Журналісту, ветерану АТО Сергію Цигіпі, якого росіяни викрали в Новій Каховці, загрожує 19 років ув’язнення

Журналісту, ветерану АТО Сергію Цигіпі, якого росіяни викрали в Новій Каховці, загрожує 19 років ув’язнення

4 Жовтня 2023
3987
4 Жовтня 2023
17:51

Журналісту, ветерану АТО Сергію Цигіпі, якого росіяни викрали в Новій Каховці, загрожує 19 років ув’язнення

3987
Такий термін сьогодні в окупаційному «верховному суді Криму» запросив прокурор для українського журналіста, якого звинувачують нібито у шпигунстві.
Журналісту, ветерану АТО Сергію Цигіпі, якого росіяни викрали в Новій Каховці, загрожує 19 років ув’язнення
Журналісту, ветерану АТО Сергію Цигіпі, якого росіяни викрали в Новій Каховці, загрожує 19 років ув’язнення

Сьогодні, 4 жовтня, під час засідання в окупаційному «верховному суді Криму» прокурор запросив для незаконно затриманого громадянина України, журналіста Сергія Цигіпи 19 років ув’язнення. Про це Суспільному повідомила дружина Сергія Цигіпи Олена.

Окупаційна «влада» Криму висунула Цигіпі звинувачення у шпигунстві за статтею 276 КК РФ.

Наразі Сергій перебуває в окупаційному СІЗО-2 у Сімферополі. Вже відбулося чотири закритих засідання, після яких «суд» має оголосити вирок.

Сергій Цигіпа — журналіст, активіст і ветеран АТО. Протягом багатьох років писав, зокрема, й для «ДМ» (тоді ще «Телекритики»). Від початку повномасштабного вторгнення РФ він займався волонтерською діяльністю, брав участь у мітингах на підтримку України та повідомляв про дії окупантів на півдні. Росіяни викрали журналіста 12 березня 2022 року.

«Я дізналася про нього лише у квітні. Весь цей час я намагалась щось дізнатись. Телефонувала всім, писала всім, друзям, знайомим, меру міста нашої Нової Каховки. І тоді вже, знаєте, я для себе так подумала, щось у мене було таке передчуття, інтуїція якась, що Сергія вивезли до Криму», — сказала Олена.

Справою Сергія Цигіпи майже від початку його викрадення займається радниця з прав людини Центру прав людини Zmina Наталія Охотнікова. Разом із родичами їй вдалося відтворити ті події.

«Його телефон у подальшому був використаний для розсилки повідомлень іншим учасникам. Іншим активістам та журналістам. Тобто з його телефону запрошувалися інші люди. Нібито він намагався призначити зустріч. Однак це була пастка», — пояснила правозахисниця.

Відомо, що в таку «пастку» потрапив ще один каховський журналіст Олег Батурін.

За словами дружини Олега Батуріна, приблизно о 16:00 йому зателефонував знайомий і запропонував зустрітися біля автостанції неподалік будинку журналіста. Приблизно о 16:30 він пішов на зустріч, залишивши вдома телефон та документи. «Обіцяв повернутися через 20 хвилин, але не повернувся», — повідомляла вона.

У коментарі «Суспільному Крим» Батурін розповів, що був знайомий з Цигіпою давно. Коли отримав від нього повідомлення зустрітися на автостанції, то погодився, хоча і передчував щось погане.

«Прийшовши на автостанцію о 5 годині, я там побачив білого кольору мінівен з українськими номерами, цивільний, без жодних позначок, але фігури людей, які сиділи на передніх сидіннях, не нагадували мені зовсім Сергія Цигіпу, і я розвернувся, пішов додому, але встиг почути, що з цього мінівену хтось вибігає і починають бігти в мій бік. І я зрозумів, що все, я попав», — розповів Батурін.

Окупанти привезли Батуріна у будівлю Херсонської облдержадміністрації. Там на наступний день після затримання він почув серед інших голос Сергія Цигіпи. Той назвав своє ім'я під час допиту.

Окупанти утримують Цигіпу в полоні півтора року. Його викрали за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність, зазначає у своїй публікації Суспільне.

У квітні 2022-го на ютубі і в телеграмі з’явилися відеозаписи із викраденим Цигіпою. На цих записах відомий активною проукраїнською позицією журналіст розповідає про «сумнівну стратегію української армії». В описі відео його представляють як «старшого офіцера командування Сил спеціальних операцій української армії, який переїхав до Росії». Завдяки цим відео рідні Цигіпи дізнались про те, що він живий.

Знайомі Сергія Цигіпи, серед яких журналіст Олег Батурін, вказували на те, що така позиція і поведінка Сергію Цигіпі не притаманна.

У червні цього року дружина Сергія Цигіпи Олена розповіла «Детектору медіа»  про те, як намагається визволити чоловіка з полону, і закликала всіх небайдужих долучатися до мирної акції «Звільніть цивільних полонених України», організатором якої виступила ГО «Цивільні в полоні».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3987
Читайте також
26.04.2023 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
5 137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду