Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників

Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників

16 Жовтня 2023
1538
16 Жовтня 2023
16:57

Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників

1538
Наприклад, Наталія Заєзжая, яку називають представницею окупаційного «міністерства молодіжної політики Запорізької області», як з’ясував ІМІ, ніколи не жила в Україні.
Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників
Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників

Росіяни хизуються тим, що підвищують кваліфікацію пропагандистів, які працюють на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Про це дізнався Інститут масової інформації з повідомлень пропагандистського телеграм-каналу «Новый Мелитополь». 

На каналі пишуть про те, що новонавернених «служителів» кремлівської пропаганди з окупованих українських територій відправляють до Москви, де вони проходять навчання у російській федеральній школі «Майстерня нових медіа». У ній викладають, зокрема, кремлівський пропагандист Володимир Соловйов і депутат Держдуми Росії Анатолій Вассерман.  

Підтримується школа за рахунок грантів, отриманих з федерального бюджету двома організаціями — некомерційною організацією з розвитку цифрових проєктів у сфері громадських зв’язків та комунікацій «Діалог Регіони» та майстернею управління «Сенеж» президентської платформи «Росія — країна можливостей».

Керує «Майстернею нових медіа» Михайло Канавцев — кандидат економічних наук, який раніше займався науковою діяльністю у сфері кібернетики. 

В одному з відео про «школу» він розповідає, що «медіа — це інструмент роботи з мисленням людей», і хоче з усіх медіа створити «кольчугу, яка буде нести в собі захисну функцію для держави, для народу».

За даними організаторів, «школа» бере на себе всі витрати учасників. Напрями навчання — «Медіакомунікації» (навчання для медіафахівців, журналістів, блогерів, контент-мейкерів, SMM-ників, які хочуть створювати корисні проєкти у нових медіа), «Молоді медіапрофесіонали» (для молодих медійників та блогерів, студентів старших курсів або випускників медіафакультетів та медіашкіл, співробітників вузівських та молодіжних медіацентрів), «Стратегічні комунікації» (для сценаристів, продюсерів, медіатехнологів, керівників продакшн- та продюсерських центрів), «Цифрові комунікації» (для PR-фахівців комерційних компаній та держсектора, провідних співробітників комунікаційних агенцій).

За інформацією телеграм-каналу окупантів «Новый Мелитополь», від Запоріжжя участь у «школі» бере Наталія Заєзжая, яку позиціонують як представницю окупаційного «міністерства молодіжної політики Запорізької області». Однак насправді пропагандистка, як з’ясували в ІМІ, — не з Запорізької області і до України не має жодного стосунку. На її сторінці у ВКонтакті міститься інформація, що вона з Москви і що ще у 2021 році писала тексти для локальних сайтів на кшталт «Москва пішки. Патріарші».

Наталія Заєзжая

Нині Заєзжая позиціонує себе як представниця Запорізької області. На розміщених нею у ВКонтакті фотографіях з навчань у «школі» серед іншого є й фото 25-річної Анфіси Дузинкевич з Ямало-Ненецького автономного округу Росії. Про неї відомо, що вона — переможниця конкурсу журналістських матеріалів міжетнічної тематики «ЗМІ Ямала» за репортаж «День оленевода-2021» та володарка гранту від губернатора Ямали на 60 тисяч рублів.

Також на фото є Анара Едегєєва, 24-річна журналістка з Астрахані, яка працює на сайті «Астрахань 24», пише про соціалку і робить відеосюжети про марші «Безсмертного полку».

Ще одна представниця «школи» — Вікторія Водостоєва з Москви, про яку відомо, що в неї архітектурна освіта, вона переможниця конкурсу «Обличчя району»-2020 та окружного молодіжного акселератора «Молодь Москви» у 2022 році.

Втім, організатори наголошують, що в цьому році серед учасників «школи» є представники нових окупованих територій України. Однак не повідомляють прізвищ цих людей і не показують їхніх фото.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що на території тимчасово окупованої частини Запорізької області почала працювати пропагандистська медіашкола «Медиатополь», яку підтримують з федерального бюджету Росії.

Фото: ВКонтакте

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1538
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду