«Найстрашніші дні мого життя». В Києві презентували книжку з журналістськими репортажами про резонансні воєнні злочини РФ в Україні

«Найстрашніші дні мого життя». В Києві презентували книжку з журналістськими репортажами про резонансні воєнні злочини РФ в Україні

16 Вересня 2023
1150
16 Вересня 2023
11:42

«Найстрашніші дні мого життя». В Києві презентували книжку з журналістськими репортажами про резонансні воєнні злочини РФ в Україні

1150
Подія стала майданчиком для розмови згаданих у книжці потерпілих від воєнних злочинів із розслідувачами та представниками слідчих органів України.
«Найстрашніші дні мого життя». В Києві презентували книжку з журналістськими репортажами про резонансні воєнні злочини РФ в Україні
«Найстрашніші дні мого життя». В Києві презентували книжку з журналістськими репортажами про резонансні воєнні злочини РФ в Україні

14 вересня в Києві відбулася презентація книжки «Найстрашніші дні мого життя» від The Reckoning project про найбільші злочини першого року великої війни. Подія стала майданчиком для розмови згаданих у книжці вцілілих і прямих свідків воєнних злочинів із розслідувачами та представниками слідчих органів, зокрема Офісу генерального прокурора України.

«Чим більше ми покараємо воєнних злочинців, тим менше буде ризиків того, що хтось іще раз спробує прийти на нашу землю. Усі мої прокурори готові допомагати, слухати й зробити все від нас залежне, щоб кожен воєнний злочинець був покараний», — зазначив Генеральний прокурор України Андрій Костін, виступаючи на заході.

Присутні свідки воєнних злочинів своєю чергою поділилися болючими спогадами й висловили запит на справедливість та притягнення винних до відповідальності. Зокрема, Світлана Баранова, мешканка села Ягідне, що на Чернігівщині, розповіла про нелюдські умови полону у шкільному підвалі. 

«367 людей закрили в підвалі, без повітря, майже без їжі та води, кожному по 60 квадратних сантиметрів. Я називаю це підвалом смерті, слабші люди сходили з розуму і задихалися. Багато було розстріляно. 27 днів ми там були, і весь час почували себе смертниками в очікування загибелі», — згадувала Світлана. 

«3 березня 2022 року стався авіаудар по центру міста Чернігів. Під балкон моєї квартири впала бомба, і ми з дітьми чудом вціліли. Я хочу сказати від імені всіх мешканців нашого будинку та району, що нам дуже хочеться, щоб люди, які це вчинили, були покарані», — розповіла про свій трагічний досвід Марина Лещенко, яка пережила авіаатаку російського літака на центр Чернігова 3 березня 2022 року.

У заході також взяли участь заступниця Генерального прокурора України Вікторія Літвінова та начальник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов, співавтори книги Ангеліна Карякіна, Олег Батурін, Світлана Ославська, Олексій Радинський.

Захід модерувала керівниця Лабораторії журналістики суспільного інтересу Наталя Гуменюк. Перед тим упродовж дня 20 свідків та потерпілих від воєнних злочинів, які спеціально приїхали до Києва, мали змогу індивідуально поспілкуватися з представниками Офісу Генерального прокурора, які опікуються цивільними потерпілими та свідками.

«Детектор медіа» побував на презентації книги і найближчим часом опублікує репортаж з події.

Як повідомлялось раніше, збірка репортажів «Найстрашніші дні мого життя» розповідає про обстріл вокзалу в Краматорську, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, атаки на торговий центр у Кременчуці й цивільні обʼєкти в Чернігові. Окрім цього, у книзі зібрані історії про окупацію Чорнобильської АЕС та лікарні на Миколаївщині, насильницькі вивезення українських дітей до Росії, а також утримання цілого села в підвалі школи на Чернігівщині й катування  цивільних на Херсонщині та Харківщині. Розповіді свідків і вцілілих, що прозвучали у книзі, вже зруйнували намір Росії вкотре приховати власні злодіяння та містять чіткі докази, які можуть бути використані у судових процесах.

Книга вийшла друком у колаборації з видавництвом «Човен» за сприяння Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). Захід організовано спільно з «Мистецьким арсеналом».

The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна») — міжнародний проєкт багатонаціональної групи журналістів, дослідників, аналітиків і юристів, що збирають докази воєнних злочинів в Україні. Ми поєднуємо силу оповіді та юридичної підзвітності, щоб боротися за справедливість, відстоювати права та висвітлювати правду про вторгнення Росії в Україну.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що «BBC News Україна» розпочала приймати заявки на конкурс «Книга року BBC 2023».

Макс Кідрук написав книжку на основі радіоблогу «Теорія неймовірності».

Медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію. Її вручатимуть наприкінці кожного року, починаючи з поточного. Однак цьогоріч з огляду на виклики, з якими зіткнулася книжкова галузь після повномасштабного вторгнення Росії, організатори премії вирішили розширити часові межі оцінюваних здобутків номінантів, включивши не лише 2023-й, але й 2022 рік. 

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1150
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду