Кожен другий українець вважає, що міжнародна військова допомога Україні має надаватись в обмін на ефективну боротьбу з корупцією

Кожен другий українець вважає, що міжнародна військова допомога Україні має надаватись в обмін на ефективну боротьбу з корупцією

11 Вересня 2023
922
11 Вересня 2023
14:47

Кожен другий українець вважає, що міжнародна військова допомога Україні має надаватись в обмін на ефективну боротьбу з корупцією

922
Найбільш таке бачення взаємодії України з іноземними партнерами поділяють жителі західних і центральних областей України, найменше — східних.
Кожен другий українець вважає, що міжнародна військова допомога Україні має надаватись в обмін на ефективну боротьбу з корупцією
Кожен другий українець вважає, що міжнародна військова допомога Україні має надаватись в обмін на ефективну боротьбу з корупцією

Як свідчать соціологічні дослідження, 55% українців вважають, що іноземні партнери мають надавати військову допомогу Україні за умови ефективної боротьби з корупцією в ній.

Такі дані отримав Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва в результаті соціологічного опитування, яке провів у серпні 2023 року спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

За словами виконавчого директора Фонду «Демократичні ініціативи» Петра Бурковського, найбільш таке бачення взаємодії України з  іноземними партнерами поділяють жителі західних і центральних областей України: 60,6% та 61,1% відповідно. На півдні ж лише 47% опитаних підтримують тезу про те, що ефективна боротьба з корупцією є передумовою військової допомоги. Найбільше опонентів цієї тези проживає у східних областях — 40%.

«У Харківській, Запорізькій і Дніпропетровській областях лише 39% опитаних погоджуються з думкою про зв’язок між військовою допомогою з боку Заходу Україні з її успіхами у боротьбі з корупцією, а майже 40% респондентів не поділяють таку думку. Це говорить про те, що в умовах воєнного стану, коли у громадян є певні обмеження висловлювати свою позицію на мітингах та акціях протесту, вони бачать єдиний інструмент привернути увагу влади про проблем з корупцією — зовнішній тиск. Тобто покладають надію у вирішенні цього питання на наших західних партнерів — якщо ми не можемо тиснути зсередини, має бути якийсь тиск ззовні. Але саме у східних областях, де відбуваються бойові дії та більш жорстко відчувається війна, люди менше підтримують таку ідею, вважаючи, що корупція — це погано, але більшою загрозою є війна», — прокоментував Петро Бурковський результати опитування під час їх презентації у пресцентрі «Укрінформу». 

Водночас, на його думку, українці розраховують на розуміння союзників України й баланс щодо того, що, попри важливість боротьби з корупцією, не має бути прямої залежності між її результатами і західною допомогою. «Підтримка у боротьбі з корупцією та підтримка з надання зброї нашими іноземними партнерами — однаково важливі для виживання країни», — наголосив експерт.

Виконавча директорка Центру протидії корупції Дар’я Каленюк вважає, що результати дослідження демонструють запит громадян на викривання корупційних схем, на критику влади за недостатні зусилля у боротьбі з корупцією і, відповідно, підтримку тих, хто це робить — активістів і журналістів-розслідувачів. Проте, на її переконання, військова допомога Україні західними партнерами має надаватися безумовно та не залежати від того, наскільки ефективно в країні ведеться боротьба з корупцією.

За спостереженнями соціологів, що нижчий рівень матеріального забезпечення людей, то критичніше ставлення власне до влади і то більше такі люди покладаються на зовнішню підтримку боротьби з корупцією.

«Треба відзначити, що більш соціально незахищені громадяни є й більш вразливими для російської пропаганди. Очевидно, російська пропаганда буде прицільно спрямовувати на них свої зусилля, розкручуючи тему корупції в Україні і намагаючись дискредитувати українську владу. Тому ці результати необхідно врахувати і нашій владі, і нашим спеціальним службам, зокрема, щоб запобігати дискредитаційним та фейковим кампаніям, які Росія намагається проводити, використовуючи тему корупції в Україні», — наголосив Петро Бурковський.

Читайте також:

Опитування, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, здійснювалося з 9 по 15  серпня 2023 року за підтримки програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Дослідження проводилося в усіх регіонах України, окрім АР Крим, Донецької та Луганської областей. У Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Харківській областях опитування проводилося на територіях, які контролюються урядом України та на яких не ведуться активні бойові дії. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією.

Також ми писали про те, що, згідно з соціологічними дослідженнями, українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни.

Читайте також: 

Фото: Depositphotos / Igor Vetushko

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
922
Читайте також
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
805
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду