Більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією

Більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією

11 Вересня 2023
2137
11 Вересня 2023
13:40

Більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією

2137
На думку соціологів, усі корупційні скандали, а головне — квола реакція на них та нерішучість у боротьбі з корупцією, позначаються на ставленні людей до влади.
Більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією
Більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією

З тим, що українську владу необхідно менше критикувати за недостатні зусилля у боротьбі з корупцією, оскільки це дестабілізує ситуацію в країні і зменшує довіру закордонних партнерів, погоджується лише третина українців — 35,4%. Про це свідчать результати соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, яке було проведено ним спільно із соціологічною службою Центру Разумкова у серпні 2023 року.   

Більше половини учасників опитування — 52,5% — вважають, що зараз можна критикувати владу за корупцію, і не  згодні з тим, що така критика дестабілізує країну та зменшує довіру закордонних партнерів.        

«Це говорить про те, що у влади більше немає “тефлонового”, тобто невразливого до будь-якої критики, рейтингу. Влада має розуміти, що усі корупційні скандали, а головне — квола реакція на них та нерішучість у боротьбі з корупцією, відбивається на ставленні людей до неї. І якщо хтось спробує закрити рота активістам, викривачам корупції, то українці поставляться до цього негативно», — зауважив виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський, презентуючи результати дослідження у пресцентрі «Укрінформу». 

На думку виконавчої директорки Центру протидії корупції Дарії Каленюк, такі результати свідчать про запит громадян на викриття корупційних схем, на критику влади за недостатні зусилля у боротьбі з корупцією і, відповідно, підтримку тих, хто це робить — активістів і журналістів-розслідувачів.

Опитування, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, здійснювалося з 9 по 15 серпня 2023 року за підтримки програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Дослідження проводилося в усіх регіонах України, окрім АР Крим, Донецької та Луганської областей. У Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Харківській областях опитування проводилося на територіях, які контролюються урядом України та на яких не ведуться активні бойові дії. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в українському представництві міжнародної антикорупційної організації Transparency International висловились проти ініціативи Президента України прирівняти масштабну корупцію до державної зради під час війни та надати можливість розслідувати її не лише НАБУ, а й Службі безпеки. Експерти вважають це «дуже поганою ідеєю» і наводять шість аргументів проти цього у своїй заяві.

Читайте також:

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2137
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Boris
233 дн. тому
Як не критикувати владу, коли влада і є корупція????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду