Австралія підтримала вимогу України позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН

Австралія підтримала вимогу України позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН

23 Вересня 2023
1519
23 Вересня 2023
13:16

Австралія підтримала вимогу України позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН

1519
Очільниця МЗС Австралії Пенні Вонг також закликала реформувати цей орган.
Австралія підтримала вимогу України позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН
Австралія підтримала вимогу України позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН

Австралія підтримала вимогу Президента України Володимира Зеленського позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН і закликала реформувати цей орган, пише LB.ua із посиланням на повідомлення Bloomberg.

«Ми повинні вимагати більше від постійних членів, включаючи обмеження на використання права вето… Росія щодня висміює ООН, продовжуючи своє незаконне та аморальне вторгнення в Україну», — заявила міністерка закордонних справ Австралії Пенні Вонг у своїй промові на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку. 

20 вересня Зеленський на засіданні Радбезу запропонував реформувати цей орган і скасувати право вето, яким користується Росія — постійний член Радбезу. Президент України сказав, що здатність Москви накладати вето на ініціативи не дала органу можливості адекватно реагувати на вторгнення Росії в Україну. Рада Безпеки складається з 15 членів, п’ять із яких є постійними і мають право вето: Китай, Росія, Франція, Велика Британія та США.

«Ми повинні забезпечити більше постійних і непостійних представництв для Африки, Латинської Америки та Азії, включаючи постійні місця для Індії та Японії», — сказала Вонг на асамблеї. За її словами, Австралія претендує на місце в Раді безпеки на 2029–2030 роки.

Вонг також висловила думку, що напруженість у Південно-Китайському морі та розробка ядерної зброї, яку здійснює Північна Корея, є тими проблемами, які вимагають більшої уваги для запобігання конфліктів.

«Якщо коротко, військова сила розростається, але заходи щодо стримування військового конфлікту — ні. При цьому існує небагато конкретних механізмів для запобігання цьому», — сказала австралійська урядовиця.

Нагадаємо, 20 вересня у своєму виступі на засіданні Радбезу ООН Володимир Зеленський також запропонував три конкретні кроки до реформи організації. 

У травні цього року генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш висловився за реформу Ради безпеки ООН, де Росія є однією з країн з правом вето, щоб увідповіднити їх з «реаліями сучасного світу». На Генасамблеї ООН Євросоюз обіцяв наголосити на необхідності реформувати Раду безпеки ООН, рішення якої, користуючись правом вето, блокує Росія.

Наступного тижня на Генасамблеї ООН Євросоюз ще раз наголосить на непохитній підтримці України та на необхідності реформування Ради Безпеки ООН, рішення якої, користуючись правом вето, блокує Росія. Про це заявив Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

Нещодавно речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що на Генасамблеї ООН президент США Джо Байден звернеться до 193 країн-членів організації з проханням «поглянути на архітектуру Ради безпеки». Про це повідомило видання «Європейська правда».

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1519
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду