Медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію

Медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію

28 Серпня 2023
718
28 Серпня 2023
16:44

Медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію

718
Відзнаку започаткували за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку та грошової винагороди від Міністерства культури й медіа Німеччини.
Медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію
Медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію

«Читомо» повідомило, що заснувало премію, щоб відзначати досягнення тих, хто працює в галузі українського книговидання та літературної сфери. Започаткування нової відзнаки підтримали Франкфуртський книжковий ярмарок та Міністерство культури й медіа Німеччини.

Премію вручатимуть наприкінці кожного року, починаючи з поточного. Однак цьогоріч з огляду на виклики, з якими зіткнулася книжкова галузь після повномасштабного вторгнення Росії, організатори премії вирішили розширити часові межі оцінюваних здобутків номінантів, включивши не лише 2023-й, але й 2022 рік.  

Номінантами можуть стати не лише видавці, а й книжкові блогери, журналісти, бібліотеки, книгарні тощо, чиї досягнення особливо помітні протягом року, уточнило «Читомо». 

Цьогоріч прийом заявок на здобуття Премії «Читомо» триватиме з 28 серпня до 15 вересня у таких номінаціях: 

«Трендсетер видавничого ринку» (присуджується за розвиток інноваційного підходу у видавництві, креативну трансформацію бізнесу, розвиток книжкового / літературного ландшафту України тощо);

«За книжкову ініціативу, що сприяє промоції читання» (присуджується за пошук нових способів донесення книги до читачів, створення позитивного іміджу для читання, трансформацію освітнього процесу за допомогою читання тощо);

«Амбасадор української книги» (присуджується за особистий внесок у видимість української книги та літератури у світі, формування позитивного іміджу української літератури та культури тощо).

Крім цього, передбачено вручення Спеціальної відзнаки Франкфуртського книжкового ярмарку. Цією нагородою відзначать особливі здобутки українських видавців, що також передбачає можливість стендової участі в ярмарку у 2024 році. 

Розмір грошової винагороди завдяки підтримці Міністерства культури й медіа Німеччини становить по 4000 євро в кожній номінації. 

«Це перша комплексна премія в книжковій галузі. Вона, по суті, визнає нові реалії ринку, де постійно зростає роль книжкових блогерів, нових медіа, креативних рішень для видавництв та розповсюджувачів, зрештою — активістів та громадськості. Галузь стає дедалі конкурентнішою, і зараз саме час відзначити не тільки видатні твори, але й справжні явища у світі літератури і книговидання. Тих, хто попри війну не лише демонструє відданість книжковій справі, але й задає тренд, вигадує нові рішення, створює умови для того, щоб з’являлися нові книжки, нові автори, нові читачі, а українська література ставала дедалі відомішою за кордоном», — коментує співзасновниця «Читомо» Ірина Батуревич

Її колега, співзасновниця видання Оксана Хмельовська, додала, що «крім грошової винагороди, переможці отримають ексклюзивні консультації від профільних експертів книжкової галузі з Німеччини»

Визначення лавреатів Премії «Читомо» відбуватиметься в декілька етапів. Перший крок — номінування кандидатур на здобуття Премії, яке у 2023 році триватиме з 28 серпня по 15 вересня.

Висувати кандидатів можуть українські та іноземні організації: культурні інституції України за кордоном, громадські об’єднання, юридичні компанії, освітні заклади, бібліотечні установи та асоціації, редакції медіа тощо. Кожна організація може висувати до трьох номінантів шляхом заповнення аплікаційної форми.  

На першому етапі відбору Оргкомітет сформує список кандидатур, перевіривши аплікаційні форми на відповідність до вимог та пріоритетів Премії. Короткі списки Премії у кожній номінації визначатиме компетентне журі, повний склад якого оголосять окремо.

На завершальному етапі члени журі обиратимуть переможців Премії шляхом оцінювання в кожній із номінацій.

Урочиста церемонія вручення Премії «Читомо» за участі фіналістів конкурсу та членів журі відбудеться в листопаді 2023 року в Києві. 

Детальнішу інформацію про Премію «Читомо» дізнавайтесь на сайті видання.

Читайте також:

Нагадаємо, у березні цього року «Детектор медіа» повідомляв, що «Читомо» й проєкт LitCentr створили мапу просторів з українськими книжками за кордоном.

В Україні планують створити нове кримськотатарське видавництво Kitap Qalesi («Книжкова фортеця»). Це буде перше кримськотатарське видавництво на материковій Україні.

Законодавці хочуть удосконалити механізм державної підтримки книговидання в Україні.

Понад 90% усіх видань у 2023 році було надруковано українською.

Фото: «Читомо» / фейсбук

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
718
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду