ISW: Вбити Пригожина «майже напевно» наказав Путін

ISW: Вбити Пригожина «майже напевно» наказав Путін

24 Серпня 2023
2035
24 Серпня 2023
11:30

ISW: Вбити Пригожина «майже напевно» наказав Путін

2035
Аналітики: Офіційна інформація про звільнення Суровікіна в росЗМІ в той же день, що і вбивство Пригожина, не є збігом. Кремль посилає сигнал, що з учасниками заколоту розправилися.
ISW: Вбити Пригожина «майже напевно» наказав Путін
ISW: Вбити Пригожина «майже напевно» наказав Путін

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що наказ знищити керівництво ПВК «Вагнер» найімовірніше віддав російський диктатор Володимир Путін, таким чином помстившись Євгенію Пригожину за приниження під час заколоту. Про це йдеться в черговому звіті ISW.

У звіті констатують, що ватажок групи «Вагнер» Євгеній Пригожин і її засновник Дмитро Уткін, як повідомляється, загинули після того, як російські силовики збили літак, що перевозив керівництво «Вагнера», над Тверською областю.

Російське Федеральне авіаційне агентство (Росавіація) повідомило 23 серпня, що всі пасажири, окрема Пригожин та Уткін, загинули в авіакатастрофі разом з усіма трьома членами екіпажу.

Аналітики вказують, що Путін «майже напевно» наказав російському військовому командуванню збити літак Пригожина. Російські військові, особливо міністр оборони Росії Сергій Шойгу та начальник Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов, навряд чи вбили би Пригожина без наказу Путіна.

В ISW вважають, що офіційне підтвердження звільнення Суровікіна в російських державних ЗМІ в той же день, що і вбивство Пригожина, швидше за все, не є збігом. Кремль, імовірно, має намір, щоб обидва розголошені покарання стали чітким сигналом про те, що з учасниками заколоту 24 червня розправилися і що виклик «Вагнера» російському керівництву — це вже вирішена справа.

За спостереженнями аналітиків, російські джерела зазначили, що минуло рівно два місяці з початку збройного заколоту «Вагнера», під час якого сили ПВК збили кілька російських гелікоптерів і вбили щонайменше 13 російських військовослужбовців.

На думку експертів, рішення про те, що за вбивство Пригожина відповідатиме російська протиповітряна оборона, дало МО РФ змогу безпосередньо помститися за один з найсмертоносніших днів для російської авіації з початку повномасштабного вторгнення.

Фахівці вважають також, що, ймовірно, Кремль створює умови для того, щоб зняти явну відповідальність за вбивство Пригожина з Путіна і російських військових.

Аналітики вказують, що Міністерство оборони Росії і Кремль знищували ПВК «Вагнер» і послаблювали владу Пригожина з моменту заколоту — і вбивство вищого керівництва «Вагнера», ймовірно, було останнім кроком до ліквідації ПВК як незалежної організації.

В огляді зазначають: майбутнє ПВК «Вагнер» без керівника залишається невизначеним. На думку фахівців, Пригожин і Уткін, безперечно, були обличчями «Вагнера», і їх убивство матиме значні наслідки для командного складу угруповання та для самого «Вагнера» як бренду. Крім того, командири і бійці «Вагнера» можуть почати боятися за своє життя або бути деморалізованими.

Втручання російського МО і Кремля в операції «Вагнера» і відсутність Пригожина, який би боровся за нові можливості для особового складу групи, може призвести до подальшої деградації угруповання, пишуть аналітики.

Нагадаємо, надвечір 23 серпня у Тверській області РФ розбився літак, серед пасажирів якого, ймовірно, значився ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин. Пізніше у Росавіації підтвердили загибель Євгенія Пригожина.

23 червня, після заяви Євгенія Пригожина, в якій ішлося, що російська армія вдарила по тилових таборах ПВК «Вагнер», той пообіцяв, що «зло буде покаране», і вирушив військовою колоною на Москву. Пропагандистські канали Росії назвали ситуацію в РФ «заколотом» ватажка ПВК «Вагнер».

Наступного дня, після переговорів Пригожина з російською владою, «вагнерівці» погодились покинути Росію і перемістились у Білорусь.

1 липня стало відомо, що Пригожин розпустив свій пропагандистський медіахолдинг «Патріот». За даними деяких російських ресурсів, медіа, пов'язані з ватажком «вагнерівців», заблокував Роскомнагляд, однак причини блокування не уточнюються.

Фото: скриншот відеозвернення Путіна в день заколоту Пригожина        

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2035
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду