Адвокат: Полоненого та «засудженого» Максима Буткевича можуть перевести до Росії

Адвокат: Полоненого та «засудженого» Максима Буткевича можуть перевести до Росії

23 Серпня 2023
547
23 Серпня 2023
15:20

Адвокат: Полоненого та «засудженого» Максима Буткевича можуть перевести до Росії

547
Наразі Буткевич перебуває в СІЗО Луганська. При цьому, за словами адвоката, умови його тримання під вартою зараз покращились.
Адвокат: Полоненого та «засудженого» Максима Буткевича можуть перевести до Росії
Адвокат: Полоненого та «засудженого» Максима Буткевича можуть перевести до Росії

Правозахисника, журналіста і військовослужбовця Максима Буткевича, засудженого окупаційним судом до 13 років колонії суворого режиму, можуть етапувати до Ростовської або Бєлгородської області РФ. Про це в ефірі «Громадського радіо» повідомив російський адвокат Леонід Соловйов, який захищає Буткевича в суді.

За його словами, це може статися протягом найближчих кількох місяців.

«І це позитивно, тому що туди легше доїхати та потрапити. І там хоча б якось дотримуються російських норм», — додав Соловйов.

(ДОПОВНЕНО) При цьому, за словами адвоката, умови тримання Буткевича під вартою зараз покращились. Рік тому вони були гіршими.

«До нього зараз не застосовують фізичне насильство. Він отримує хороше харчування», — повідомив Соловйов.

Він сподівається, що найближчим часом Буткевичу зможуть передавати передачі: «Зокрема, книжки. Він потребує книжок. Тому ми будемо налагоджувати його побут, доки це буде можливо».

За словами адвоката, Буткевич скаржиться на погіршення зору. «Це єдине, на що він скаржиться. Загалом говорить, що почуває себе добре», — додав Соловйов.

Також він звернув увагу на те, що росіяни звинувачують Буткевича в тому, що той нібито розстріляв з гранатомета під’їзд у Сєверодонецьку влітку минулого року. Хоча, як зауважив адвокат, Максим у той час перебував на Київщині.

«Якщо Максима Буткевича не візьмуть на обмін, ми підемо до Верховного суду і розповімо детально про ці докази», — наголосив Соловйов.

Він додав, що процес розгляду справи у Верховному суді може зайняти приблизно до шести місяців.

Нагадаємо, 22 серпня в Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції залишив чинним «вирок» правозахиснику і журналісту, військовослужбовцю Максиму Буткевичу, засудженому до 13 років колонії суворого режиму окупаційним судом у Луганську.

Адвокат Максима Буткевича в апеляційній скарзі до Апеляційного військового суду в Московській області посилався на публікацію видання «Ґрати» про те, що Буткевич не міг бути в Сєверодонецьку 4 червня 2022 року. Слідство ж натомість стверджувало, що цього дня правозахисник нібито вистрілив із гранатомета в під'їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки.

Раніше видання «Ґрати» знайшло докази того, що Буткевич не перебував на Донбасі принаймні до 14 червня, про що свідчить його листування з колегами та близькими в той час. 

Нагадаємо, 10 березня 2023-го «суди» тимчасово окупованих росіянами частин Донецької та Луганської областей засудили Максима Буткевича до 13 років ув'язнення. Також окупанти засудили двох військовослужбовців ЗСУ — Віктора Похозея та Владислава Шеля — до 8,5 та 18,5 років позбавлення волі відповідно.

Окупанти «за доказами, що зібрані Слідчим комітетом Росії», звинуватили українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна» в місті Сєверодонецьк.

Максим Буткевич у березні 2022 року вступив до лав ЗСУ, а в червні потрапив у російський полон у районі Золотого і Гірського в Луганській області. У Міноборони Росії підтвердили, що його тримали в полоні на тимчасово окупованій території Луганської області.

До великої війни Буткевич займався правозахисною і журналістською діяльністю. Був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник Центру прав людини Zmina. Входив до правління українського представництва Amnesty Іnternational та громадської ради при МВС. Максим Буткевич є одним із засновників «Громадського радіо». Як журналіст співпрацював з ВВС та з українськими телеканалами.

Українські правозахисники, МЗС України, а також депутати ПАРЄ закликали звільнити Максима Буткевича.

Фото: «Медиазона»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
547
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду