Про трагедію, аморальність і непрофесіоналізм

Про трагедію, аморальність і непрофесіоналізм

2 Червня 2023
1992
2 Червня 2023
10:08

Про трагедію, аморальність і непрофесіоналізм

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
1992
На прикладі висвітлення загибелі людей під час обстрілу Києва в ніч на 1 червня.
Про трагедію, аморальність і непрофесіоналізм
Про трагедію, аморальність і непрофесіоналізм

На нещодавній Bucha Journalism Conference 2023 відомі журналісти та медіаексперти говорили про чутливість, моральність, справедливість і професіоналізм у висвітленні війни і воєнних злочинів. Про тонкий баланс у цих критеріях дуже добре розмірковує в тексті для «Медіамейкера» Наталя Гуменюк, співзасновниця The Reckoning Project, виконавча директорка Лабораторії журналістики суспільного інтересу. У своєму дописі пані Наталя влучно застерігає журналістів від надмірної гонитви за емоціями та пошуку «ще трагічнішої історії, ніж із Бучі» задля того, щоб не підігравати спіралі ескалації, яку умисно стискає наш ворог. Але чи прислуховуємося ми, журналісти, до експертних думок чи навіть до здорового глузду?

У ніч на 1 червня, коли вже настав День захисту дітей, російські, точніше, рашистські ракети вбили 9-річну дівчинку та її молоду маму, які кілька метрів не добігли до бомбосховища в дитячій поліклініці в Деснянському районі столиці. Уламки тієї самої рашистської ракети вбили ще одну молоду жінку, а її донька дивом лишилася живою… Рятувалися вони разом із батьком — і він якраз побіг шукати інший вхід до бомбосховища, бо той, до якого вони прибігли, був зачинений. Не встиг… Хоча саме це врятувало чоловікові життя. Дружина загинула, доньку зберіг Бог.

Чоловік у шоковому стані весь ранок роздавав коментарі усюдисущим (читай: непрофесійним і аморальним) журналістам, які в гонитві за рейтингами й від нерозуміння основ професії ставили чоловіку питання на кшталт: «Як все сталося?», «Ви ще можете посміхатись?» Останнє його ввімкнення в прямий ефір я особисто бачив ближче до 11-ї години ранку на одному з небагатьох інформаційно-розважальних ранкових шоу на українському телебаченні. Чоловік, який кілька годин тому втратив дружину, ледь не втратив доньку й дивом не загинув сам, перебував у неадекватному шоковому стані — це було видно й по ньому, і по його відповідях і поведінці в кадрі… Але наполегливий кореспондент продовжував свій допит — і якби не чергова повітряна тривога, то екзекуція в прямому ефірі загальнонаціонального телеканалу тривала б і далі… Буду працювати над цим, з дозволу сказати, «кейсом» зі своїми студентами!

Колеги, навіть в умовах війни ми маємо дбати про моральність нашої роботи!

Фото: ДСНС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1992
Читайте також
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
569
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду