Українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни

Українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни

17 Серпня 2023
1447
17 Серпня 2023
14:40

Українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни

1447
У суспільстві значно збільшився рівень несприйняття корупційних проявів, однак відповідальність за боротьбу з корупцією більшість громадян покладають на владу.
Українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни
Українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни

89% громадян України вважають корупцію другою за рівнем значущості проблемою після повномасштабної війні. Головним і найсерйознішим при цьому типом корупції, на думку понад 80% українців, є політична корупція. Такі висновки випливають з результатів соціологічного опитування «Стан корупції в Україні. Сприйняття, досвід, ставлення», яке на замовлення Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID Engage) провів КМІС.

Презентуючи дослідження під час дискусії «Протидія корупції під час війни: ставлення громадян, висвітлення в медіа та пріоритети для країни», представник USAID Engage Айдер Халілов наголосив на тому, що, попри помітне покращення громадського сприйняття щодо поширеності корупції, 94% респондентів усе ще вважають її дуже поширеною по всій Україні. 

«Відсоток тих, хто впевнений, що рівень корупції зріс від початку повномасштабної війни, перевищує відсоток тих, хто вважає, що він зменшився, а відтак суспільство залишається дуже розділеним стосовно оцінки цього питання», — зауважив експерт.

За його словами, 53% респондентів погодились із тверденням про те, що корупція ніколи не може бути виправдана. У 2021 році рівень нетолерантності до корупції у суспільстві становив 42%. Однак лише невеликий відсоток респондентів звертався до правоохоронних органів зі скаргами про випадки корупції. 

«Громадяни все ще не схильні повідомляти про випадки корупції. Лише 8% респондентів, які безпосередньо стикалися з корупцією, подавали скарги до органів влади або правоохоронних органів. 57% відсотків респондентів, які стикалися з корупцією, не повідомляли про неї, оскільки вважали, що такі зусилля будуть марними», — розповів Айдер Халілов.

Щоправда, важливим при цьому буде зауваження про те, що лише 14% респондентів стикалися з корупційними проявами в реальному житті, на власному досвіді, а не у повідомленнях медіа чи дописах у соцмережах. 81% опитаних такого досвіду не мали, а ще 5% респондентів не змогли відповісти на це питання.  

Водночас частка респондентів, які вважають, що за боротьбу з корупцією мають відповідати прості громадяни, зросла з 9% у 2021 році до 13% у 2023 році. 

Втім, більшість таки продовжує покладати основну відповідальність за це на президента та його офіс (44%). Менше 2% вважають, що цей обов’язок мають нести організації громадянського суспільства.

Звертає на себе увагу значне зростання довіри до державних органів, які беруть участь у боротьбі з корупцією. Найбільше зросла довіра до Служби безпеки України (у 2023 році їй довіряють 40% порівняно з 12% у 2021 році) та Національної поліції (31% проти 11% відповідно). Державне бюро розслідувань, САП, ВАКС, НАЗК, НАБУ та прокуратура підвищили рівень довіри в середньому з 6–7% у 2021 році до 17–18% у 2023 році.

За словами Халілова, незважаючи на значне зниження рівня обізнаності серед українців про антикорупційну діяльність, кількість респондентів, що вважають боротьбу влади з корупцією «скоріше ефективною», зросла з 17% у 2018 році до 50% у 2023 році. Тоді як відсоток тих, хто вважає, що вона «зовсім неефективна», знизився з 51% до 22%.

Сприйняття українцями п’яти найбільш корумпованих сфер суспільного життя залишилося незмінним: митниця (40%), судова система (39%), прокуратура (32%), медичні послуги (31%) та врегулювання земельних питань (29%).

Загальнонаціональне опитування «Стан корупції в Україні: Сприйняття, досвід, ставлення» ґрунтується на методології, розробленій у рамках проєкту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна"» (ACTION), що впроваджувався MSI у 2007 та 2009 роках, яка згодом була застосована Pact у рамках проєкту «Об’єднаймося заради реформ» (UNITER) у 2011 та 2015 роках, а згодом — у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (Engage) у партнерстві з Проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні "ВзаємоДія"» (SACCI) у 2018 та 2021 роках.

Опитування було проведене Київським міжнародним інститутом соціології з 6 грудня 2022 року по 2 лютого 2023 року на замовлення Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» у співпраці з Проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні "ВзаємоДія"» (SACCI). До генеральної сукупності ввійшли 10 117 громадян віком від 18 років, які проживають на території України, за винятком Автономної Республіки Крим, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Харківської та Херсонської областей, і не вважаються внутрішньо переміщеними особами. Ця вибірка була сформована за методом випадкового вибору з квотним відбором на останньому етапі та опитувалася за допомогою особистих інтерв’ю. Статистична похибка — 0,3%–1,5%.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що українці більше бояться корупції під час відбудови країни, ніж повторення війни.

   Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1447
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду