Для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну, — дослідження

Для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну, — дослідження

18 Квітня 2024
1452
18 Квітня 2024
18:20

Для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну, — дослідження

1452
Крім того, 40-41% респондентів-мешканців сіл обирають телемарафон «Єдині новини» як одне із трьох основних джерел новин про війну в Україні.
Для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну, — дослідження
Для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну, — дослідження

Найпопулярнішим джерелом інформації про події російсько-української війни для українців  є телеграм-канали це джерело назвали 53% респондентів. Друге та третє місця ділять міжособистісні контакти (родичі, друзі, знайомі – 42%) та YouTube (40%). Телемарафон «Єдині новини» використовують для отримання такої інформації 37% опитаних. Це засвідчили результати загальнонаціонального опитування «Джерела інформації про війну», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року.

Попри те, що для українців телеграм-канали є найпопулярнішим джерелом інформації про війну в країні, є деякі відмінності у використанні різних джерел інформації між міськими та сільськими жителями. 

Дослідники виявили, що популярність телеграм-каналів є дещо вищою серед респондентів-мешканців міст, аніж серед сільських жителів: 55% та 48% відповідно.

Друге та третє місця за популярністю серед міських жителів посідають канали міжособистісного спілкування та YouTube (43%), а серед сільських — канали міжособистісного спілкування та телемарафон «Єдині новини» (40–41%).

Автори опитування також зазначають, що мешканці міст помітно частіше використовують різноманітні Інтернет-сайти (31% проти 19% серед мешканців сіл).

Довідково

Загальнонаціональне опитування «Джерела інформації про війну» Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою  із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів  за статево-віковими квотами).  Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Читайте також:

Фото: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1452
Читайте також
23.04.2024 10:46
Наталя Трухіна, для «Української правди»
767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду