ООН підтвердила автентичність відео убивства українського воїна після слів «Слава Україні!» та обезголовлення військовополоненого

ООН підтвердила автентичність відео убивства українського воїна після слів «Слава Україні!» та обезголовлення військовополоненого

5 Жовтня 2023
3012
5 Жовтня 2023
10:09

ООН підтвердила автентичність відео убивства українського воїна після слів «Слава Україні!» та обезголовлення військовополоненого

3012
Також ООН встановила, що ракета в колонію в Оленівці, де загинули українські полонені, прилетіла зі сходу, а не із заходу.
ООН підтвердила автентичність відео убивства українського воїна після слів «Слава Україні!» та обезголовлення військовополоненого
ООН підтвердила автентичність відео убивства українського воїна після слів «Слава Україні!» та обезголовлення військовополоненого

Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало шість позасудових страт українських військовополонених і підтвердило автентичність відео вбивства українського військового після фрази «Слава Україні!» та відео обезголовлення військового. Про це йдеться у звіті організації, який охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року.

Загалом ООН задокументувала сумарну страту шести українських військовополонених, які сталися до 1 лютого 2023 року. Пізніше організація випадків страт не фіксувала. Також ООН не зафіксувала випадків страт полонених з боку України.

Серед зафіксованих у звіті є випадки страт, відео яких оприлюднили в мережі 6 березня та 11 квітня 2023 року відповідно. На першому відео російські військові застрелили українського військовополоненого після того, як він сказав: «Слава Україні!». 

На другому російський військовослужбовець обезголовив українського воїна. ООН заявляє, що «має обґрунтовані підстави» вважати, що обидва відеозаписи є автентичними і були зняті, найімовірніше, до 1 лютого 2023 року.

Крім того, у звіті наводять випадки, коли у вересні 2022 року російський військовий застрелив українського військовополоненого, у якого була поранена нога після того, як він наступив на міну, — окупанти змушували його виконувати небезпечну роботу поблизу передової позиції.

Іншого українського військовополоненого застрелили, коли він відмовився виконувати таку роботу. Обоє полонені були на території Донецької області в серпні 2022 року. Протягом трьох місяців росіяни змушували їх носити важкі боєприпаси на російські передові позиції та забирати їх. Військовополонені повідомили ООН, що щонайменше пʼятеро з них отримали поранення під час виконання цієї роботи.

Також після захоплення села Слобода Чернігівської області 9 березня 2022 року російські окупанти схопили двох українських військовослужбовців, які переховувалися в цивільній будівлі. 31 березня 2022 року їхні тіла знайшли з вогнепальними пораненнями.

Загалом із 56 українських військовослужбовців, опитаних УВКПЛ у звітний період, 51 розповів, що зазнавав різних форм катувань і жорстокого поводження.

Також в організації говорять про те, що російська влада на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей, а також у РФ засудила 37 українських військовополонених за різними кримінальними обвинуваченнями, зокрема за тероризм.

Крім того, свіжий звіт ООН свідчить, що боєприпас, який прилетів у ніч з 28 на 29 липня 2022 року в будівлю колонії біля Оленівки, де загинуло понад пів сотні українських військовополонених, рухався зі сходу на захід.

Серед нових деталей наводять те, що відеозаписи та фотознімки зруйнованих казарм показали точку удару всередині західної стіни та дві можливі точки проникнення через дах.

Хоча точний тип зброї та місце її походження визначити не вдалося, картина структурних пошкоджень виглядає узгодженою з наведеним боєприпасом, який рухався траєкторією зі сходу на захід.

Також ООН підтвердила свої попередні висновки, що атака на колонію не була здійснена ракетою HIMARS. Попри те, що вже об 11 годині російські пропагандисти в казармі знімали відео з начебто фрагментами боєприпасів HIMARS, УВКПЛ у звіті зазначає, що ступінь пошкоджень не відповідає масштабам такого удару.

«Ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розміри залишкового кратера та радіус ураження не характерні для ураження боєприпасами HIMARS. 

Навіть одна ракета HIMARS, ймовірно, спричинила б пошкодження та руйнування казарм і прилеглої території значно більшого та серйознішого масштабу. Крім того, свідки розповіли УВКПЛ, що чули численні вибухи», — йдеться у звіті.

УВКПЛ також додає, що держава, яка тримає в полоні, несе відповідальність за безпеку військовополонених і в разі їх смерті чи поранення зобов’язана провести негайне офіційне розслідування, яке встановлює індивідуальну кримінальну відповідальність за смерть або поранення військовополонених. Проте офіс УВКПЛ не отримав інформації про те, що Російська Федерація виконала ці зобов'язання щодо розслідування та судового переслідування.

Доповідь і висновки у звіті ґрунтуються на даних, зібраних під час польових місій, відвідувань місць тримання під вартою, а також дистанційного моніторингу окупованої території. Її висновки ґрунтуються на 1226 інтерв'ю з жертвами, свідками, тими, хто вижив, їхніми родичами, адвокатами, представниками уряду, громадянського суспільства та іншими співрозмовниками.

Нагадаємо, в ніч з 28 на 29 липня 2022 року під час вибуху на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області було знищено будівлю, де утримували українських військовополонених. Внаслідок теракту загинуло 53 українських військових, поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних також були захисники «Азовсталі».

29 липня 2022 року Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні в цій трагедії. 11 жовтня 2022 року на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

6 березня 2023 року в соцмережах поширили відео, на якому російські окупанти розстріляли беззбройного українського військового після слів «Слава Україні!». СБУ встановила, що розстріляним українським військовим був снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

11 квітня 2023 року в соцмережах поширили відео, на якому чоловіки з ознаками належності до російських окупантів відрізають голову людині, яку можна ідентифікувати як українського військового. Убивці демонстрували на камеру бронежилет із зображенням українського герба на шевроні.  На формі людини, яку страчують, видно жовту стрічку (їх під час війни використовують українські військові). Також на ролику видно яскраво-зелене листя.

CБУ розпочала досудове розслідування за фактом жорстокого вбивства українського полоненого, знятого на відео та поширеного в мережі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3012
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кирило
209 дн. тому
Як завжди бесполезні...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду