Німецький суспільний мовник ARD відкрив в Україні своє представництво

Німецький суспільний мовник ARD відкрив в Україні своє представництво

20 Жовтня 2023
1380
20 Жовтня 2023
16:48

Німецький суспільний мовник ARD відкрив в Україні своє представництво

1380
Команда київського офісу ARD не лише висвітлюватиме актуальні події в Україні, а й робитиме матеріали про її культуру, історію та політичні процеси.
Німецький суспільний мовник ARD відкрив в Україні своє представництво
Німецький суспільний мовник ARD відкрив в Україні своє представництво

Німецький суспільний мовник ARD відкрив у Києві офіс, у якому працюватимуть близько 20 людей. Про це «Детектор медіа» дізнався від керівника ARD studio Kyiv і головного кореспондента ARD в Україні Василя Голода.

ARD (Асоціація суспільного мовлення Федеративної Республіки Німеччина) — це найбільший телерадіоконсорціум Німеччини, до якого входять дев’ять регіональних радіо- і телекомпаній із загальною кількістю співробітників понад 23 000.

Відкриття представництва ARD в Україні Василь Голод назвав історичною подією, до якої компанія йшла кілька років. «Раніше у ARD, як у багатьох інших великих іноземних медіа, були кореспонденти в Москві, які звідти їздили по інших країнах колишнього Союзу — в Грузію, Молдову, Україну та інші. У Києві була невеличка команда місцевих журналістів — продюсерів, операторів, які стежили за подіями, знімали відео та відправляли його або в московський офіс, або у хедквотер у Гамбурзі чи Кельні. І там уже монтувались сюжети. Але вже у 2014 році стало зрозуміло, що медіа потребує іншого формату роботи в Україні, і виникла ідея про відкриття офісу в Києві. А після повномасштабного вторгнення Росії в Україну цю ідею почали реалізовувати. І ось зараз вона нарешті втілена», — розповів «Детектору медіа» Василь Голод.

Журналістська команда ARD studio Kyiv: Ребекка Барт, Андреа Бір, Біргіт Вірніч, Василь Голод 

За його словами, завдання команди київського офісу ARD набагато ширше, ніж просто висвітлення воєнних подій в Україні. Ні для кого не секрет, що російська пропаганда багато років докладала великих зусиль для нав’язування кремлівських наративів німецькому суспільству. І це дало певні результати. Тож суттєвою частиною роботи команди ARD studio Kyiv, за словами її керівника, крім висвітлення поточних подій в Україні, буде створення матеріалів про її історичне минуле, культуру, складові ідентичності українського народу, політичну ситуацію в країні. 

«Я поважаю рішення керівництва нашої компанії, яке зважилось під час великої війни відкрити офіс в Україні, відправити сюди чотирьох кореспондентів, які постійно житимуть в Україні, відчувають атмосферу в ній і зможуть щодня робити новини, сюжети, ввімкнення у прямий ефір», — повідомив Голод. 

Крім чотирьох журналістів у київському офісі ARD працюватимуть і місцеві продюсери, оператори, монтажери, технічні співробітники — загалом близько 20 людей. Це доволі серйозний склад команди, каже керівник офісу, яка буде здатна робити не лише новинні сюжети, а й, скажімо, документальні фільми. 

«Йдеться не лише про телебачення, але й про радіо. У складі концерну ARD понад 60 радіостанцій, щоденну аудиторію яких складають понад 30 млн жителів Німеччини. Це ще один великий новинний імпект, велике охоплення аудиторії. Ми робимо подкасти, новинні сюжети для телебачення, текстові матеріали онлайн, соціальні медіа — і це все з України. Готуємо повідомлення для Tagesschau — 10-хвилинних випусків новин, які виходять щогодини вдень. Це перша телевізійна новинна програма Німеччини, яку щовечора дивляться понад 10 млн людей. Є сайт Tagesschau online, куди ми викладаємо тексти з аналізом, репортажами і тими ж новинами», — розповів Голод. 

За його словами, починаючи з 24 лютого 2022 року, не було дня, щоб на телеканалах і радіостанціях ARD чи на сайтах компанії не виходили б матеріали про Україну: «Ми робимо прямі трансляції, новини для радіо, телевізійні сюжети, беремо участь у подкастах, в яких представлений аналіз того, що відбувається в Україні, робимо документальні фільми. Це дуже великий потік матеріалів, кількість яких важко назвати. І ми не збираємося зменшувати активність. Оскільки інтерес у німецького суспільства до України не знижується, незважаючи на те, що фокус уваги нині певною мірою перемістився на Близький Схід».

Сам Василь Голод народився в Харкові, але, коли йому було два роки, переїхав з батьками до Німеччини і зараз є громадянином ФРН. Журналістикою займається з 12 років — починав з радіогуртка, потім співпрацював з місцевим радіо, з 15 років публікувався в газетах. Навчався у вишах Німеччини та Великої Британії на історика й політолога. Півтора року працював кореспондентом ARD у Великій Британії.

У січні 2023 року Василь Голод робив інтерв’ю для ARD з Президентом України Володимиром Зеленським. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що німецький телеканал ARD створив інтернет-сторінку для дітей з України.

Фото: інстаграм Василя Голода       

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1380
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду