Олексій Резніков відреагував на звинувачення щодо закупівлі курток і запропонував парі. Журналіст Михайло Ткач та нардепка Анастасія Радіна відповіли міністру

Олексій Резніков відреагував на звинувачення щодо закупівлі курток і запропонував парі. Журналіст Михайло Ткач та нардепка Анастасія Радіна відповіли міністру

26 Серпня 2023
1406
26 Серпня 2023
12:00

Олексій Резніков відреагував на звинувачення щодо закупівлі курток і запропонував парі. Журналіст Михайло Ткач та нардепка Анастасія Радіна відповіли міністру

1406
Міністр пропонує Радіній скласти мандат, а Ткачу — піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою, якщо інформація з розслідування про постачання літніх курток замість зимових не підтвердиться.
Олексій Резніков відреагував на звинувачення щодо закупівлі курток і запропонував парі. Журналіст Михайло Ткач та нардепка Анастасія Радіна відповіли міністру
Олексій Резніков відреагував на звинувачення щодо закупівлі курток і запропонував парі. Журналіст Михайло Ткач та нардепка Анастасія Радіна відповіли міністру

Міністр оборони Олексій Резніков на тлі звинувачень у закупівлі для ЗСУ літніх курток замість зимових запропонував парі журналістові «Української правди» Михайлу Ткачу та голові антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасії Радіній. Про це він повідомив «Бабелю».

Як відомо, 10 серпня журналіст Юрій Ніколов з посиланням на джерела на митниці повідомив, що Міноборони закупило в турецької компанії 233 тисячі зимових курток за $20 мільйонів. Однак згідно з митними документами однієї з партій, вартість партії з 4 900 курток дорогою з Туреччини в Україну зросла втричі (з $29 до $86 за одиницю). Окрім цього, з огляду на вагу курток, вони були легкі, а не зимові.

Невдовзі на «УП» вийшло розслідування Михайла Ткача «Слуга курток для ЗСУ. Хто заробляє на війні в Україні?» про те, що племінник народного депутата від «Слуги народу» Олександр Касай може бути пов'язаним з турецькою компанією, яка заробляла на постачанні цих курток для ЗСУ.

Якщо з'ясується, що Міноборони справді поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, Резніков обіцяє подати у відставку. Однак якщо відомство таки поставило зимові куртки, Радіна має скласти мандат, а Ткач — піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою.

Міністр заявив, що Міноборони надасть усі факти та документи, що стосуються справи, «щоб переможець спору був очевидний для всього українського суспільства».

Резніков також запросив Комітет з депутатської етики ВРУ та Комісію з журналістської етики виступити арбітрами, а редакції українських видань — спостерігачами.

Журналіст «Української правди» Михайло Ткач відреагував на заяву Резнікова, порадивши йому укладати не парі, «а договори про закупівлі по ринкових цінах і не з родичами "слуг народу"».

«Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю. Але протягом дня з моменту виходу розслідування ми так і не побачили будь-яких пояснень з цього приводу.

Мені невідомо, чому, замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету у закупівлях міністерства оборони, ви були змушені опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ», — зауважив Михайло Ткач.

Народна депутатка Анастасія Радіна також відповіла на пропозицію від міністра, підтримавши парі. Вона запропонувала Резнікову піти з посади, якщо до 9 ранку понеділка, 28 серпня, він не спростує інформацію про закупівлю курток у фірми-посередника, одним із власників якої на момент договору міг бути Касай, а також про сплату втричі вищої ціни за товар.

«Спростуєте — я складу мандат одразу після ухвалення закону про відновлення публічного декларування статків чиновників, у тому числі воєнкомів та горе-закупівельників для армії (проти останнього виступаєте Ви особисто)», — написала нардепка.

Нагадаємо, раніше журналіст Юрій Ніколов у своєму розслідуванні «Тилові пацюки Міноборони під час війни "пиляють" на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» з'ясував, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. У відповідь відомство назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ, однак пізніше в інтерв'ю «УП» міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що реакція на журналістський матеріал мала бути іншою та швидшою.

«Я сказав, що хочу, щоб Служба безпеки України дала цьому оцінку. Те, що це було сприйнято як атака на журналіста, — це неправильно сприйнято. Але я дійсно сплачую тепер цей податок з точки зору відповідальності, тому що я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно», — сказав Резніков. 

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

24 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8381 «Про внесення змін до закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях», а вже 28 лютого Міноборони оприлюднило дані про вартість послуг та ціни на продукти, за якими їх закуповують для ЗСУ. У міністерстві пояснили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, передбачає логістику.

Як згодом зауважив журналіст, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов, завдяки розголосу, що спричинила його публікація про завищені ціни закупівлі продуктів для ЗСУ, для держбюджету вдалося зекономити «від 6 до 8 млрд грн щонайменше». 

Фото: Олексій Резніков / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1406
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
247 дн. тому
Який з нього МО !?
Ігор
247 дн. тому
Бариги та мародери під прикриттям юдейської православної секти. Вони навчились заробляти на війні тому і розпалюють конфлікти по світу. Геббельс Соловйов Портников Шендерович Кисельов іншій божий народ - вони пропагандою захопили свідомість слов'ян і спрямували їх один на одного.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду