В Україні створили першу онлайн-радіостанцію аудіокниг Slúhavka

В Україні створили першу онлайн-радіостанцію аудіокниг Slúhavka

1 Вересня 2023
6756
1 Вересня 2023
14:37

В Україні створили першу онлайн-радіостанцію аудіокниг Slúhavka

6756
Метою радіостанції є популяризація української книги на внутрішньому та зовнішньому ринках, а також диджиталізація друкованих видань без скорочень чи адаптації. Автори проєкту анонсують огляди книжок, інтерв’ю з авторами, літературні передачі, дитячу рубрику та професійно виготовлені аудіокниги.
В Україні створили першу онлайн-радіостанцію аудіокниг Slúhavka
В Україні створили першу онлайн-радіостанцію аудіокниг Slúhavka

В Україні запустили проєкт Slúhavka — першу онлайн-радіостанцію українських аудіокниг. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповіла співзасновниця та головна редакторка проєкту Вікторія Ділай

Метою радіостанції є популяризація української книги на внутрішньому та зовнішньому аудіоринках, а також диджиталізація друкованих видань за допомогою аудіоверсій без скорочень чи адаптації. 

В ефірі новоствореної станції анонсують огляди книжок, інтерв’ю з авторами, літературні передачі, дитячу рубрику та професійно виготовлені аудіокниги. Весь контент продукуватимуть на київській студії звукозапису.

«Від початків радіо Slúhavka закроєне на те, щоб популяризувати класичну українську літературу та тексти сучасних авторів. Можливо, колись з перспективою на майбутнє радіо Slúhavka зможе виготовляти і відповідно запускати в ротацію щось і з зарубіжної літератури, але зараз у нас інша мета.

Однак для того, щоб слухачі добре орієнтувались в контексті світової літератури, розуміли тенденції, важливі і наріжні речі — її складник буде присутній саме в літературних програмах для того, щоб ми популяризували українську літературу у вигляді аудіокниг, не відірвану від контексту усієї світової літератури», — зазначила Вікторія Ділай.

Користувачі матимуть змогу безкоштовно послухати контент радіостанції на сайті, а також переглянути ексклюзивні матеріали, як-от літературні програми та огляди книг, у записі на офіційному ютуб-каналі.

Як зауважила пані Ділай, усе її життя було пов'язане з літературою. Зокрема, раніше вона працювала в Національній історичній бібліотеці України, а з жовтня очолить відділ рідкісних та цінних книг у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського. 

Вікторія Ділай

До створення проєкту з аудіокнигами редакторку спільно з іншими засновниками: Євгеном Москаленком, Віталієм Микитенком та Сергієм Бойком, — спонукала нестача в мережі якісного книжкового аудіоконтенту, який не порушує авторських прав.

Євген Москаленко

Віталій Микитенко

Сергій Бойко

До команди наразі також долучилися літературознавиця, редакторка мовознавчого проєкту «Р.І.Д.» та поетка Валерія Сергєєва, дикторка, теле- та радіоведуча Анна Заклецька, диктор, журналіст і радіоведучий «Українського радіо» і радіо «Промінь» Денис Денисенко, піарниця Марія Літинська, графічний дизайнер Арсен Шумейко та звукоінженер Максим Паніматченко.

Засновники реалізують проєкт власним коштом, однак у майбутньому планують розглянути і варіанти грантів або дотацій.

Вікторія Ділай також поділилася секретом транслітерації в назві радіостанції, яка вже викликала ажіотаж серед користувачів у соціальних мережах Slúhavka.

«Уся команда чудово знає, що слово "слухавка" має бути написане як Slúkhavka, а не Slúhavka. Інакше це "слуГавка". Але в цьому і суть. Є термін "хук", який використовують при створенні пісень чи вірусних відео у тому ж тіктоці. Аудиторія пушить дописи коментарями на кшталт "яка в біса слуГавка, гав-гав" — і внаслідок цього відео, допис чи будь-яку іншу згадку алгоритми ведуть у рекомендації, де вже акцентується увага людей на якості контенту, і вони залишаються з нами.

З’являються меми в телеграм-каналах, з найкращими перлами будемо робити мерч, і це безкінечний ресурс. Ми впевнені, що кожен день чутимемо питання "чому слуГавка?". І це прекрасно! "Радіо таке зухвале у своїй амбітності — аж до гавкучості", — жартує Віталій Микитенко. Якщо ми говоримо про сприйняття на слух — каламбур зрозумілий. Щодо інших сенсів — даємо волю для польоту фантазії кожному!» — розповіла головна редакторка проєкту.

У п'ятницю, 1 вересня, о 19:00 команда презентує свою онлайн-радіостанцію в арткнигарні «Місто» (м. Київ, вул. Князів Острозьких, 5/2). Модеруватиме зустріч заслужена артистка України та ведуча Анна Заклецька. Долучитися до події запрошують усіх охочих.

Після презентації команда обіцяє офіційно представити сайт. А наразі стежити за новинами проєкту можна на його офіційних сторінках у фейсбуці та інстаграмі.  

Нагадаємо, 24 серпня Суспільне відновило роботу станції «Радіоточка». Наразі вона доступна онлайн на сайті «Українського радіо» та в додатку «Суспільне Радіо». В етері можна слухати музику, яка замовчувалась у радянські часи і яка зараз не лунає на FM-частотах. Суспільне мовлення має у своїх архівах понад тисячу пісень, які записувалися в Будинку звукозапису «Українського радіо» виконавцями 60–70-х років, починаючи від «Гуцулки Ксені» до «Водограю». 

Фото: Sluhavka / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6756
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду