Більшість українців покладає відповідальність за корупцію в країні на президента

Більшість українців покладає відповідальність за корупцію в країні на президента

11 Вересня 2023
1163
11 Вересня 2023
15:38

Більшість українців покладає відповідальність за корупцію в країні на президента

1163
Більш вимогливо до глави держави ставляться громадяни старшого віку.
Більшість українців покладає відповідальність за корупцію в країні на президента
Більшість українців покладає відповідальність за корупцію в країні на президента

Відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях України 77,6% громадян покладають на президента Володимира Зеленського. 18% не вважають, що глава держави несе за це пряму відповідальність. Такі результати спільного соціологічного опитування, яке фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології спільно провели в липні 2023 року.

«З одного боку, це застереження, а з іншого — велике заохочення та велика довіра: мовляв, роби, а ми тебе обов’язково підтримаємо, попри те, хто буде корупціонером — чи це колишній олігарх із великими зв’язками, чи це люди з великими грошима. Тобто довіра громадян завжди буде на боці президента, який бореться з корупцією», — прокоментував ці дані виконавчий директор фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський, презентуючи результати соціологічного опитування під час пресконференції «Сприйняття загрози корупції громадянами: оцінка влади та вимоги до змін під час війни».

«Раніше це питання (ефективність боротьби з корупцією. — «ДМ».) було якимось п’ятим, шостим або сьомим. Тобто люди бачили слово “корупція”, бачили слово “керівники”, але не так реагували. Зараз, можливо, це й запит на справедливість, а може, й щось інше. Я не очікував такого, що корупція вийде наперед. Я очікував, що питання про ветеранів вийдуть наперед, що ціни хвилюватимуть. Нині ж корупція випередила навіть ціни — те, що завжди турбувало громадян», — зазначив Бурковський.

За словами експерта, українці старшого віку більш вимогливі до президента, ніж молодь. Якщо серед опитаних віком 18–29 років 70% погоджуються з тезою, що глава держави несе відповідальність за корупцію, то серед людей віком понад 60 років частка критично налаштованих зростає до 81%. Інших істотних відмінностей — за матеріальним становищем чи регіоном проживання — у ставленні до питання, хто несе відповідальність за стан боротьби з корупцією в Україні, немає. 

Опитування, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, здійснювалося методом face-to-face з 3 по 17 липня 2023 року в усіх регіонах України, окрім АР Крим, Донецької, Луганської та Херсонської областей. У Запорізькій та Харківській областях опитування проводилося на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією.

Також ми писали про те, що, згідно із соціологічними дослідженнями, українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни.

На фото Президент України Володимир Зеленський

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1163
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду