Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах

Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах

29 Серпня 2023
1852
29 Серпня 2023
18:36

Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах

1852
Баканов, якого називали другом дитинства Зеленського, єдиний з усіх, хто втратив роботу в СБУ, але живе сьогодні звичним життям, ідеться в розслідуванні журналістів.
Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах
Hromadske: двох підлеглих Івана Баканова підозрюють у держзраді, однак самого ексголову СБУ жодного разу не допитали як свідка в цих справах

Проти двох безпосередніх підлеглих ексочільника Служби безпеки України Івана Баканова, Олега Кулініча і Романа Дудіна, порушені кримінальні справи за підозрою в державній зраді, однак у цих справах жодного разу не допитали самого Баканова. Про це йдеться в розслідуванні hromadske «Зрада і зрадники в СБУ: куди і чому тікали підлеглі Баканова 24 лютого».

Автори розслідування повідомляють: вони «отримали доступ до внутрішнього листування СБУ, перечитали сотні документів, поговорили з десятками службістів, аби точно відтворити події початку великої війни».

«Якщо спростити все до банального простого, то це історія про те, як Василь Малюк отримав омріяну посаду голови СБУ, а очільник Офісу президента Андрій Єрмак разом з Олегом Татаровим вочевидь взяли під контроль ще один правоохоронний орган», — стверджує на початку відеоматеріалу журналістка hromadske Інна Попович.

У розслідуванні нагадують хронологію подій: першими свої посади у Службі безпеки втратили генерали Андрій Наумов, очільник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, та Сергій Криворучко, очільник Херсонської СБУ. Зеленський позбавив їх генеральських звань вперше в історії СБУ.

Після цього державним зрадником оголосили Олега Кулініча, начальника СБУ Автономної Республіки Крим. Його затримали 16 липня 2022-го. Останнім зрадником став ексочільник Харківського главку Служби Роман Дудін. Спочатку Зеленський просто звільнив його, але вже у вересні Дудіна заарештували за підозрою в держзраді.

Наумов утік з України 23 лютого 2022-го, а нині перебуває під вартою в Сербії. Дудін і Кулініч — в Лук’янівському СІЗО в Києві. Як встановили розслідувачі, Криворучко, якого Зеленський публічно назвав зрадником, залишається, за його словами, «у розпорядженні голови СБУ». Однак радниця голови СБУ Альона Семикіна в коментарі журналістам це заперечила і повідомила, що він «не є діючим співробітником, незважаючи на те, що фактично числиться досі в СБУ». Вона додала, що він є «у розпорядженні центрального управління».

Автори розслідування звертають увагу, що Іван Баканов, якого називали другом дитинства Зеленського, є єдиним з усіх, хто втратив посаду в СБУ, але живе сьогодні звичним життям: мешкає у своєму будинку в передмісті Києва, ходить в супермаркет і грає у футбол. У квітні 2023 року він зареєструвався як фізична особа-підприємець, а в червні отримав посвідчення адвоката у Полтаві.

Ба більше, його жодного разу не допитали у справах за підозрою в держзраді, де в ролі головних фігурантів — його колишні безпосередні підлеглі Олег Кулініч і Роман Дудін.

Цю інформацію журналістам підтвердив народний депутат «Голосу», член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

«Якщо ми говоримо про накази (прибути до Києва у перший день повномасштабного вторгнення РФ. — "ДМ") і говоримо, наприклад, про Кулініча і про Дудіна, напевно, логічно було б, якби допитали Івана Геннадійовича Баканова і просто його запитали: він віддавав такий наказ чи ні. За моєю інформацією, — я можу помилятися, може, щось змінилося, — його по жодній з цих справ не допитували в якості свідка, що для мене виглядає щонайменше дивним», — сказав у коментарі Рахманін.  

На пряме запитання журналістки hromadske про те, чому Баканова немає як свідка або в іншому статусі у справах проти Кулініча та Дудіна, представники Генпрокуратури уникли відповіді, порадивши звертатися до пресслужби відомства. Зі свого боку журналістка сказала, що вже зверталася з цього приводу до пресслужби, але відповіді не отримала.

Журналісти надіслали запити також до Офісу президента та ДБР, щоб отримати їхні відповіді на питання, чи допитували Баканова.

«ДБР обійшлися відпискою. В Офісі генпрокурора нам відповіли: "Громадянина Б. не допитували"… Офіс президента вирішив нас проігнорувати», — повідомили автори розслідування. Так само й Баканов проігнорував численні прохання журналістів відповісти на їхні запитання.   

Нагадаємо, 17 липня 2022-го Володимир Зеленський усунув Івана Баканова і відсторонив Венедиктову від виконання обов’язків. В Указі, оприлюдненому на сайті Президента, була наведена мотивація: «Відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV».  У цій статті йдеться, що «невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків».

Тимчасовим керівником СБУ призначили першого заступника Баканова Василя Малюка.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1852
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду