З російського полону звільнили 45 захисників «Азовсталі»

З російського полону звільнили 45 захисників «Азовсталі»

6 Травня 2023
1656
6 Травня 2023
16:36

З російського полону звільнили 45 захисників «Азовсталі»

1656
Як повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, чимало зі звільнених військовослужбовців мають поранення та серйозні проблеми зі здоров'ям.
З російського полону звільнили 45 захисників «Азовсталі»
З російського полону звільнили 45 захисників «Азовсталі»

У суботу, 6 травня, з російського полону вдалося звільнити ще 42 захисників і трьох захисниць «Азовсталі». Про це повідомила пресслужба Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

Десятеро військових належать до офіцерського складу, 35 — до рядового та сержантського.

Як зазначили в штабі, чимало зі звільнених військовослужбовців мають поранення та серйозні проблеми зі здоров'ям.

«В Україні їм нададуть всю необхідну допомогу, вони пройдуть реабілітацію та отримають усі соціальні виплати та відповідне грошове забезпечення», — запевнили у відомстві.

Сьогодні визволили, зокрема, учасника «вертолітної» місії ГУР МО з евакуації поранених з «Азовсталі». Окупанти збили евакуаційний гелікоптер, у якому він перебував, однак воїн зміг вижити. У Координаційному штабі повідомили, що важко пораненому військовому погрожували так званим «судом». Тепер він пройде курс лікування та реабілітації. 

Окрім цього, додому повернулася пара, яка побралася на «Азовсталі», а також медик, який раніше був у російському полоні після Широкинської операції у 2015 році.

«Тоді він пробув у полоні понад два роки, а після звільнення знову пішов служити. Повторно потрапив у полон, захищаючи Маріуполь та "Азовсталь" від загарбників», — розповіли у штабі.

З полону також звільнили 56-річного ветерана афганської війни, головного сержанта, який отримав поранення на Майдані, пройшов АТО, ООС та захищав Україну під час повномасштабної війни. 

Нагадаємо, 26 квітня додому з російського полону повернулися 44 українці. Серед них, зокрема, двоє цивільних. У штабі також розповіли, що звільнені військовослужбовці воювали в Маріуполі, на Донецькому, Херсонському, Харківському, Луганському та Сумському напрямках. Чимало із захисників поранені або мають сліди тортур.

16 квітня, на Великдень, відбувся черговий великий обмін полоненими. У той день вдалося звільнити з російського полону 130 українських захисників. За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, у той день з полону звільнили 92 військовослужбовців Збройних сил України, 20 тероборонців, 11 нацгвардійців, трьох прикордонників, по двоє представників Військово-морських сил та Державної спеціальної служби транспорту. 

Раніше з російського полону також звільнили 100 наших бійців. Серед них були захисники Маріуполя та Гостомеля. Деякі військовослужбовці мали поранення або захворювання. До України повернули, зокрема, захисницю Маріуполя, поетку та речницю полку «Азов» Валерію Карпиленко.

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими/телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду