The Insider: Через санкції та блокування кремлівський пропагандистський ресурс Sputnik змушений закривати філії

The Insider: Через санкції та блокування кремлівський пропагандистський ресурс Sputnik змушений закривати філії

11 Жовтня 2023
1038
11 Жовтня 2023
20:14

The Insider: Через санкції та блокування кремлівський пропагандистський ресурс Sputnik змушений закривати філії

1038
Останній робочий день для значної частини співробітників філій Sputnik, які закриваються у європейських країнах, — 11 жовтня.
The Insider: Через санкції та блокування кремлівський пропагандистський ресурс Sputnik змушений закривати філії
The Insider: Через санкції та блокування кремлівський пропагандистський ресурс Sputnik змушений закривати філії

Російське пропагандистське агентство Sputnik на тлі санкцій і блокувань або закриває свої філії, або суттєво переформатовує їхню роботу. Про це розповідає The Insider з посиланням на джерела у філіях Sputnik.

«У східній та західній частинах Європи, де були офіси Sputnik, вони закрилися, за винятком Австрії, Німеччини, Швейцарії. Але це радіостанції, сайтів при них окремих немає. На черзі — закриття офісу у Грузії. Там почалися судові позови. Найближчим часом можуть прикрити Sputnik у Вірменії, але поки що він працює там у штатному режимі», — розповів співрозмовник The Insider з числа співробітників Sputnik.

Інший співрозмовник видання зазначив, що останній робочий день для частини співробітників у філіях Sputnik, які закриваються в європейських країнах, офіційно настає у середу, 11 жовтня. Він повідомив, що деяким співробітникам пропонують змінити філії або перейти на роботу до інших проєктів медіахолдингу Russia Today (RT), якому належить Sputnik.

За інформацією The Insider, для закриття «дочок» Sputnik є безліч причин. Перша з них — фінансова: активи та рахунки пропагандистських медіаресурсів заблоковані, що не дозволяє вести господарську діяльність та виплачувати зарплати. Що стосується технічної сторони, то представництвам Sputnik не видають сертифікати шифрування, через що сайти агентства не працюють по HTTPS у всіх браузерах, крім російських. 

Стабільності роботі сайтів Sputnik не додають численні блокування в країнах ЄС та колишнього пострадянського простору, а також проблеми з кадрами — далеко не всі журналісти, наприклад, у Казахстані та Киргизстані, як розповіли співрозмовники The Insider, готові «обслуговувати російську пропагандистську машину у її боротьбі з Україною».

На запит The Insider щодо всіх цих питань у пресслужбі RT не відповіли.

Нагадаємо, 2 березня 2022 року Євросоюз заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today на своїй території. Такі заходи запровадили у відповідь на військову агресію Росії проти України. Наразі телеканал Russia Today заборонили в Канаді, Великій Британії, Швейцарії, Австрії та інших країнах.

У травні в ЄС відключили ще три російські пропагандистські канали — Rossiya 24, TV Center International, RTR Planeta.

Крім того, ще 1 березня 2022 року відеосервіс YouTube заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі.

Однак, попри санкції ЄС, канал RT France — французька дочірня компанія пропагандистської медіакомпанії Russia Today — продовжував виробляти контент зі свого бюро в Парижі, який транслювався в африканських франкомовних країнах. RT France також залишався доступним в інтернеті.

У січні 2023 року Франція заморозила кошти каналу RT France, наприкінці лютого RT France подав заяву про банкрутство, і у квітні французький суд офіційно визнав франкомовний відділ RT банкрутом.

А за даними нью-йоркської компанії NewsGuard, у лютому 2023-го, попри заборону, контент російського пропагандистського видання RT надалі розміщувався на різних каналах YouTube.

Фото: The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1038
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду