NewsGuard: Відео пропагандистського телеканалу RT поширюються в YouTube, попри заборону

NewsGuard: Відео пропагандистського телеканалу RT поширюються в YouTube, попри заборону

23 Лютого 2023
1079
23 Лютого 2023
18:45

NewsGuard: Відео пропагандистського телеканалу RT поширюються в YouTube, попри заборону

1079
Дослідники виявили більше двох сотень завантажень матеріалів RT, вісімдесят із яких станом на 21 лютого YouTube вже видалив.
NewsGuard: Відео пропагандистського телеканалу RT поширюються в YouTube, попри заборону
NewsGuard: Відео пропагандистського телеканалу RT поширюються в YouTube, попри заборону

Контент забороненого на YouTube російського пропагандистського видання RT досі розміщується на різних каналах платформи. Про це написав The Guardian з посиланням на звіт нью-йоркської компанія, що вивчає та відстежує дезінформацію в інтернеті, NewsGuard.

NewsGuard у межах дослідження виявила 250 завантажень п'ятдесяти відео про російську війну проти Україні, створених RT. Аналітики помітили такий контент на більш ніж сотні YouTube-каналів. Згідно з дослідженням, відео набрали понад півмільйона переглядів і містять брехливі твердження щодо того, як Україна начебто встановила «нацистське керівництво» та вчинила воєнні злочини проти власних громадян.

У багатьох випадках логотип RT видалили з відео. Як зазначили автори дослідження, це свідчить про те, що канал навмисно приховував походження свого контенту, аби обійти правила YouTube.

The Guardian згадав про те, що головна редакторка видання Маргарита Симоньян у квітні 2022 року відкрито сказала російським ЗМІ про те, що вона може завантажувати небрендовані відео, які залишаються в мережі кілька днів, перш ніж їх виявляють у YouTube.

RT досі не прокоментувало інформацію аналітиків. Натомість у заяві для Newsguard YouTube не заперечував висновки дослідження. The Guardian зазначило, що станом на 21 лютого YouTube видалив 81 із 250 завантажень, виявлених NewsGuard.

Окрім цього, видання повідомило, що одним із монетизованих каналів, який ділиться контентом RT, керує британець, який живе в Росії, на ім’я Майк Джонс. Канал проросійського геймера наразі має понад 117 000 підписників, які діляться пропутінською пропагандою, теоріями змови та дезінформацією. Попри те, що YouTube видалив одне відео з контентом RT на каналі пропагандиста, акаунт досі залишається активним та показує рекламу.

Деякі матеріали RT також розмістили щонайменше п’ять каналів, якими керує російський уряд та агентство «Россотрудничество».

Нагадаємо, 1 березня відеосервіс YouTube заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі.

2 березня Євросоюз заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today на території унії в рамках санкцій проти Росії через її військову агресію проти України.

Наразі телеканал заборонили в КанадіВеликій БританіїШвейцарії, Австрії, НімеччиніФранції та інших країнах.

У серпні минулого року NewsGuard виявила 250 сайтів, які активно публікують російську дезінформацію про війну, десятки з них додалися протягом кількох місяців повномасштабної війни Росії проти України. У матеріалах на цих сайтах є очевидна дискредитація дій української армії, президента Володимира Зеленського та біженців, які були вимушені виїхати з країни через повномасштабну воєнну агресію Росії. Деякі сайти видають себе за незалежні аналітичні центри чи новинні видання. Близько половини є англомовними, інші поширюють матеріали французькою, німецькою чи італійською.

Окрім цього, раніше видання Politico повідомило, що RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів.

Ілюстрація: RT

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1079
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду