Insider: Керівник Sputnik Moldova Віталій Денисов, якого видворили з Молдови, є кадровим офіцером ГРУ

Insider: Керівник Sputnik Moldova Віталій Денисов, якого видворили з Молдови, є кадровим офіцером ГРУ

18 Вересня 2023
1277
18 Вересня 2023
12:55

Insider: Керівник Sputnik Moldova Віталій Денисов, якого видворили з Молдови, є кадровим офіцером ГРУ

1277
Денисов є уродженцем Закарпаття і закінчив Львівське військове училище, однак після 1991 року не склав присягу Україні і виїхав до Москви.
Insider: Керівник Sputnik Moldova Віталій Денисов, якого видворили з Молдови, є кадровим офіцером ГРУ
Insider: Керівник Sputnik Moldova Віталій Денисов, якого видворили з Молдови, є кадровим офіцером ГРУ

Російський пропагандист, голова інформагентства Sputnik Moldova Віталій Денисов, якого нещодавно видворили з Молдови, ймовірно, є кадровим офіцером 72-го центру спеціальної служби ГРУ Росії, який займається збором інформації із закордонних резидентур російської розвідки та поширює інформаційні фейки на закордонну аудиторію. Про це йдеться в розслідуванні видання The Insider.

Денисов народився 1967 року в Україні на Закарпатті та після школи вступив до Львівського вищого військово-політичного училища (ЛВВПУ, теперішня Академія сухопутних військ України), де готували організаторів культурно-просвітницької роботи (політруків) та військових журналістів.

1992 року курсант Денисов відмовився складати присягу Україні і разом з іншими відмовниками з ЛВВПУ перебрався до Москви. Його поселили неподалік штаб-квартири ГРУ в офіцерському гуртожитку. 

Як видно з податкової бази даних, він вважався працівником головного друкованого органу Міноборони газети «Красная звезда». У газеті Денисов переважно висвітлював діяльність російських десантників, спільні навчання спецназу Внутрішніх військ Росії тощо. Принагідно військкор публікував свої нотатки в «Парламентской газете», газеті спецназу ПДВ «Витязь-Братишка», «Агентстве военных новостей» («Интерфакс»), «Военно-промышленном курьере» і «Трибуне за рубежом».

Журналісти відзначають, посилаючись на близьке до спецслужб джерело, що «Трибуна» була «дахом» для багатьох співробітників ГРУ, які шпигували за кордоном, і видавала їм журналістські посвідчення.

Потім сліди Денисова загубилися, пишуть розслідувачі. Відомо лише, що у 2005 році він отримав від Міноборони відомчу квартиру та чергове офіцерське посвідчення. У 2013 році Денисов опинився в Головному слідчому управлінні Московської області. Щоправда, не зовсім зрозуміло, в якій якості, оскільки він не має юридичної освіти.

Джерело The Insider у Міноборони повідомило, що зі Слідчого комітету Денисов перейшов до 72-го центру спеціальної служби (в/ч 54777). Цей центр збирає та аналізує інформацію із закордонних резидентур ГРУ, а також займається інформаційними фейками. Він також займається кількома організаціями-ширмами, які фінансуються за допомогою державних грантів і націлені на російськомовну аудиторію. Серед інших згадуються InfoRos, Інститут російського зарубіжжя, «Русский век» та «Русь единая». У липні 2020 року західні ЗМІ писали, що офіцери Центру поширювали для англомовної аудиторії фейки про коронавірус.

У 2016 році офіцеру Денисову надали звання полковника повітряно-десантних військ, а в 2019 році призначили головним редактором Sputnik у Південній Осетії. Там він відзначився гучним скандалом, коли заявив, що хтось намагався отруїти його побутовим газом, і навіть розмістив фото пошкоджених металевих шлангів. Проте проведена перевірка за участі КДБ Південної Осетії показала, що шланг був старим та зносився.

Із Цхінвалі Денисов переїхав до Баку, де очолив азербайджанське бюро Sputnik. Але й там не обійшлося без скандалу: місцеві співробітники корпункту звільнилися на знак протесту проти його керівництва. Причому в азербайджанських ЗМІ Денисова називали не інакше як офіцером російської військової розвідки.

2022 року полковника Денисова направили до Кишинева збирати інформацію та просувати прокремлівський порядок денний, але після вторгнення російських військ в Україну інтернет-сайти та мовлення місцевого Sputnik заблокували.

Після спільного розслідування The Insider і Jurnal TV (Moldova) про шпигунів у російському посольстві в Кишиневі вибухнув дипломатичний скандал і влада Молдови попросила на вихід 36 співробітників дипмісії. Серед них опинилися кадрові офіцери ГРУ, радник посла, голова Росспівробітництва, секретарі посольства, віцеконсул та аташе. 

Отримати оперативний коментар полковника Віталія Денисова The Insider не вдалося.

Нагадаємо, 13 вересня стало відомо, що з Молдови депортували керівника російського пропагандистського агентства Sputnik Moldova Віталія Денисова, заборонивши йому в’їзд у країну на 10 років. 

«Рішення про видворення іноземця ухвалили у зв'язку з його втручанням у внутрішні справи Молдови, що створює загрозу інформаційній безпеці нашої країни», — повідомили у Міністерстві внутрішніх справ Молдови.

Сам Денисов повідомив пропагандистським російським ЗМІ про те, що вранці 13 вересня працівники молдовської міграційної служби «прийшли до нього додому, наказали сісти в авто і відвезли в аеропорт із наказом про депортацію».

Sputnik Moldova — молдовська філія агентства новин Sputnik, яка входить до державного російського медіахолдингу Russia Today. Невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну служба безпеки Молдови заблокувала ресурси пропагандистського видання «Sputnik Молдова». 7 березня 2022 року на території країни припинилося мовлення радіостанції Sputnik.

Після цього Sputnik повідомив, що запустив нові сайти замість заблокованих. Проте у березні 2023 року спецслужби Молдови їх заблокували.

На фото — Віталій Денисов / The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду