Команду «Трухи» нагородили відзнаками за «боротьбу на інформаційному фронті»

Команду «Трухи» нагородили відзнаками за «боротьбу на інформаційному фронті»

17 Червня 2023
1010
17 Червня 2023
09:34

Команду «Трухи» нагородили відзнаками за «боротьбу на інформаційному фронті»

1010
Медіааналітикиня ІМІ Яна Машкова зазначила, що в каналі «Труха» неодноразово з'являлися дописи з публікацією роботи ППО, наслідків влучань від очевидців, інформаційні фейки та маніпуляції на темі війни.
Команду «Трухи» нагородили відзнаками за «боротьбу на інформаційному фронті»
Команду «Трухи» нагородили відзнаками за «боротьбу на інформаційному фронті»

14 червня в телеграм-каналі «Труха Харьков» повідомили про нагородження команди ресурсу Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації за «вагомий внесок у боротьбу на інформаційному фронті». Цю інформацію Суспільне Харків підтвердила директорка Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації ХОВА Ярослава Бережна.

«Колектив Telegram-каналу нагороджений грамотою ХОВА як найчисельніший за аудиторією і який публікує суспільно важливу інформацію, на мільйонну аудиторію поширює офіційні повідомлення правоохоронних органів, служб та державних установ», — сказала Бережна.

За її словами, телеграм-канал «Труха Харьков» нагородили, як і інші організації, за внесок у протидію російській інформаційній пропаганді. Директорка департаменту також зазначила, що команда каналу передала «десятки автомобілів та квадрокоптерів для бійців ЗСУ на передовій».

У повідомленні телеграм-каналу також йдеться про те, що колектив «Трухи» чи окремих адміністраторів нагородили відзнаками «За визволення Харківської області» та «За оборону міста-героя Харків». Натомість, як сказала Ярослава Бережна, ОВА не володіє інформацією про ці нагороди.

Медіааналітикиня ІМІ, дослідниця медіа Яна Машкова пояснює, що в анонімних телеграмах є проблеми з прозорістю медіавласників та дотриманням етичних та журналістських стандартів.

Телеграм-канал «Труха Украина» створили 19 листопада 2019-го спершу під назвою True.XA. Здебільшого на ньому з'являвся контент від слідкувачів про Харків та область, згодом ресурс перейменували. Інформацію про новини всіх регіонів почали публікувати переважно після повномасштабного російського вторгнення.

«У випадку з "Трухою" не зрозуміло, хто насправді є медіавласником, хто є в команді та чи мають адміністратори журналістську освіту. Як свідчить аналіз контенту, є проблема з дотриманням етичності та журналістських стандартів у висвітленні подій.

Дослідники фіксували, що контент "Трухи" публікував фейки, маніпуляції, які потім успішно адміни видаляли або оновлювали через певний час із приміткою. Утім, розуміємо, що читач уже не буде повертатися до архіву, бо зверху в стрічку засипле тисячі нових інфоприводів», — сказала дослідниця медіа.

Читайте також: 

Дослідниця також додала, що в каналі «Труха» неодноразово з'являлися дописи з публікацією роботи ППО, наслідків влучань від очевидців, інформаційні фейки та маніпуляції на темі війни.

«Ще є історія з тим, що канал рекламує не завжди етичний бізнес (гральний, наприклад), розміщують приховану рекламу допомоги олігархів та матеріали з ознаками чорного піару, де "мочать" на замовлення. Перш за все, анонімні телеграм-канали — це про бізнес та заробляння грошей, вплив на аудиторію, а не про інформування українців», — зазначила Машкова.

Вона радить читачам відписатися від анонімних каналів та слідкувати за офіційними джерелами (представниками влади, регіональними ОВА), а також каналами медіа, які мають справжні редакції та прозору структуру власності.

Нагадаємо, за даними щорічного дослідження USAID-Internews «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022», станом на листопад минулого року в телеграмі лідером для тих, хто споживає новини, є канал «Труха», на другому місті УНІАН, на третьому — ТСН та «Украина сейчас». 

За дослідженням соціологічної групи «Рейтинг», за рік повномасштабного вторгнення Росії українці стали вчетверо частіше черпати новини з каналів у телеграмі та вайбері. Популярність журналістських медіа та месенджерів серед українців на сьогодні практично однакова.

Фото: «Труха Харьков»/телеграм 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду