ІМІ: На позначення роспропаганди варто використовувати терміни «агресивна пропаганда» та «геноцидна риторика»

ІМІ: На позначення роспропаганди варто використовувати терміни «агресивна пропаганда» та «геноцидна риторика»

1 Листопада 2023
589
1 Листопада 2023
16:25

ІМІ: На позначення роспропаганди варто використовувати терміни «агресивна пропаганда» та «геноцидна риторика»

589
За словами керівниці Інституту масової інформації, це необхідно для того, щоб кремлівських пропагандистів можна було притягнути до відповідальності не лише на національному, а й на міжнародному рівні.
ІМІ: На позначення роспропаганди варто використовувати терміни «агресивна пропаганда» та «геноцидна риторика»
ІМІ: На позначення роспропаганди варто використовувати терміни «агресивна пропаганда» та «геноцидна риторика»

У контексті повномасштабної війни Росії та скоєних нею злочинів проти України слово «пропаганда» вже не відображає повною мірою того, що насправді зробили і продовжують робити ті, кого називають російськими пропагандистами. Його необхідно замінити на інший термін — «агресивна пропаганда» або «геноцидна риторика», заявила директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк під час пресконференції «Дезінформація та геноцидна риторика: як Росія воює з українцями у медіапросторі?», повідомляє ІМІ. 

«Пропоную не називати те, що робить Росія, пропагандою, а використовувати специфічні терміни для цього: “агресивна пропаганда” як елемент злочину агресії та підбурювання до війни і “геноцидна риторика” — термін, який ми запропонували ще рік тому по відношенню до дій Росії в Україні. Ми вважаємо це злочином і хочемо, щоб люди, які причетні до цього злочину, були притягнуті до відповідальності не лише на національному рівні, але й на міжнародному. Саме тому термінологія дуже важлива», — сказала Романюк.

Також вона зазначила, що в українському контексті ІМІ розглядає агресивну пропаганду як елемент підбурювання до війни з огляду на статтю 437 Кримінального кодексу України (планування та підготовка агресивної війни) і статтю 438 ККУ (злочин агресії). 

Нагадаємо, рік тому Інститут масової інформації розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. Серед ознак геноцидної риторики дослідники виявили заклики до знищення або вчинення геноцидних дій, використання ворогом евфемізмів, а також недотримання балансу в контенті російських медіа. 

5 жовтня 2023 року правозахисні та медійні організації домовилися про співпрацю з Офісом генерального прокурора щодо розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні. 

13 лютого 2023 року Шевченківський районний суд Києва заочно засудив до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнєцова-Красовського. Кузнєцов-Красовський опублікував у своєму телеграм-каналі допис із закликами до геноциду українців шляхом фізичного знищення: «Ребят, ну очевидно, что надо взять себя в руки. Собраться. Перестать думать о “братьях”. Они не братья нам. Я там вырос, со знанием дела говорю. Мочите! Давайте! Хватит!».  

Ще в січні 2022 року пропагандист Красовський погрожував спалити українців на Хрещатику. У жовтні під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком він закликав убивати українських дітей. Ця репліка була пов’язана з розповіддю Лук’яненка, як у 1980 році на Закарпатті «російськомовні діти з російськими прізвищами розповідали, що Україна окупована москалями». На це Красовський сказав: «А прямо топити потрібно було таких дітей, прямо в Тисині, там, де плине кача. Прямо топити, топити». 

Читайте також:

Фото: скриншот з відеотрансляції Укрінформу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
589
Читайте також
23.10.2023 14:00
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду