Невикорінене зло: Російська пропаганда продовжує діяти у Європі

Невикорінене зло: Російська пропаганда продовжує діяти у Європі

4 Жовтня 2023
1475
4 Жовтня 2023
15:34

Невикорінене зло: Російська пропаганда продовжує діяти у Європі

1475
Хоча у європейських країнах заборонили трансляцію російських каналів і заблокували їхні сайти, пропаганда Кремля знайшла резервні способи доступу до аудиторії в ЄС.
Невикорінене зло: Російська пропаганда продовжує діяти у Європі
Невикорінене зло: Російська пропаганда продовжує діяти у Європі

Попри оголошену Європою боротьбу проти російської пропаганди, вона продовжує там існувати і активно діяти. Такого висновку дійшли журналісти телеграм-каналу «Можем объяснить», проаналізувавши реальний стан справ у цій сфері. За їхніми спостереженнями, «Московский комсомолец», «АиФ» і Sputnik збереглися в європейських країнах на різних платформах і продовжують впливати на думку жителів ЄС, пропагуючи кремлівський погляд на події.

Серед перших після початку широкомасштабної війни РФ проти України в ЄС були заблоковані сайти телеканалу Russia Today та агенції Sputnik, що належить йому. Але й зараз, стверджує «Можем объяснить», будь-який європеєць може спокійно відкрити та почитати Sputnik. Сайт просто зареєстрував дзеркало та продовжує свою роботу. На його головній сторінці можна знайти новини про те, як «Україна втрачає дві третини доходів через припинення фінансування США» або як «Британія припинила відправку зброї для України».

«На Sputnik можна підписатись у всіх соціальних мережах, включаючи нещодавно створений Threads від Meta. Крім того, можна скачати його офіційну програму в Google Play або App Store (хоча інші медіа, наприклад sports.ru, звідти видаляли)», — розповіли журналісти.

У Франкфурті, за їхніми словами, виходить «Московский комсомолец. Германия». У цій газеті запевняють, нібито кожен дванадцятий німець — правий екстреміст, а також розповідають, у яких німецьких продуктах містяться комахи.

У Ризі можна вільно купити в газетному кіоску «Аргументи и факты», яку пов'язують із секретарем ради нацбезпеки РФ Миколою Патрушевим. Також у Латвії через супутник можна дивитися російські канали.

У багатьох європейських столицях — Берліні, Парижі, Мадриді та інших — продовжують працювати офіси головних російських пропагандистів: Russia Today, ТАСС, «РИА Новости».

«У ЄС борються з авто із Росії, але не з розповсюджувачами Z-пропаганди: прокремлівські медіа зуміли мімікрувати чи домовитися з місцевою владою. І продовжують промивати мізки європейцям», — резюмують автори дослідження, яке можна подивитися тут.

Нагадаємо, 2 березня 2022 року Євросоюз у терміновому порядку заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today на території унії. Додаткові обмежувальні заходи було запроваджено у відповідь на неспровоковану та невиправдану військову агресію Росії проти України. 

Перед тим, 1 березня 2022 року, відеосервіс YouTube заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі.

Проте протягом перших шести місяців війни кількість сайтів, які просувають той самий пропагандистський контент, різко зросла, оскільки Росія знайшла способи уникнути заборони. Країна-терорист робить це, зокрема поширюючи свої наративи через сайти, які досі не мали очевидних зв’язків із Кремлем.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду