Вікторію Амеліну посмертно нагородили премією Норвезької спілки письменників за свободу слова

Вікторію Амеліну посмертно нагородили премією Норвезької спілки письменників за свободу слова

13 Березня 2024
1369
13 Березня 2024
20:07

Вікторію Амеліну посмертно нагородили премією Норвезької спілки письменників за свободу слова

1369
У заяві Міжнародного комітету спілки зазначили, що навіть після смерті вона є живим голосом для всіх українських письменників. Вікторія Амеліна загинула в червні 2023 року у Краматорську від ракетного удару росіян.
Вікторію Амеліну посмертно нагородили премією Норвезької спілки письменників за свободу слова
Вікторію Амеліну посмертно нагородили премією Норвезької спілки письменників за свободу слова

Норвезька спілка письменників посмертно нагородила українську письменницю Вікторію Амеліну Премією за свободу слова (Freedom of Expression Award). Про це йдеться на сайті премії, передає Divoche.media.

«Сильним і чітким голосом вона передає та пояснює український погляд на незбагненну ситуацію, в якій вони опинилися, і змушує нас побачити наслідки по-новому… Її глибока відданість свободі вираження думок лежить на кількох рівнях як прямо, так і опосередковано», — йдеться у повідомленні Міжнародного комітету спілки.

Цією нагородою комітет також прагне привернути увагу до України та до загарбницької війни Росії: «Сьогодні Україна веде боротьбу не на життя, а на смерть, щоб вижити як нація, за право розвивати та зберігати свою власну мову, культуру — і не в останню чергу за право будувати демократичне суспільство, що має свободу слова. Вікторія Амеліна виступає — у теперішньому часі — як представниця усього цього».

Там також додали, що навіть після смерті Вікторія Амеліна залишається живим голосом для всіх українських письменників.

Другим лауреатом премії за свободу слова також став індійсько-британсько-американський письменник Салман Рушді, який є автором роману «Сатанинські вірші», забороненого у 13 країнах. Іранський духовний лідер Аятолла Хомейні назвав твір «наругою над релігією» та ще у 1989 році закликав убити Рушді. У 2022 році під час виступу в Нью-Йорку письменник зазнав тяжкого поранення.

Нагадаємо, Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка родом зі Львова, членкиня Українського ПЕН. Авторка роману «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014 рік), дитячої книжки «Хтось, або Водяне Серце» (2016 рік), роману «Дім для Дома» (2017 рік), «Е-е-есторії екскаватора Еки» (2021 рік).

У 2021 році вона стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна долучилася до правозахисної організації Truth Hounds, з якою працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема в Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

27 червня 2023 року Вікторія Амеліна перебувала в Краматорську разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані в центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення. 1 липня в лікарні імені Мечникова у Дніпрі її серце перестало битися. Репортаж з прощання з письменницею в Києві читайте тут.

У жовтні 2023 року Вікторія Амеліна посмертно стала однією з номінанток премії «Читомо».

У січні 2024 року президент Володимир Зеленський нагородив Амеліну посмертно орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

У лютому британське видавництво Jetstone випустило збірку «Writing Under Fire: Poetry and Prose from Ukraine and the Black Country» («Писати під вогнем: Поезія і проза з України та Black Country»), присвячену пам’яті загиблої української письменниці.

Фото: Вікторія Амеліна / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду