«Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення»

«Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення»

12 Квітня 2024
635
12 Квітня 2024
18:14

«Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення»

635
Ідею видати збірку висловила сама Вікторія до своєї загибелі. Крім віршів, до книги ввійде хронологія подій, базована на листуванні з Вікторією.
«Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення»
«Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення»

«Видавництво Старого Лева» видасть збірку поезії Вікторії Амеліної «Свідчення». Про це повідомила програмна директорка «Форуму видавців» Софія Челяк.

Як розповіла Софія, ідея видати збірку належала самій Вікторії.

«Два дні після мого дня народження, 15 травня Вікторія, зокрема, написала, що хоче видати збірку поезій, її назва "Свідчення", а видати вона хоче її у "Видавництві Старого Лева" і просить мене допомоги з ілюстратором. На Арсеналі вона коротко поговорила про це з Мар’яною Савкою. І це всі вказівки, які залишилися нам», — розповіла Софія.

Допоміг упорядкувати збірку Олександр Амелін, який переглянув усі можливі файли і чернетки Вікторії. «Разом ми звіряли варіанти публікацій і намагалися знайти саме ту форму кожного вірша. Без Саші не було би цієї книги», — написала Челяк.

Збірку замикатиме хронологія подій, базована на листуванні з Вікторією. «Для цього я прочитала наше листування з Вікою в усіх можливих чатах. Виявилося, що за час повномасштабного вторгнення не було днів, коли ми не списувалися чи не зідзвонювалися. Це чорна робота, я думала, що зійду з розуму, поки читала все, від безжальної пустки її відсутності, яку я не знаю, чи колись заповню. Дуже шкода, що не записувала наші телефонні розмови. Це не про нас, це про майбутні дослідження і пам'ять», — написала Челяк.

Ілюстратором збірки став художник Данило Мовчан. «Хотілося сакральності, для мене це був єдиний можливий варіант для ілюстрації, щоб вона звучала в унісон з поезією. Проглядаючи верстку, ми зрозуміли, наскільки це було правильне рішення», — пояснила Софія.

Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка родом зі Львова, членкиня Українського ПЕН. 27 червня 2023 року Вікторія Амеліна потрапила під обстріл у Краматорську, де перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані в центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення. 1 липня в лікарні імені Мечникова у Дніпрі її серце перестало битися. Репортаж з прощання з письменницею в Києві читайте тут.

Амеліна була авторкою роману «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014 рік), роману «Дім для Дома» (2017 рік), дитячих книжок «Хтось, або Водяне Серце» (2016 рік) та «Е-е-есторії екскаватора Еки» (2021 рік).

У 2021 році вона стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна долучилася до правозахисної організації Truth Hounds, з якою працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема в Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Вже після смерті Вікторія Амеліна стала однією з номінанток премії «Читомо», а також отримала Премію за свободу слова від Норвезької спілки письменників.  У січні 2024 року президент Володимир Зеленський нагородив Амеліну посмертно орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

У лютому британське видавництво Jetstone випустило збірку «Writing Under Fire: Poetry and Prose from Ukraine and the Black Country» («Писати під вогнем: Поезія і проза з України та Black Country»), присвячену пам’яті загиблої української письменниці.

Мешканця Краматорська, який 27 червня 2023 року навів російську ракету на кафе в центрі міста, внаслідок чого загинула Вікторія, засудили до довічного позбавлення волі.

Фото: фейсбук Вікторії Амеліної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
635
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду