У Латвії оштрафували ексредактора «Sputnik Литва» на 15 тисяч євро

У Латвії оштрафували ексредактора «Sputnik Литва» на 15 тисяч євро

14 Липня 2023
1650
14 Липня 2023
20:53

У Латвії оштрафували ексредактора «Sputnik Литва» на 15 тисяч євро

1650
Прокуратура Латвії визначила, що Марат Касем з 2017 до 2022 року надавав інтелектуальну та фізичну підтримку Росії з особистих та корисливих міркувань.
У Латвії оштрафували ексредактора «Sputnik Литва» на 15 тисяч євро
У Латвії оштрафували ексредактора «Sputnik Литва» на 15 тисяч євро

Генеральна прокуратура Латвії оштрафувала колишнього шефредактора російського пропагандистського порталу «Sputnik Литва» Марата Касема на 15 500 євро за інтелектуальну та фізичну підтримку Росії. Про це повідомляє Delfi.

Генпрокуратура визнала Касема винним у наданні допомоги іноземній державі в діях, спрямованих проти Латвії. Постанова набула чинності 3 липня.

Прокуратура заявила, що громадянин Латвії Марат Касем у період із 2017 до 2022 року надавав інтелектуальну та фізичну підтримку Росії з особистих та корисливих міркувань.

За твердженням прокуратури, обвинуваченому було відомо, що одним із завдань Росії є зміцнення та розширення свого впливу в країнах Балтії та інших країнах ЄС, зокрема спрямоване проти державної незалежності, суверенітету, територіальної цілісності Латвії, державної влади, державного апарату та національної безпеки загалом. 

Обвинувачений повністю погодився з обсягом та правовою кваліфікацією інкримінованого йому злочину, а також визнав свою провину та висловив жаль.

Прокурор з урахуванням викладеного, а також характеру та небезпеки скоєного злочину, заподіяної шкоди, особи та матеріального становища обвинуваченого і того факту, що обвинувачений майже чотири місяці перебував під вартою в період слідства, оштрафував його на 15 500 євро. 

Марата Касема затримала Служба державної безпеки Латвії 3 січня 2023 року. Його підозрювали в наданні господарських ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, який перебуває під санкціями ЄС. Ризький суд заарештував його.

За даними латвійських спецслужб, Касем працював у підконтрольному Кремлю інформагентстві «Россия Сегодня», яке поширює відповідну наративу Кремля інформацію, включно з регулярною дискримінацією Латвії та її союзників, а у 2022 році потрапило під санкції.

Касем обіймав у цьому інформаційному ресурсі керівну посаду, займався організацією та управлінням створення контенту. Обвинувачений кілька років жив та працював у Росії, а наприкінці 2022 року повернувся до Латвії. 

У Службі держбезпеки заявили, що підсанкційним підприємствам заборонено передавати як фінансові, так і господарські ресурси, а також працювати на їхню користь. 

Марат Касем був шефредактором російського пропагандистського порталу новин «Sputnik Литва». У 2018 році він, бувши журналістом «Россия Сегодня», балотувався на виборах до сейму від об'єднання партій «За альтернативу», а свого часу був виключений з партії «Згода» за публічне хамство на адресу виборців. У 2019-му Литва оголосила його персоною нон-ґрата і заборонила в'їзд до країни на п'ять років. У 2013-му Касем відзначився відео, в якому він проклинав латвійців після програшу на виборах.

Нагадаємо, у квітні у Латвії почалась серія судових процесів проти 16 журналістів, які співпрацювали з російськими новинними порталами Sputnik і Baltnews. Їх звинувачують у порушенні санкцій Європейського Союзу та Латвії. 

Фото: lv.baltnews.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1650
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду