До 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу потрапили пропагандистські телеканали «Царьград», «Спас» та ведуча медіахолдингу «Звезда»

До 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу потрапили пропагандистські телеканали «Царьград», «Спас» та ведуча медіахолдингу «Звезда»

18 Грудня 2023
1223
18 Грудня 2023
22:23

До 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу потрапили пропагандистські телеканали «Царьград», «Спас» та ведуча медіахолдингу «Звезда»

1223
У «чорному списку» також опинилися російські пропагандисти й колаборанти, які працюють на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей і Криму, та компанії, що забезпечують там зв’язок (і, відповідно, трансляцію пропаганди) та їхні керівники.
До 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу потрапили пропагандистські телеканали «Царьград», «Спас» та ведуча медіахолдингу «Звезда»
До 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу потрапили пропагандистські телеканали «Царьград», «Спас» та ведуча медіахолдингу «Звезда»

18 грудня Рада Європейського Союзу оголосила про черговий, 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів щодо Росії через її агресивну війну проти України. 

Під санкції Євросоюзу, зокрема, потрапили російські телеканали «Царьград», «Спас», ведуча медіахолдингу «Звезда» Ганна Шафран (Палюх) і товариство «Знание».  

У «чорному списку» також опинилися російські пропагандисти й колаборанти, які працюють на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей і Криму, та компанії, що забезпечують там зв’язок (і, відповідно, трансляцію пропаганди) та їхні керівники. 

Крім того, до санкційного переліку ввійшло декілька компаній, що працюють у сфері IT та інформаційної безпеки: «Інформзахист», «Інфотекс», «Бізон». Заборона на надання послуг поширюється також на програмне забезпечення для управління підприємствами та програмне забезпечення для промислового дизайну й виробництва. 

«Ці заходи завдають додаткового удару по здатності Путіна вести війну, націлюючись на дорогі сектори російської економіки та ускладнюючи обхід санкцій ЄС. 

У цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків та економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше послання зрозуміле, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємося непохитними у нашій прихильності до України і продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет», — прокоментував нові обмеження щодо РФ Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель. 

Загалом санкційний список збільшився на 61 фізичну особу. До нього потрапили білоруські та російські військові й чиновники, які сприяють війні проти України та захопленню українських територій. Так, у переліку опинилися  14 членів Центральної виборчої комісії РФ, син заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва Ілля, голова Мосміськдуми Олексій Шапошников, голова фонду «Захисники вітчизни» Ганна Цівільова, голови Алтайського краю Олег Хорохордін та Башкирії Радій Хабіров. 

Стосовно сина Медведєва в оновленому списку санкцій зазначено, що він відповідає за створення цифрових сервісів на тимчасово окупованих територіях  Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Крім того, він координував проєкт «Я в Росії», мета якого — надання російських держпослуг українцям, які проживають у цих регіонах, зокрема забезпечення спрощеної процедури отримання російського громадянства та надання соціальних послуг. 

«Діючи на цій посаді, він підтримує і реалізує дії та політику, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України», — наголосили в ЄС. 

Раніше  українська редакція Deutsche Welle з посиланням на британське видання The Guardian повідомляла, що єдиний син колишнього президента та прем'єр-міністра Росії, нинішнього заступника голови Ради безпеки РФ і першого заступника військово-промислової комісії Дмитра Медведєва потрапить під 12-й пакет санкцій Європейського Союзу за те, що він «керував кампанією з дезінформації та пропаганди в Україні». 

Ганна Цівільова — дружина губернатора Кемеровської області РФ і голова фонду «Захисники вітчизни», який надає підтримку росіянам, що воюють проти України, і який також включено до 12-го пакету санкцій. Як зазначає українська редакція Deutsche Welle, за даними ЗМІ, Цівільова — двоюрідна  племінниця Путіна (її батько — його двоюрідний брат). 

Задля подальшого обмеження можливостей обійти санкції рішення Євроради включає заборону громадянам Росії володіти, контролювати чи обіймати будь-які посади в керівних органах юридичних осіб, організацій або органів, які надають послуги з управління криптовалютними гаманцями, рахунками або зберіганням криптовалют російським громадянам і резидентам. 

Санкції набули чинності одразу після публікації в Офіційному журналі ЄС. 

Фото: Ганна Цівільова / з відкритих джерел 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1223
Читайте також
27.09.2023 13:15
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
18.09.2023 14:41
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду