У Болгарії кількість російської пропаганди в інтернет-ЗМІ зросла більш ніж утричі

У Болгарії кількість російської пропаганди в інтернет-ЗМІ зросла більш ніж утричі

10 Серпня 2023
1470
10 Серпня 2023
21:56

У Болгарії кількість російської пропаганди в інтернет-ЗМІ зросла більш ніж утричі

1470
Загалом за період з 1 по 30 червня 2023-го виявлено 105 741 пропагандистську статтю. За перші 5 місяців минулого року ця цифра становила близько 36 000.
У Болгарії кількість російської пропаганди в інтернет-ЗМІ зросла більш ніж утричі
У Болгарії кількість російської пропаганди в інтернет-ЗМІ зросла більш ніж утричі

У другому кварталі 2023 року російська пропаганда в інтернет-ЗМІ Болгарії зросла більш ніж утричі порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Radio Free Europe.

Видання зазначає, що такі висновки випливають з другого інформаційного бюлетеня Фонду гуманітарних і соціальних досліджень — Софія (FHSI), який вивчає пропаганду в інтернеті. Також зросла кількість сайтів фейкових новин, які передруковують неправдиву інформацію про війну Росії проти України та про ключові внутрішньополітичні події в самій Болгарії — наприклад, щодо  формування кабінету міністрів Ніколая Денкова. 

«Речники російської пропаганди в Болгарії продовжують активно діяти, і, згідно зі звітом, вони прагнуть адаптувати готові наративи з Москви до мінливої реальності в країні», — йдеться в матеріалі.

Значна частина дезінформації надходить з так званих «грибних сайтів» (швидкозростаючі, недовговічні сайти, що поширюють фейки, які контролюються тим, що FHSI називає «машиною для передруку фейкових новин»).

Фундація стверджує, що ця «машина» була створена у 2022 році і нерозривно пов'язана з інформаційним агентством Blitz.

За словами авторів доповіді, «машина» включає понад 370 анонімних квазіновинних сайтів з майже ідентичним дизайном та ідентичним контентом, які в досліджуваний період передруковували в середньому від 3 до 9 статей проросійського змісту (в пікові дні — до 3500 пропагандистських передруків. 

Загалом за період з 1 по 30 червня 2023 року було виявлено 105 741 пропагандистську статтю. Для порівняння, за перші 5 місяців минулого року ця цифра становила близько 36 000.

Основна теза, яку поширюють «грибні сайти», полягає в тому, що Росія виграє війну в Україні, а президент РФ Путін продовжує користуватися підтримкою всього суспільства. Обидва твердження не відповідають дійсності, але подаються як факти в пропагандистських публікаціях.

Крім фейкових сайтів, автори звіту також звертають увагу на діяльність так званих «живих спікерів», завданням яких є «опромінювати не стільки сенси, скільки інтерпретації подій».

Фонд називає Мартіна Карбовського та Петра Волгіна речниками російської пропаганди. Він також визначає деяких політиків як розповсюджувачів неправдивої інформації. Вони зазначають, що активно відстежують виступи в ЗМІ президента Румена Радева, лідера партії «Вазраждане» Костадіна Костадінова, а також лідерки БСП Корнелії Нінової.

Також є три теми, на яких зосередилася російська пропаганда в Болгарії в період квітень–червень 2023 року: невдала спроба збройного перевороту групи «Вагнера» Євгенія Пригожина, обрання євроатлантичного уряду Ніколая Денкова, а також марші за мир і нейтралітет у Болгарії, на яких майорять російські прапори.

Нагадаємо,  наприкінці червня у Болгарії виявили велику мережу сайтів-сміттярок, створених для поширення дезінформації, які розповсюджують російську пропаганду. 

Раніше МЗС Болгарії розкритикувало послиню РФ Елеонору Митрофанову за поширення дезінформації в соцмережах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду