Сніжки-2. Постраждати мала саме жінка. Безголові "спорткостюми" використали втемну. Треба було показати бійку саме на територіі опозиційного мітингу, постражати мали не так учасники мітингу, як сторонні особи, щоб показати " звіриний оскал" опозиціі. "Спортивки " били колег під опікою міліціі. Канали , схоже, знову отримують тези згори, як що висвітлювати. Антифашисти - бюджетники мовчки з'іжджаються на мітинг і жоден не виступив з протестом, що Азаров же пообіцяв іх не звозити силоміць. Все терплять і ковтають. немає на них ради, немає у них хребта, а тльки переляк . Ми повертаємося в 2004, тільки антифашисти значно агресивніші стали за цей час. Ми маємо захистити Олю і Влада. Ми повинні вимагати справедливого розслідування і покарання. Це буде головною темою погоджувальної ради у понеділок. Оля, Влад - тримайтеся».

 

Журналіст Олександр Чаленко написав про те, що спортсменів запросив опозиційний нардеп Іванчук, а потім стер цей блог, принісши опозиції вибачення.

 

Уночі 19 травня блогер columbus виклав у живому журналі фото з бійки, вказавши: чоловік у чорному, який з посмішкою спостерігає за «махачем», не хто інший, як голова білоцерківського осередку «Молодих регіонів» Василь Бойко. Цю інформацію розмістила в числі інших і «Детектор медіа», редакція котрої теж відстежувала перебіг конфлікту.

 

Журналісти у своїх постах викривали організаторів побоїща на Великій Житомирській, а також - домовлялися, коли й де збиратися на мітинг із вимогою відставки Віталія Захарченка. І ще - всіляко відхрещувалися від таких персонажів, як Льоша Дурнєв, який не може, мовляв, називатися журналістом, бо причетний до тролингу опозиції. До речі, в сюжеті про два мітинги 18 травня «Подробиці тижня»,  викладаючи історію з появою БТРа у центрі Києва, дали й бекграунд щодо політичного тролінгу, який вже кілька місяців застосовують проти Арсенія Яценюка. Показали давній синхрон й Олексія Дурнєва, нагадавши його «славну історію» з морквиною, запропонованою Арсенієві Яценюку в Чернівцях під час акції «Вставай, Україно!». Льоша Дурнєв в цьому давньому синхроні назвав «бредом» те, що його боїться один із лідерів опозиції. Бо він, як виявилося, тролить лише недоумкуватих дівчаток, відтак відгороджуватися від його, дурнєвської, моркви кількома десятками охоронців Арсеній Петрович не мав би.

 

Того ж дня у ФБ з'явилися одкровення такого собі Вови Петрова, де він чесно зізнався, що орендував «морквяний» БРДМ, через який, власне й спалахнула бійка, що призвела до інциденту з журналістами. Але міліція, підкреслив Петров, на його превеликий подив, не затримала цей «транспортний засіб» і нікого не оштрафувала. До речі, як відзначали журналісти «Фактів тижня», на відео добре видно, що бронетранспортер виїхав на площу саме в супроводі двох машин ДАІ(?).

 

Під час акції під будівлею МВС 20 травня журналісти вимагали розслідувати обставини побиття журналістів Ольги Сніцарчук і Влада Соделя

 

Чи доб'ються ефективного розслідування цієї справи журналісти, які 20 травня збиралися під МВС із вимогою «Захарченко, розслідуй або йди геть!», наразі під дуже великими питанням. Адже досі не розслідувано інцидент із побиттям журналісток на торішньому Газетному конгресі. Так само як і не знайдено винуватців теж торішнього «наїзду» на Мустафу Найєма під час з'їду ПР. Перелік таких справ можна подовжити.

 

 

 Влад Содель виступає на мітингу біля будівлі МВС

 

Наразі міліція застосовує улюблену фішку влади: все має бути по закону! Тобто треба встановити імена нападників не в мережі, а згідно з процедурою впізнання, офіційно. Ну, справді, в нас же діє презумпція невинуватості!  Тільки чомусь вона не поширюється ні на активістів «Спільної справи», ні на «Демальянс». Як, утім, і на всіх тих, хто виходить на акції протесту й кого одразу ж хапають під білі рученьки міліцейські «гопники»...

 

Фото - Максима Поліщука, ТК та з мережі Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24425
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
доброжелатєль
3978 дн. тому
"Вот так вот", тобі оплачують послівно твої коменти? Якщо ні, раджу не гаяти час, а просто виматюкатися, як роблять твої колеги по перу і однодумці. Ефект буде той самий.
вот так вот
3991 дн. тому
госпоже Долженковой,преуспевшей в последнее время в написании "на злобу дня" материалов, выражающих очевидно мнения, дух и веяния из стана как всегда обиженной оппозиции ("Батькивщина", "Свобода" и иже с ними), хотелось бы напомнить, что демократии, свободы слова, чести, совести и порядочности не бывает наполовину - нельзя быть немного беременной и слегка правдивой в журналистике и политике! Собственно, как не может быть движение или партия наполовину демократической. Так вот смею напомнить, что традиция массового свезения в столицу Украины проплаченного быдла началась в явном виде с 2004 года, и начали её именно те, кто нынче у нас в оппозиции. Я не хочу говорить о поведении, нижайшем уровне культуры тех, кого привозили о значительно возросшем после того уровне преступности в городе - об этом много писано/сказано/переписано и прочувствовано самими киевлянами. Гастроли "братков" от Свободы по городам страны с избиением в т. ч . пенсионеров, разламыванием памятников, провокациями , оскорблениями мирного населения и так далее -ни чем не лучше произошедшего избиения журналистов. да, произошедшее - не по европейски, вредит имиджу страны, попахивает тоталитаризмом. Но чем тогда попахивает не вызывающее возмущение у Долженковой празднование дня гопников в столице, проводившееся буквально недели 2 назад? Как с европейскими ценностями вяжется бездействие милиции и одновременно зверские избиения братками от демократов активистов ЛГБТ движения, вышедшими всего лишь высказаться за равные права и тот же европейский выбор страны? Госпожу Долженкову это не возмущает? События, регулярно повторяющиеся во Львове и заезжими провокаторами из Львова и Тернополя в других регионах на 9 мая, осквернение памяти реальных героев войны, памятников и т.д.... Так вот, если подобные вещи допустимы и позволены одним (при скромном молчании "честных " журналистов), то почему кто-то считает, что теми же методами не могут поступать другие? Еще раз повторюсь. Демократия не может быть наполовину. Не может быть партия свободной, европейской и демократической в одном и откровенно бандитсвующей и фашиствующей в другом. Поэтому, если с вашего же молчаливого согласия вы позволяете бесчинствовать одним, то не факт, что завтра вашими же методами не воспользуются другие. При этом не исключено, что пострадаете лично вы, ваши родные и близкие, друзья, коллеги или знакомые. К слову, каратисты и прочие у нас съезжаются регулярно со времен разгула "оранжевой" демократии для борьбы с бабушками, протестующими против незаконной застройки. Странно, что подобные факты вдруг стали интересовать местами прессу лишь после прихода ПР к власти. Т.е. ранее подобное, при влавствовании самого честного министра МВД Луценко было как бы не страшно и вполне нормально. Ставшие традицией погромы, увеченье городского транспорта и избиения людей каратистами и боксерами в центральных районах города всвязи с проведением футбольных матчей, мешающие мирному отдыху и время провождению людей - тоже как бы нормально. об этом вы с возмущением не пишите. ну так, замалчивая что-то одно, молчаливо соглашаясь с иными безобразиями, не следует удивляться, что в той или иной ситуации то, что вы скромно не замечали (т.к. написать об этом не поступил платный заказ), когда-нибудь настигнет и коснется лично вас. потому что произошедшее с журналистами на митинге - типичное состояние дел, о котором вы скромно молчали и не замечали, пока сами не получили в морду.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду