ДБР: Майно в Іспанії, яким володіє колишній військком з Одеси Євген Борисов, арештовано

ДБР: Майно в Іспанії, яким володіє колишній військком з Одеси Євген Борисов, арештовано

14 Грудня 2023
795
14 Грудня 2023
13:03

ДБР: Майно в Іспанії, яким володіє колишній військком з Одеси Євген Борисов, арештовано

795
Наразі проти експосадовця порушено кримінальне провадження, у липні цього року його взяли під варту.
ДБР: Майно в Іспанії, яким володіє колишній військком з Одеси Євген Борисов, арештовано
ДБР: Майно в Іспанії, яким володіє колишній військком з Одеси Євген Борисов, арештовано

Державне бюро розслідувань повідомило, що у співпраці з іспанською поліцією були проведені обшуки на території об'єктів нерухомості колишнього начальника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова.

«13 грудня 2023 року на підставі надісланого Державним бюро розслідувань запиту про міжнародну правову допомогу Національною Поліцією Королівства Іспанія за участі працівників Головного слідчого управління ДБР проведено обшуки у придбаній родичами військкома віллі та офісному приміщенні», — йдеться у повідомленні ДБР.

Правоохоронці також поінформували, що в процесі обшуків вилучили документи, що засвідчують право членів родини Борисова на володіння та розпорядження цими об'єктами нерухомості.

На підставі зібраних доказів та запиту ДБР компетентний орган Королівства Іспанія розпорядився накласти арешт на віллу та офісне приміщення, які придбав ексвійськком.

Колишній начальник Одеського обласного ТЦК та СП Євген Борисов та його автопарк

У ДБР додали, що будуть досліджувати матеріали Національного агентства з питань запобігання корупції, яке також виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього одеського військкома на понад 188 млн грн.

Колишнього військкома підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави, активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • в організації легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209);
  • у перевищенні службових повноважень та наданні незаконних вказівок підлеглим співробітникам щодо необхідності позитивного розв'язання питання про уникнення від призову до лав Збройних сил України визначеним ним особам за грошову винагороду;
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 409 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років.

У своєму повідомленні ДБР також нагадує, що за матеріалами розслідування раніше суд наклав арешт на майно, гроші та банківські рахунки ексначальника Одеського обласного ТЦК та СП та членів його сім’ї.

Серед раніше арештованого майна — земельні ділянки в Одеській області, два будинки, домоволодіння та дві квартири в Одесі, 6 автомобілів преміумкласу та інше.

У ДБР зазначають, що під час досудового розслідування слідчі вивчали, зокрема, повідомлення ЗМІ, в яких ішлося про Борисова.

Нагадаємо, у червні цього року «Українська правда» опублікувала матеріал, одним із героїв якого став тоді ще начальник Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євген Борисов. Як з’ясували журналісти, він вже під час повномасштабної війни РФ проти України придбав на іспанському узбережжі кілька об’єктів нерухомості. Також у власності родини Борисова з’явилося кілька авто. За оцінкою «УП», загальна вартість майна, яке родина Борисова придбала після 24 лютого 2022-го, — близько 4,5 млн євро.

Наступного дня після виходу публікації президент Володимир Зеленський доручив звільнити одеського військкома, у родини якогось журналісти знайшли майно за кордоном, та перевірити всіх військкомів по країні. За кілька днів Борисова звільнили з посади.

У липні 2023-го Борисову оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України, однак Державне бюро розслідувань заявило, що не знає, де саме він перебуває.

Як невдовзі з’ясували правоохоронці, експосадовець намагався втекти від слідства. При цьому він використовував елементи конспірації — змінював номери телефонів, автомобілів тощо, місце перебування. Втім наприкінці липня його затримали в Києві.

У серпні 2023 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення звільнити всіх обласних військкомів та рекомендувала призначати на посади військкомів бойових офіцерів.

Фото: ДБР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
795
Читайте також
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
805
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду