Міжнародний онлайн-журнал Sestry на чолі з головною редакторкою Марією Гурською розпочав роботу

Міжнародний онлайн-журнал Sestry на чолі з головною редакторкою Марією Гурською розпочав роботу

19 Вересня 2023
1245
19 Вересня 2023
12:39

Міжнародний онлайн-журнал Sestry на чолі з головною редакторкою Марією Гурською розпочав роботу

1245
Офіс видання, яке працюватиме насамперед для українок, що через російську агресію виїхали з країни, розташований у Варшаві.
Міжнародний онлайн-журнал Sestry на чолі з головною редакторкою Марією Гурською розпочав роботу
Міжнародний онлайн-журнал Sestry на чолі з головною редакторкою Марією Гурською розпочав роботу

18 вересня розпочав роботу міжнародний онлайн-журнал Sestry. Про це видання повідомило на своїй фейсбук-сторінці, також цю інформацію підтвердила в коментарі головна редакторка медіа, журналістка каналу «Еспресо» Марія Гурська.

За словами Гурської, онлайн-журнал Sestry виник «як продовження польсько-українського Сестринства на підтримку українок», вимушених евакуюватися з країни через повномасштабне російське вторгнення.

Офіс нового медіапроєкту, який працюватиме насамперед для українок, що через російську військову агресію виїхали з України, розташований у Варшаві. «Сестри» розвиватимуть власну кореспондентську мережу по всій Європі.

Над творенням видання з українського боку, окрім Марії Гурської, працюють очільниця комунікаційного медіацентру при Посольстві України у Польщі та Генеральному консульстві в Любліні Ірина Твердовська та журналістка, ексконсультантка з медіа урядового офісу з євроінтеграції та представництва ЄС в Україні Альбіна Трубенкова. До ядра польської частини команди ввійшли ексдиректорка Gazeta Wyborcza Йоанна Мосей, ексзаступник головного редактора Gazeta Wyborcza Єжи Вуйчик та ексшефредакторка Wysokie obcasy Александра Кліх.

Ідею створити медіа для жінок з України підтримав Media Liberation Fund, який заснували Вуйчик та Мосей. Фінансову підтримку проєкту взяли на себе Kulczyk Foundation і Tomasz Ulatowski family foundation.

У коментарі нашій редакції Марія Гурська розповіла про етапи створення нового міжнародного медіа.

«Робота над порталом стартувала на початку 2023 року. До весни тривав процес оформлення проєкту, потім — набір команди і робота над першими матеріалами, а паралельно — робота над дизайном сайту у співпраці з розробниками з компанії Netguru», — сказала головна редакторка онлайн-журналу.

До сфери повноважень Гурської, окрім набору команди, належать комунікація з авторами та партнерами, творення іміджу медіа та його наповнення.

«Польща, передусім, дала прихисток тимчасовим мігранткам-журналісткам з України і всім біженцям, які потребували цього в зв’язку з війною Росії проти України. Саме завдяки політиці відкритих обіймів щодо українців, які постраждали від війни, ми маємо можливість формувати міцну стіну захисту нашої держави поза домом. Польська команда це підтримує і сприяє, а ще вносить в проєкт свій унікальний досвід, допомагає ідеями і контактами в Польщі та ЄС. Українська ж команда краще розуміє, що потрібно нашим співвітчизникам за кордоном і вдома, краще відчуває контекст внутрішніх тем та дискусій, глибше відчуває різні частини аудиторії. Загалом можна сказати, поєднання досвіду двох команд є ідеальною синергією у цьому проєкті, який європейцям розповідає про Україну, українцям — про Європу, допомагає будувати мости і дає відчуття опори і долученості», — сказала Гурська.

Російська агресія примусила мільйони українців виїхати за межі країни, і це створило нові інформаційні потреби, які наразі не задовольняє жодне медіа, йдеться в онлайн-презентації «Сестер». Головна редакторка нового видання пояснила, як вона та її команда бачать свою роль у реагуванні на ці потреби українців, що перебувають в евакуації, та за рахунок чого саме планують ці потреби задовольняти.

Основними тематичними напрямами роботи «Сестер» буде інформування щодо політичних подій; поради експертів (юристів, психологів, лікарів, бізнес-коучів та експертів з центрів зайнятості тощо); історії людей та бізнесів, яким вдалося вижити та стати сильнішими попри війну; есеї, інтерв’ю та матеріали відомих письменниць, мисткинь, журналісток, науковиць; публікації на культурну тематику. Матеріали виходитимуть українською, польською та англійською мовами.   

«Рік тому я й сама евакуювалася в Польщу з немовлям на руках. Після піврічного ведення телемаратону з воєнного Львова я народила дитину і годувала її першим молоком у бомбосховищі. Тепер я перебуваю з дітьми в Польщі, відірвана від дому, батьків,  і дуже добре відчуваю, що саме потрібно таким, як я, жінкам, які виїхали через війну в Європу і світ. Їм потрібне сестринське плече поруч і інструменти долученості до боротьби за перемогу», — сказала головна редакторка «Сестер».

Марія Гурська — українська медіаекспертка, телеведуча, культурна менеджерка. У 2007–2011 роках працювала шефредакторкою шоу про життя знаменитостей («Анатомія слави», «Зіркові драми» та інші), які виходили на телеканалах України («1+1», Новий, ТЕТ, СТБ).

З 2013 року працює журналісткою новин, телеведучою та програмною директоркою на каналі «Еспресо». Була співведучою програми «Суботній політклуб» з Віталієм Портниковим.

Гурська є випускницею семінару The Aspen Institute «Відповідальне лідерство» та програми ЄС та Східного партнерства «Культура і креативність». Експертка Державного агентства України з питань кіно.

Має досвід як культурна менеджерка, зокрема займалась менеджментом Вінцензівських проєктів в Україні, організацією виставок і презентацій спільно з фундацією «Wolnosc i domokracja», брала учать у продюсуванні препродакшну проєкту фільму про польського культурного діяча, автора твору «На високій полонині» Станіслава Вінценза.

Фото: Sestry; Марія Гурська / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду