Керівництво ООН засудило проведення Росією псевдовиборів на окупованих територіях: Підривають перспективи миру

Керівництво ООН засудило проведення Росією псевдовиборів на окупованих територіях: Підривають перспективи миру

8 Вересня 2023
1354
8 Вересня 2023
20:48

Керівництво ООН засудило проведення Росією псевдовиборів на окупованих територіях: Підривають перспективи миру

1354
Помічник генсека ООН: Російські псевдовибори на окупованих територіях України не мають юридичної сили та підривають перспективи миру.
Керівництво ООН засудило проведення Росією псевдовиборів на окупованих територіях: Підривають перспективи миру
Керівництво ООН засудило проведення Росією псевдовиборів на окупованих територіях: Підривають перспективи миру

Так звані вибори, які Росія намагається провести на окупованих територіях України, не мають жодних юридичних підстав і ще більше підривають перспективи встановлення миру. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив помічник Генерального секретаря ООН у справах Європи, Центральної Азії та Америки Мирослав Єнча, передає «Укрінформ».

У п’ятницю Радбез ООН обговорює ситуацію на тимчасово окупованих територіях України у зв’язку зі спробою Росії провести в захоплених районах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей так звані місцеві вибори.

«Ми стурбовані повідомленнями про проведення Російською Федерацією так званих виборів у районах України, які в цей час перебувають під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації. Ці так звані вибори на окупованих територіях України не мають жодних юридичних підстав», — наголосив Єнча, викладаючи Раді Безпеки позицію з цього питання від керівництва ООН.

За його словами, керівництво ООН засуджує «будь-які дії, що можуть призвести до подальшої ескалації або погіршення ситуації», а також висловлює стурбованість гуманітарними потребами й ситуацією з правами людини в цих районах та браком доступу до них.

«Ці останні незаконні спроби організувати нові так звані виборчі процеси на окупованих територіях України ще більше підривають перспективи встановлення миру», — наголосив Єнча.

Він нагадав, що наближається річниця незаконної спроби Росії анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області України шляхом організації псевдореферендумів у цих регіонах наприкінці вересня 2022 року.

За його словами, ООН повністю підтримує суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Єнча наголосив, що «ця чітка, принципова позиція ООН» підкріплена Статутом ООН і міжнародним правом, була недвозначно підтверджена 12 жовтня 2022 року, коли Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів ухвалила відповідну резолюцію, за яку проголосували 143 держави, і лише 5 висловилися проти.

Тоді було визначено, що намагання анексувати окуповані території не мають юридичної сили відповідно до міжнародного права і не є підставою для будь-якої зміни статусу цих регіонів України. Так само незаконною була спроба анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, додав він.

Доповідач зазначив, що з лютого 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав підтвердило 26 717 жертв серед цивільного населення: 9511 – убитих і 17 206 поранених. При цьому загинуло щонайменше 549 дітей і ще 1166 – отримали поранення.

Як відомо, 10 вересня 2023 року росіяни планують провести так звані «вибори» до «законодавчих органів» окупованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, а також 79 муніципальних об’єднань, які є по суті окупаційними адміністраціями. 

10 серпня Верховна Рада України звернулася до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій із закликом не визнавати легітимності будь-яких незаконних виборів, які Росія має намір провести на тимчасово окупованих територіях України.

Раніше СБУ встановила понад 3,5 тисячі «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України. Рух спротиву «Жовта стрічка» запустив бот для розпізнавання організаторів «виборів» і колаборантів на окупованих територіях.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав мешканців тимчасово окупованих територій утриматися від участі в російських псевдовиборах, наголосивши на їх нелегітимності. За його словами, серед кандидатів на псевдовиборах є російські військові, що брали участь у вторгненні в Україну, вбивали й катували людей.

Фото: «Укрінформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1354
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду