«Громадське радіо» ввійшло до списку надійних джерел інформації

«Громадське радіо» ввійшло до списку надійних джерел інформації

30 Серпня 2023
1531

«Громадське радіо» ввійшло до списку надійних джерел інформації

1531
Це список NewsGuard від Ініціативи журналістської довіри, що надає оцінки достовірності контенту та довіри.
«Громадське радіо» ввійшло до списку надійних джерел інформації
«Громадське радіо» ввійшло до списку надійних джерел інформації

«Громадське радіо» отримало оцінку NewsGuard від Ініціативи журналістської довіри (JTI), що надає рейтинги довіри та детальні описи для тисяч новинних та інформаційних вебсайтів. За допомогою JTI можна перевірити, наскільки надійним джерелом інформації є те чи інше медіа.

Анкета «Громадського радіо» з оцінкою достовірності контенту медіа міститься за посиланням. У ній, зокрема, йдеться: «Статті на сайті "Громадського радіо", як правило, базуються на фактах і добре підкріплені джерелами, часто цитують звіти місцевих і національних державних органів і посадових осіб, таких як Офіс генпрокурора, Державна служба з надзвичайних ситуацій та місцеві міські ради. Сайт часто цитує заяви українських військових. Статті також іноді базуються на звітах надійних міжнародних інформаційних видань. Заголовки точно відображають зміст історії». 

В оцінці також зазначили, що «Громадське радіо» щорічно публікує інформацію про структуру власності на сайті, на сторінці «Про нас», де єдиним власником є некомерційна організація «Громадське радіо».

NewsGuard оцінює новинні сайти медіа за власною методологією, що базується на дев'яти аполітичних критеріях журналістської практики. Це спрямовано на те, щоб допомогти редакціям завоювати довіру рекламодавців, цифрових платформ, спонсорів та технологічних компаній, відкриваючи нові можливості фінансування для медіа, що перебувають у скрутному становищі. 

Як повідомляв «Детектор медіа», у травні 2023 року «Репортери без кордонів» запустили Протокол дій у надзвичайних ситуаціях для підтримки якісних новинних медіа в Україні.

Провідні українські ЗМІ, такі як «Еспресо TV», «Громадське радіо», LB.ua, «Новинарня» та Суспільне, погодилися взяти участь у першому раунді з двадцяти п'яти бенефіціарів програми, який фінансується Представництвом ЄС в Україні.

Заповнення звітів про прозорість JTI та отримання рейтингу від NewsGuard допоможе медіаучасникам виявити прогалини та сфери, які потребують удосконалення, в їхній журналістській практиці. З моменту запуску NewsGuard у 2018 році понад 2100 новинних сайтів співпрацювали з його аналітиками, щоби покращити свої показники довіри, пов'язані зі стандартами журналістської практики NewsGuard.

Новинні сайти з високими показниками довіри потрапляють до «списків включення» NewsGuard для цифрової реклами, які використовуються для розміщення програмованої реклами на вебсайтах, а також для реклами в ефірі та подкастах.

Ініційована та підтримувана «Репортерами без кордонів», Ініціатива журналістської довіри (JTI) — це міжнародний стандарт журналістики, що заслуговує на довіру, який зосереджується на ідентичності та прозорості медіа, а також на професійних стандартах та механізмах підзвітності, які регулюють виробництво новин.

Він був розроблений групою з понад 100 міжнародних експертів під егідою Європейського комітету зі стандартизації (CEN) і опублікований як Workshop Agreement CWA 17493 у грудні 2019 року у вигляді стандарту ISO-типу. Його підтримують такі партнери, як Європейська мовна спілка (EBU), Агентство Франс Прес (AFP) та понад 500 редакцій з усього світу, більше 50 з яких публічно оголосили про свою відповідність багатьом критеріям стандарту. Це стандарт ISO-типу, який пропонує можливість пройти незалежний аудит. Наразі 15 видавництв пройшли цей шлях і отримали сертифікат JTI.

Як писав «Детектор медіа», дослідники компанії NewsGuard, яка відстежує дезінформацію в інтернеті, прогнозують, що ChatGPT може зробити створення фейків значно простішим для розповсюджувачів неправдивих наративів.

Також ми писали про те, що, за даними NewsGuard, Google розміщує рекламу відомих брендів на фейкових сайтах, створених чатботами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1531
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду