На британському телеканалі ITV вийшов фільм, який виправдовує російську агресію проти України

На британському телеканалі ITV вийшов фільм, який виправдовує російську агресію проти України

21 Лютого 2024
1750
21 Лютого 2024
15:40

На британському телеканалі ITV вийшов фільм, який виправдовує російську агресію проти України

1750
Автор фільму, який тричі відвідав російських військових на фронті і провів з ними деякий час під Авдіївкою, надає слово загарбникам.
На британському телеканалі ITV вийшов фільм, який виправдовує російську агресію проти України
На британському телеканалі ITV вийшов фільм, який виправдовує російську агресію проти України

19 лютого на британському телеканалі ITV1 вийшов документальний фільм журналіста Шона Лангана «The Other Side» («Інший бік»). Автор тричі відвідав окопи росіян, які воюють проти України, і навіть провів з ними деякий час під Авдіївкою. У фільмі він надає слово загарбникам.

Українське видання NV звернуло увагу на огляди цього фільму, які вийшли у британських медіа Times та The Guardian і які не містять засудження автора за його спробу легалізувати російську пропаганду. 

Тимчасом українці в соціальних мережах емоційно відреагували як на вихід цього фільму в ефір, так і на статті у поважних британських медіа. Основний посил їхніх висловлювань зводиться до того, що на третьому році неспровокованої, жорстокої та загарбницької війни Росії проти України стандарти ЗМІ, коли слово надається обом сторонам, — помилкові і сприяють спотворенню дійсності.

«Просто руки опускаються. У цьому фільмі автор вирішив надати слово представникам “іншого боку”, тобто російським солдатам. The Guardian пишуть, що метою режисера було “пояснення позиції росіян у цій війні”, втім “фільм залишив більше питань про війну як таку”. “Ми не загарбники”, — каже один російський солдат, виправдовуючи криваве й неспровоковане вторгнення Москви до свого сусіда. — “Ми просто захищаємо те, що наше”. Інший герой фільму, фіксер Саша, каже режисеру в кадрі: “Я прибічник України, але українська влада зараз проти українського народу”», — пише про статтю в The Guardian українська режисерка і сценаристка Ірина Цілик, яка два роки докладає чималих зусиль, щоб донести до світової спільноти правду про війну в Україні.

Цілик обурюється тим, що, керуючись принципом про необхідність вислухати обидві сторони, автор фільму, який транслюється на британському телеканалі, фактично виправдовує агресію. І в The Guardian про це пишуть з розумінням та симпатією. 

Журналіст ICTV Сергій Костеж у своєму дописі у фейсбуку коментує: «А ще є люди в Україні, до сих існують, так, які розказують, які класні іноземні ЗМІ, в противагу українським, і які чудові в них стандарти. Ага. А вони тим часом то в Маріуполь скатають, розкажуть, як там все чудово і всі щасливі, то поїдуть передавати західній аудиторії брєдні російських солдатів про те, як класно вбивати українців. До іноземних журналістів питань немає. Там все ясно ще з 2014. Але от, може б, Міністерство закордонних справ та Дмитро Кулеба якось би реагували на це, хоча, про що то я…».

Телеканал ITV зіткнувся з критикою, пов’язаною з показом «Іншого боку», й усередині країни, проте проігнорував попередження, зауважують журналісти NV.

Британські користувачі мережі X зауважують, що журналіст Шон Ланган поширює кремлівську брехню та пропаганду, ретельно замасковану під погляд з іншого боку на неспровоковане російське вторгнення в Україну, яке принесло смерть і руйнування мільйонам українців.

«Я не думаю, що цей документальний фільм варто показувати. У той час, коли весь світ намагається допомогти Україні в цей важкий час, нам потрібна підтримка британської громадськості. Але такий документальний фільм може зменшити підтримку британської громадськості, і це викликає занепокоєння, тому ці журналісти повинні бути обережними в тому, що вони роблять», — зазначив Лі Андерсон, депутат партії Торі від Ешфілда у коментарі Daily Mail.

А експерт з питань тероризму з Букінгемського університету Ентоні Гліз у розмові з Daily Mail сказав: «Я вважаю, що показ цього документального фільму є абсолютною помилкою. Народ України не є нацистом, і якщо хтось є нацистом, то це Володимир Путін. Тож якщо це повторять люди в цьому документальному фільмі, це може дати кисень пропагандистам Путіна».

Поза тим, речник телеканалу ITV назвав фільм Шон Лангана «прикладом незалежної журналістики, яка розповідає людську історію про вплив війни».

Журналісти NV звертають увагу на ту обставину, що російсько-українська війна — це не перший приклад, коли Ланган надає слово представникам «іншого боку». Так, у попередніх документальних фільмах він брав інтерв'ю в нині мертвого лідера ХАМАСу Шейха Ясіна в Газі, якого Ізраїль ліквідував у 2004 році. У 2007 році британський журналіст зняв ще один документальний фільм, у якому брав інтерв'ю у бойовиків Талібану в Афганістані. Наступного року таліби його викрали, але через три місяці звільнили.

«Друзі, я щойно написала ще пост англійською. Допомагайте з поширенням. Я знаю, що деякі речі добре залітають в твіттері. Інакше ми так і будемо говорити самі з собою», — додала згодом до свого допису у фейсбуку Ірина Цілик.

Читайте також: 

На фото — британський журналіст Шон Ланган, який поїхав брати інтерв'ю в окопи до російських загарбників.

Фото:  скриншот / ITV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1750
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
65 дн. тому
Як багато у світі тих, хто не може догодити обрізаним нацистським бандерівцям!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду