Головний дипломат Євросоюзу закликав до реформи Радбезу ООН, у якому Росія має право вето

Головний дипломат Євросоюзу закликав до реформи Радбезу ООН, у якому Росія має право вето

18 Вересня 2023
1632
18 Вересня 2023
10:23

Головний дипломат Євросоюзу закликав до реформи Радбезу ООН, у якому Росія має право вето

1632
Telegraph: Президент США Джо Байден на Генсамблеї ООН закличе розширити Раду безпеки, включивши туди Індію, Бразилію, Японію, Німеччину та ПАР.
Головний дипломат Євросоюзу закликав до реформи Радбезу ООН, у якому Росія має право вето
Головний дипломат Євросоюзу закликав до реформи Радбезу ООН, у якому Росія має право вето

Наступного тижня на Генасамблеї ООН Євросоюз ще раз наголосить на непохитній підтримці України та на необхідності реформування Ради Безпеки ООН, рішення якої, користуючись правом вето, блокує Росія.

Про це заявив Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель у своєму блозі, опублікованому на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

За його словами, ЄС хоче не лише зберегти ООН та багатосторонню систему, але й модернізувати та зміцнити світовий порядок, заснований на правилах, що ґрунтуються на цінностях Загальної декларації прав людини.

Він зазначив, що своєю агресивною війною проти України Росія, яка є ядерною державою і постійним членом Ради Безпеки ООН, розтоптала Статут організації.

Як наголошує Боррель, РФ перешкоджає виконанню Радою Безпеки своєї ролі не лише в Україні, але й в інших місцях, тим самим ставлячи під загрозу довіру до всієї системи ООН.

«Для того, щоб відновити унікальну легітимність ООН, необхідно терміново зробити Раду Безпеки більш репрезентативною, щоб відобразити зміни, які відбулися у світі, і, зокрема, надати голос Африці», — вважає голова європейської дипломатії.

(ДОПОВНЕНО) Тим часом, як передає «Європейська правда», напередодні речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що на Генасамблеї ООН президент США Джо Байден звернеться до 193 країн-членів організації з проханням «поглянути на архітектуру Ради безпеки»

За даними The Telegraph, Байден хоче включити до складу Радбезу п’ять або шість нових постійних членів, зокрема Індію, Бразилію, Німеччину, Японію та ПАР. 

Відповідаючи на запитання, чи означає це зміну правил застосування права вето або структури членства, Кірбі у розмові з The Telegraph сказав: «Ми просто вважаємо, що настав час обговорити архітектуру організації. Я думаю, що президент Байден, Сполучені Штати, підтримав би збільшення кількості членів».

Як відомо, до складу Ради безпеки ООН входять п'ять постійних членів, які мають ексклюзивне право вето — Велика Британія, США, Китай, Росія і Франція — і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін. Ця конфігурація склалася ще при створенні ООН після Другої світової війни в 1945 році.

За даними WP, США ще у червні почали розробляти пропозиції реформи Радбезу ООН, яка передбачає розширення його складу для кращого представництва регіонів світу, але без надання права вето.

У травні генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш висловився за реформу Ради безпеки ООН, де Росія є однією з країн з правом вето, щоб увідповіднити їх з «реаліями сучасного світу».

Фото: Жозеп Боррель / твітер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1632
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду